13. juni 2021
Der er enighed om, at det vil give mening, at fritage hjemmeplejen for tøjvask hos visiterede borgere. Men skal borgerne fremover betale for tøj vask - og i givet fald hvor meget? Foto: Andreas Fruensgaard
Der er enighed om, at det vil give mening, at fritage hjemmeplejen for tøjvask hos visiterede borgere. Men skal borgerne fremover betale for tøj vask - og i givet fald hvor meget? Foto: Andreas Fruensgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tøjvask på dagsordenen - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tøjvask på dagsordenen - igen
Solrød - 10. maj 2021 kl. 13:56
Af Jesper From

Begejstringen var til at overse, da politikerne skulle se tage stilling til, om der skulle tages en egenbetaling for tøjvask i forbindelse med at det overgik fra hjemmeplejen til en privat udbyder. Konklusionen blev, at det var der ikke stemning for, og som formand for social-, sundheds- og fritidsudvalget, Ivar Haugaard-Hansen (V) forklarede til DAGBLADET:

- Vi har besluttet, at administrationen lige skal »ryste posen engang til«, da vi ønsker der skal være flere muligheder for os at vælge imellem. Især skal der efter min mening kigges på finanseringsdelen omkring egenbetalingen. Det er værd at pointere, at det her skal ikke være en spareøvelse. Vi har i dag svært ved at rekruttere nye hjemmehjælpere. Og det her med tøjvask er ikke noget drømmescenarie for en hjemmehjælper. Og så er det tungt arbejde. Derfor ligger der meget fornuft i at udlicitere. Vi skal ikke spare hoveder inden for hjemmehjælpen. De skal have tid til alt muligt andet end tøjvask blandt andet at vaske borgerne, gøre rent og hjælpe med mad.

Oplægget fra administrationen var i første ombæring, at de ældre skulle betale 150 kroner fremover for at få vasket deres tøj.

Brian Mørch (DF), Henrik T. Larsen (SF), John Wennerwald (S) og Jytte Willendrup (S) røg til tasterne:

»Forslaget om øget brugerbetaling rammer skævt. Det skal ikke være pengepungen, der skal afgøre, om den ældre har rent tøj at tage på.«

De frygtede at nogle ældre borgere ville fravælge tøjvask, hvis de nu stod med en månedlig udgift på 150 kroner.

» Hvis man værner om en værdig ældrepleje, skal man selvfølgelig også hjælpe med til, at de ældre har rent og præsentabelt tøj. Og det er ingen tvivl om, at de ældre der vil være nødt til at fravælge tøjvask, vil opleve en serviceforringelse,« blev der argumenteret.

Nu har administrationen, så »rystet posen«, og i dag, mandag, skal social-, sundheds- og fritidsudvalget så kigge på sagen igen. Her stiller administrationen med forskellige løsningsmodeller. Her fremgår det blandt andet, at hvis borgeren ikke skal til lommerne for ydelsen, vil det koste kommunen 303.900 kroner.

Som det er i dag, er serviceniveauet, at borgere som hovedregel tilbydes tøjvask hver 14. dag. I den afsatte tid kan alene vaskes én maskinfuld (altså enten hvid eller kulørt), da vasketiden på en husholdningsmaskine er så lang, at hjemmeplejen ikke både kan nå at sætte en vask over og hænge tøjet op under samme besøg. Såfremt borgerne har daglig personlig pleje tilbydes ugentlig vask af tøj, således at disse borgere kan få vasket det ekstra linned, der typisk anvendes i forbindelse med den personlig pleje. Tøjvask tilbydes alene i egen bolig, og de borgere, der ikke har egen vaskemaskine, kan ikke visiteres til tøjvask af hjemmeplejen.

Med en privat udbyder, er oplægget, at borgeren vil få vasket en vasketøj-sæk på ca. 8 kg til blandet tøj hver 14. dag og få det leveret tøjet retur rent, tørt, pænt foldet og klar til at lægge i skabet. Der vil også blive mulighed for en vasketøjssæk på ca. 12 kg til samboende og borgere med stort behov. Borgeren vil have mulighed for at købe tilkøbsydelser f.eks. vask af dyne, pude eller gardiner og rens af blazer, benklæder, frakker osv.

Af oplægget til politikerne fremgår det endvidere, at »ved udlicitering af tøjvask lægges op til en egenbetaling for borgeren svarende til de estimerede »falde væk« omkostninger. Egenbetaling dækker over de udgifter, som borgeren selv har afholdt i forbindelse af vask af tøj i egen maskine i form af vand- og strømforbrug, vaske- og skyllemiddel, løbende reparation og vedligeholdelse samt indkøb af ny vaskemaskine, når den er slidt op.

Administrationen har tjekket, hvordan de går i 32 andre kommuner. Her er konklusionen at de ikke har fundet andre kommuner, hvor borgerne ikke skal betale for tøjvasken.

Så nu er det op til politikerne at beslutte om Solrød Kommune skal yde den service over for de visiterede borgere til tøjvask, at det skal være gratis - eller om borgerne også selv må bidrage økonomisk til at få vasket tøjet - og i givet fald, hvor meget det er rimeligt, at de skal betale for ydelsen.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk