25. november 2020
Der var ualmindeliget mange medlemmer, som satte en lang aften af til at diskutere Strandens Hus ved Solrød Strands Grundejerforenings generalforsamling. Foto: Jesper From
gallery icon

Se billedserie

Der var ualmindeliget mange medlemmer, som satte en lang aften af til at diskutere Strandens Hus ved Solrød Strands Grundejerforenings generalforsamling. Foto: Jesper From
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naboer raser over restaurantsdrømme i strandkanten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naboer raser over restaurantsdrømme i strandkanten
Solrød - 13. marts 2019 kl. 13:09
Af Jesper From

Bølgerne gik i perioder rigtigt højt på en meget lang generalforsamling i Solrød Strands Grundejerforening (SSG) tirsdag aften. Og tonen blev til tider for meget for nogle af de cirka 80 fremmødte.

arrow Læs også: Kritik: Byrådet accepterer tvivlsomme interesser

- Jeg vil godt opfordre til en god tone her i aften. For den er nærmest krigerisk, appellerede en fremmødt.

Det var naturligvis Strandens Hus som igen satte følelserne på spil og blodtrykket i alarmberedskab. Et projekt, hvor SSG har udformet et forslag til og som et enigt byråd er så begejstrede for, at de har valgt at købe projektforslaget og derefter arbejde videre med planerne.

Mens der var fuld opbakning til at Strandens Hus realiseres, så er den store knast, at det er tanken at der også bliver en restaurant i forbindelse med projektet. Derfor var en række af de nærmeste naboer til det kommende projekt også helt oppe på barrikaderne i aftes i håbet om at man dropper ideen om en restaurant og måske så i stedet nøjes med en café. To af beboerne i Skipperhusene, Hans Birk Nielsen og Flemming Hansen havde stillet forslag til afstemning, lydende på: »SSG og dens bestyrelse trækker sig i alle forhold ud af projekt Strandens Hus«.

Et forslag, der fik formand for SSG, Jens Bang Liebst op ad stolen og sagde lige ud, at hvis der var flertal for det forslag, så trak han sig. Resten af bestyrelsen bakkede op om formanden, hvilket ville betyde, at SSG ville stå uden bestyrelse.

Med fuldmagter blev der afgivet 154 gyldige stemmer, hvoraf kun 24 stemte for forslaget.

- Vi har i bestyrelsen brugt hundredvis af frivillige timer på det her projekt, så vi vil naturligvis også beskæftige os med det i fremtiden, begrundede Jens Bang Liebst.

Inden en regn af hænder satte gang i debatten, fik Jens Bang Liebst sat ord på projektet for enden af Østre Strandvej.

- Det er et projekt SSG har arbejdet med i mindst ti år, og hvor vi er blevet gradvist mere konkrete. Så ambitionen er langt fra ny. Det startede med projekt Havets Hus men med en alt for stor bygning og for mange p-pladser. Strandens Hus har til formål på så nænsom måde som muligt at udvikle grunden. Bevare den unikke stemning og så mange træer som overhovedet muligt. Det er nødvendigt at den forsømte grund bliver opdateret, så den også bliver til glæde for de snart 25.000 borgere i kommunen. Vi har seks kilometer sandstrand, men ingen stedet på stranden, hvor man kan få en bid brød og et glas vin. Strandens Hus handler om et samspil mellem sportsudøvere, badegæster og spisende i restauranten. At skabe et havnemiljø i en by uden en havn.

Der er blevet holdt utallige møder inde Strandens Hus blev fremlagt.

- Og efter vores opfattelse besvarer vi alle ønsker, og uden at vi belaster grundens beplantning meget. Et projekt, som vi har fået kæmpe opbakning til fra klubberne og langt de fleste borgere samt alle 19 i byrådet. Derfor er det en glæde, at byrådet starter med realiseringen af Strandens Hus, sagde Jens Bang Liebst.

SSG har investeret 50.000 kroner til en arkitekt og yderligere cirka 40.000 kroner til brochurer mv. I forbindelse med overtagelse af projektet, har Kommunen betalt den regning. Hans Birk Nielsen fra Skipperhusene havde mere end svært ved dele SSG-formandens begejstring:

- Vi som naboer føler ikke, vi er blevet involveret - for at sige det mildt. Det undrer os, den store risiko SSG er gået ind i med projektet uden af involvere medlemmerne. Og der er altså også mange, der er imod projektet, slog naboen til Strandens Hus fast.

Liebst forklarede, at han ved mange lejligheder havde fremlagt forslaget, og at det er seks år siden, at der blev vedtaget en lokalplan for grunden. Der er desuden blev afholdt workshops i Kommunen omkring udviklingen af stranden. At det skulle være en risiko, SSG havde løbet ved at få udarbejdet og betalt et projekt, havde Liebst svært ved at genkende:

- Ikke efter min mening. Det kan være svært at komme igennem med et projektforslag på en A4-side, forklarede formanden.

For de samlet små 100.000 kroner sidder man i dag med et 70-siders projekt.

En kvinde røg op ad stolen: - Det er arrogant, at I ikke taler med beboerne, der bor lige ved siden af.

En mand bakkede op: - Vi hører intet før det ligger et færdigt projekt.

En anden mand var heller ikke tilfreds med forløbet: - Vi involveres først efter at det har været til afstemning i byrådet. Det vi ønsker, er bare en bæredygtig udvikling af området med en hyggelig café, og ikke en restaurant til åbent til klokken 02 om natten, når der holdes fester.

En anden fremmødt prøvede at dæmpe gemytterne lidt: - Jeg har forståelse for de nærmeste naboers bekymring. Men heldigvis er det tit sådan, at når et projekt først står færdigt, så kan folk godt lide det. Og vi mangler sådan et hus ved stranden. Solrød er meget fattig på restauranter. Man skal huske på, at Solrød er ikke længere et nostalgisk sommerhusområdet, men en kommune i hastig udvikling.

Det indlæg fik stor applaus fra salen.

Men naboerne kæmpede videre.

- Som naboer har vi ikke råd til at gamble. På førstesalen af Strandens Hus vil folk kunne sidde og beglo ind til os naboer.

Der var flere udlægninger af, hvor højst Strandens Hus vil blive. Men Jens Bang Liebst slog fast, at Strandens Hus vil blive syv meter højt, og til sammenligning er Skipperhusene otte meter høje.

Dorthe Elsebet fra Solrød Opera havde også behov for at komme til orde. Hun forklarede, at hun siden starten af Solrød Opera har været på jagt efter nogle egnede lokaler til intimkoncerter.

- Vi har brugt Strandkroen. Men det er blevet revet ned. Så jeg har et stort ønske om en restaurant med gourmet, hvor fok så ovenikøbet kan få lidt jazz eller opera.

Flemming Hansen fra Skipperhusene havde dog stadig svært ved at se fornuften i en restaurant på den eksklusive adresse med udsigt over vandet:

- Går man ned ad Østre Strandvej en sommerdag, er der total kaos.

En anden fremmødt var meget kontant i sin mening om projektet. Han var sikker på, at efter nogle års realisering af Strandens Hus, ville det bare ende som et sted for »horder og lømler«.

En kvinde kunne let forestille sig, at musikken fra en fest på førstesalen af restauranten ville sprede sig til gene for de nærmeste naboer.

Og sådan fløj argumenterne gennem luften, mens flere og flere i salen udstødte små suk over den livlige debat og de til tier meget kontante kommentarer fra modstanderne.

Formand Jens Bang Liebst, Preben Larsen og John Mogensen var på valg. De var villige til valg - og blev genvalg med klapsalver og uden modkandidater.

arrow Høringssvar: Kasketforvirring i Strandens Hus
30. juli 2020 kl. 14:49 Opdateret: kl. 14:49
arrow Kritik: Strandprojekt præget af arrogance
25. juli 2020 kl. 06:18 Opdateret: kl. 13:47
arrow Nyt spisehus på stranden i faste rammer
30. juni 2020 kl. 12:26 Opdateret: kl. 10:01
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk