18. juni 2021
FROM
gallery icon

Se billedserie

Foto: FROM
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge forskere tog handsken op - og vandt 13.000 kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Unge forskere tog handsken op - og vandt 13.000 kroner
Solrød - 12. maj 2021 kl. 14:33
Af Tekst og foto: Jesper From

Man kan vist roligt sige, at de har taget det meget bogstavligt, da de for nyligt deltog i konkurrencen Unge Forskere. For Raman Walli, Lucas Vand og Oscar Motzkus har i den grad »taget handsken op« - altså taget imod udfordringen.

At tage handsken op betyder at tage en udfordring op, f.eks en duel eller konkurrence, og det er lige, hvad de har gjort.

Hele 9C på Munkekærskolen har deltaget i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. Og det er de »sluppet godt fra« - for at sige det mildt.

Konkurrencen Unge Forskere er støttet af organisationer, fonde og ministerier og er 100 procent uafhængig og fri af kommercielle interesser.

Klasselærer Tina Sørensen fortæller, at eleverne var inddelt i 20 grupper, og oplægget i konkurrencen var at løse et samfundsproblem over de tre dage, der var afsat til projektet. Mildest talt ikke lang tid - men lang tid nok til at tre af eleverne fik en så god idé, at der er blevet belønnet - og at hele klassen nu kan se frem til een eller flere oplevelser.

- Der er tale om en meget præstigefyldt konkurrence, pointerer Tina Sørensen.

Samlet vinder på landsplan af Unge Forskere - min vildeste idé blev de tre drenge fra Munkekærskolen, som blev kontant belønnet med 3000 kroner. Men her stoppede det ikke. De strøg også til tops som overordnet vindere i hele grundskolen, og det udløste 10.000 kroner mere, som går til den samlede klasse pengekasse. Og for at det ikke skal være løgn, så kom meldingen fra Teknologisk Institut, at de syntes så godt om de tre drenges idé, at hele klassen nu er inviteret ind til instituttet til en »opfinder for en dag«-dag.

Der var heller ikke holdt igen med de rosende ord i motivationen for at Raman, Lucas og Oscar løb med sejren:

»Børn og unge i hele Danmark har i det seneste år mødt tegnsprog i forbindelse med COVID-19-pressemøder, og måske er det dét, der har inspireret til denne her ide. Og MikroGlove er bare grundlæggende en rigtig god ide, og især faldt juryen for, at den kan hjælpe med kommunikation mellem mennesker. Den baserer sig på kendt computerspilsteknologi, men er en videreudvikling, og det betyder, at den både er visionær og realistisk.

Hvad er det så for en tingest, som har fået den store opmærksomhed. Den ser måske ikke ud af så meget - men den vil kunne gøre en store forskel for rigtigt mange mennesker over hele verden.

- Det er en programmeret handske med sensorer, som omsætter den stummes tegnsprog til tale eller på skrift, forklarer Lucas Vand.

- Den vil kunne hjælpe på et stort problem i hele verden, er Raman overbevist om.

Altså i al sin enkelthed en talende og skrivende handske. Forsynet med en lille skærm til det skrevne og højtaler til talen.

Og det er absolut ikke et urealistisk projekt, som de tre kvikke hoveder har på tegnebrættet.

- Nej, det er meget realistisk, siger Raman.

- Ja, vi har taget udgangspunkt i FIFA-spillet med rigtige fodboldspillere, forklarer Oscar.

Med andre ord, så findes teknologien - den skal »bare« overføres til tegnsprogshandsken, som de har døbt »MikroGlove 1.9«.

- Jeg er helt sikker på, at der er nogle der på et tidspunkt vil gribe ideen fra de tre drenge, lyder det fra lærer Tina Sørensen med stolthed i stemmen.

Skoleåret er ved at rinde ud - og nu står de tre drenge med 13.000 kroner til klassekassen, som jo gerne skal bruges.

- Vi ved endnu ikke, hvad pengene skal bruges til. Måske på en tur eventuelt med noget klatring, er drengene umiddelbare idé. For er der nogle, som kan få gode ideer, ja så er det Raman Lucas og Oscar.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk