3. august 2021
Der var forskel på valgresultaterne mellem kommunens syv valgsteder. Foto: Thomas Olsen
Der var forskel på valgresultaterne mellem kommunens syv valgsteder. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen +45 20471567
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overblik: Sådan stemte hver enkelt by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overblik: Sådan stemte hver enkelt by
Sorø KV17 - 23. november 2017 kl. 11:37
Af Martin Pedersen

Kigger man på stemmetallene for hele Sorø kommune, så er der fremgang til Konservative, Socialdemokratiet og Alternativet, mens vælgerne denne gang sivede væk fra Venstre, Danske Folkeparti og flere andre partier.

arrow Læs også: Opposition mister udvalg: - Det var ikke muligt

Men når man kigger nærmere på, hvordan vælgerne har stemt på de syv valgsteder i Sorø, Pedersborg, Frederiksberg, Alsted-Fjenneslev, Stenlille, Dianalund og Ruds Vedby, så er billedet mere nuanceret. Det skriver DAGBLADET og Sjællandske.

I hele Sorø kommune fik Konservative 24,6 procent af stemmerne, og det er en fremgang på 4,6 procentpoint i forhold til valgresultatet i 2013. Det er især Alsted-Fjenneslev og Ruds Vedby, der trækker partiet fremad.

I Ruds Vedby fik Konservative 326 stemmer svarende til 33,8 procent, og det er 10,6 procent eller 89 stemmer mere end ved sidste kommunalvalg. I Alsted-Fjenneslev fik partiet 205 stemmer, og det er 19,3 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 113 stemmer svarende til 10,6 procentpoint.

Men selvom Konservative samlet set gik frem, så var det ikke tilfældet i Dianalund. Her var der en tilbagegang på 91 stemmer, hvilket er 2,5 procentpoint mindre end i 2013. Borgmester Gert Jørgensen (K) har svært ved at forklare det resultat.

- Det er et godt spørgsmål. Jeg synes, vi har gjort rigtig meget for Dianalund, men desværre har vi ikke holdt samme stigningstakt som de andre steder, selvom jeg er meget tilfreds med resultatet, siger Gert Jørgensen.

Socialdemokratiet fik flest stemmer på valgstedet i Sorø, hvor partiet fik 1043 stemmer svarende til 32,5 procent af stemmerne. Færrest fik partiet i Alsted-Fjenneslev med 251 stemmer svarende til 23,6 procent af stemmerne.

- Jeg tænker, at landområderne traditionelt skeler mere til borgerlige partier. Så det har noget at gøre med erhvervssammensætningen i de mindre bysamfund, lyder et bud på en forklaring fra Anne Madsen (S).

SF gik samlet set 1,6 procentpoint tilbage i forhold til valget i 2013. Den største afvisning fik partiet på Frederiksberg, hvor tilbagegangen er på 93 stemmer eller 3,2 procentpoint.

- Jeg tror i virkeligheden, at det er fordi, Alternativet har fået mange stemmer på Frederiksberg. Og i ærgrelsen over at tabe dem, kan vi så glæde os over, at stemmerne er gået til et parti, der også arbejder for grøn politik, siger Linda Nielsen fra SF.

Alternativet bragede ind i byrådet med et stemmetal på 738 svarende til 4,5 procent af stemmerne. Partiet fik størst opbakning i Pedersborg, i Sorø og på Frederiksberg. På Frederiksberg fik partiet 280 stemmer, og det er 9,5 procent af de samlede stemmer.

Venstre blev næsten halveret i forhold til valget i 2013, når man ser på de samlede tal for hele kommunen. Den største tilbagegang er i Alsted-Fjenneslev, hvor partiet fik 174 færre stemmer end ved sidste valg. Det er en nedgang på 16,5 procentpoint.

Dansk Folkeparti gik tilbage på alle valgsteder i kommunen. Samlet set gik Dansk Folkeparti 1,8 procentpoint tilbage, og tilbagegangen var mest markant i Sorø med 2,9 procentpoint og i Ruds Vedby med 3,7 procentpoint.

Radikale Venstre gik ellers tilbage på kommunalt plan i forhold til sidste valg. Men på ét valgsted i kommunen gik partiet frem i forhold til kommunalvalget i 2013, nemlig på borgerskolen i Sorø. Her fik Radikale Venstre 128 stemmer, og det er 21 stemmer mere end i 2013.

Liberal Alliance gik tilbage i Sorø og gik stort set frem i resten af kommunen. Den største fremgang er i Alsted-Fjenneslev, hvor Liberal Alliance fik 4,6 procent af stemmerne, og det er 2,7 procentpoint mere end ved sidste valg. I Sorø var der en tilbagegang på 19 stemmer eller 0,6 procentpoint.

Enhedslisten gik samlet set 1,2 procentpoint tilbage i forhold til 2013-valget, og tilbagegangen er fordelt nogenlunde ligeligt mellem kommunens syv valgsteder.

arrow DF: - Vi er tilfredse
22. november 2017 kl. 18:43 Opdateret: kl. 12:50
arrow Niels Aalbæk får en plads i byrådet
22. november 2017 kl. 17:23 Opdateret: kl. 13:08
arrow Meget modgang til Venstre
22. november 2017 kl. 16:07 Opdateret: kl. 12:47
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk