16. oktober 2021
Ashley Brereton med et af de toiletter, der indholder en målskive, drengene kan sigte efter. Foto: Bjarne Stenbæk
gallery icon

Se billedserie

Ashley Brereton med et af de toiletter, der indholder en målskive, drengene kan sigte efter. Foto: Bjarne Stenbæk
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Et skole-wc bør drives som en fin restaurant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Et skole-wc bør drives som en fin restaurant
Sorø - 26. september 2017 kl. 15:01
Af Bjarne Stenbæk

Ashley Brereton fra reklamebureauet Brave og Ballerup Kommune har vundet Hygiejneprisen 2017. Han vil have toiletterne drevet som en fin restaurant. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

Skoletoiletter er en gyser for mange skolebørn.

- Trivselsmålingerne viser, at 60 procent af børnene synes, at skoletoiletterne er så ulækre, at de helst ikke vil benytte dem. Nogle af børnene kommer til at tisse bukserne i stedet for at gå på wc - og de dårlige skoletoiletter er en bakteriespreder på skolerne med sygefravær til følge for både elever og lærere, siger Ashley Brereton, der i sidste uge modtog Hygiejneprisen 2017. Prisen uddeles af Rådet for bedre hygiejne, og reklambeureauet Brave, som Brereton driver, modtog på Christiansborg prisen sammen med Ballerup Kommune for det projekt, de to parter har sat i værk på Måløvhøj Skole afd. Østerhøj.- Mange toiletter lugter fælt. Der er papir på gulvet, og der kan også være tis og afføring, siger Ashley Brereton.

- På mange skole oplever de, at der gøres rent inden kl. 8.00 om morgenen, og allerede kl. 10 ligner toiletterne en svinesti.

- Men det er jo ikke, fordi børn sviner. Det skyldes ikke mindst, at sådan et skoletoilet har 40-50 besøg på en enkelt dag. Prøv at invitere 50 gæster hjem til dig selv og se, hvordan dit toilet kommer til at se ud efter det, fortsætter han.

- Dertil kommer, at skoletoiletterne slet ikke er indrettet til børn. De er indrettet til voksne og dermed sidder stort set alting for højt til, at børnene kan nå. Det er selvfølgelig især i indskolingen, at det er et problem. Her kommer børnene fra de åbne toiletter med voksenbistand til skoletoiletterne, hvor de går ind alene. Det er dømt til at gå galt.

»Toilet Heaven« hedder det projekt, Ashley Brereton har gennemført i Måløv og i øjeblikket er ved at gennemføre på tre skoler i Herlev Kommune og tre skoler i Frederiksberg Kommune. For det skal være »himmelsk« at gå på toilettet.

Toiletterne får sjældent besøg af voksent personale ud over rengøringen. Vedligeholdelsen er ikke imponerende - der er også en del gammelt møg - og indretningen lader meget tilbage at ønske. Sådan kan Ashley Brereton sammenfatte sine oplevelser.

- Derfor har vi redesignet et børnetoilet, fortæller han.

- Mange mindre børn er simpelthen bange for at gå på toilettet - for eksempel for at blive låst inde. Derfor har vi sat en »venindeskammel« ind, og nu er det helt legalt at gå to på toilettet. Også hos drengene. Vi har malet motiver på væggene - for eksempel en, der flyver i en flyvemaskine og skal ledes hen til landingsbanen - sådan leder vi børnene hen til håndvasken efter toiletbesøget. Der er højttalere med dæmpet musik, der med jævne mellemrum afbrydes af en stemme, der eksempelvis spørger: Har du husket at vaske hænder?

- Og nok så vigtigt er det, at er der ikke sæbe i automaten, skal der fyldes op straks. Ryger der en pære, skal den skiftes ud straks. Papir skal der også være - ja, faktisk kan man sige, at man skal drive et skoletoilet som en fin restaurant, siger Ashley Brereton.

Han har gjort sig til ekspert i nudging. Det dækker over, at man skal motivere folk til at træffe de rigtige valg. Valgene skal træffes , fordi det er sjovt - eksempelvis undgår man sjat-tisseri ved at sætte en målskive ind i toilet- eller tissekummen, så drengene har noget at sigte efter.

Med prisen følger »kun« æren og et diplom og så muligheden for at sætte præmieringen på cv'et.

Ashley Brereton fortsætter sit projekt på andre skoler. Han vandt i øvrigt i 2015 Rengøringsprisen på Dansk Rengøringsmesse for sit miljøteam, hvor elever, lærere og rengøringspersonale arbejder sammen om at skabe en renere og mere indbydende skole.

- Her er princippet blandt andet, at hvis børnene svinger fejekosten og får lagt papiret i papirkurven, får rengøringspersonalet mere tid til at gøre »rigtigt rent« - blandt andet på toiletterme, siger Ashley Brereton.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk