15. december 2018
Omkring 100 deltog i fakkeloptoget i Sorø tirsdag aften. Foto: Daniel Schultz Madsen
gallery icon

Se billedserie

Omkring 100 deltog i fakkeloptoget i Sorø tirsdag aften. Foto: Daniel Schultz Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 100 lyste for velfærden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

100 lyste for velfærden
Sorø - 08. november 2017 kl. 15:04
Af Bjarne Stenbæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var velfærden, der var i fokus, da de lokale tillidsrepræsentanter fra BUPL, Danmarks Lærerforening, 3F og FOA tirsdag aften stod bag et fakkeloptog fra Dr. Kaarsbergsvej til Torvet, hvor der blev holdt taler med fokus på den velfærd, som de forskellige medarbejdergrupper i kommunen føler er ved at skride. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Talerne blev holdt af den Michael Rosenberg, kommunal sektorformand i HK, Liselotte Højer, formand for ældrerådet, Hans Hansen, formand for skolebestyrelsen på Sorø Borgerskole, Pia Loop, medlem af handicaprådet, og Elin Bundgaard fra FOA. Talerne tog udgangspunkt i de områder, talerne hver især repræsenterede, men der var et fælles budskab om at tænke mindre i tal og ikke mindst skattelettelser og i stedet tænke på, hvad det er for et samfund, man ønsker.

En del af budskaberne rettede sig mere mod Christiansborg i København end Rådhusvej i Sorø. Eksempelvis gav flere af talerne udtryk for undren over skattelettelser til folk, »der i forvejen kører i Lamborghini, mens der foretages besparelser på områder, vi hidtil har betragtet som kernevelfærd.«

- Det danske velfærdssamfund roses og beundres vi for over hele verden, sagde Michael Rosenberg.

- Men det er ved at gå tabt i egoisme, regnskabstal og skattelettelser. Nedskæringer i den offentlige administration skaber et usundt arbejdsmiljø. HKs medlemmer brænder for at gøre en forskel, men ingen kan gøre en forskel, hvis de brænder sammen.

Derfor opfordrede han politikerne til at sørge for, at der bliver flere til at løfte opgaverne og give borgerne den service, et velfærdssamfund skal byde på.

Liselotte Højer pegede på, at nedskæringerne i den kommunale ældrepleje har været for voldsomme.

- Der blev skåret så dybt, at kommunen måtte ændre kvalitets-standarder, sagde hun.

- Man kan kun få rengøring hver tredje uge, og hjemmeplejen har i dag ikke tid til en snak eller en kop kaffe.

Kommunen blev rost for at have taget maden til plejecentrene hjem i kommunalt regi igen.

- Men det hjælper bare ikke dem, der bor i eget hjem. De må selv opvarme vacuumpakket mad, sagde Liselotte Højer.

- Her er der nu kun en udbyder på markedet, og det har betydet, at prisen for en portion stiger til 52 kr. - det maksimale, man må tage.

Liselotte Højer opfordrede også til, at der i kommunen oprettes flere rehabiliteringspladser, da ældre sendes tidligt hjem fra hospitalerne og lang tid inden, at de kan klare sig selv. Hun gav et eksempel på, at den kommunale hjemmepleje ikke havde været gearet til opgaven i det private hjem, da en ældre måtte afvises på Egecentret, fordi alle rehabiliteringspladserne var optaget.

Hans Hansen nævnte blandt andet, at lærerne har fået længere arbejdstid - men ikke til glæde for eleverne. Han opfordrede også til, at man fra kommunalt hold giver børnene en god opvækst og sørger for, at der sker vidensdeling på tværs i kommunen, ligesom lærerne skal have rammer, der gør, at de får oversku7ddet til at bruge den faglighed og de kompetencer, der allerede besidder.

Pia Loop fortalte blandt andet om handicaprådets arbejde. Men hun tog naturligvis også fat på politikerne.

- Beslutninger og prioriteringer har påvirket især »de bløde værdier«, herunder forholdene og livskvaliteten for unge og ældre med synlige og usynlige handicap, sagde hun.

- Det er derfor nu, vi skal få politikerne til hele tiden at tænke på i alle beslutninger, de træffer, at de skal sørge for, at den gruppe, jeg repræsenterer, også skal have del i velfærden.

Som afslutning opfordrede Elin Bundgaard til, at man politisk nu flytter fokus fra mål og resultater over på de forudsætninger, der skal til for at nå de mål og resultater, men ønsker skal kendetegne et velfærdssamfund.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk