23. oktober 2021
Langt om længe kunne 88-årige Børge Andersen igen komme på biblioteket og finde en lille stabel biografier - og få afleveret de læste.
gallery icon

Se billedserie

Langt om længe kunne 88-årige Børge Andersen igen komme på biblioteket og finde en lille stabel biografier - og få afleveret de læste.
Foto: FROM
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Låner: - Det er skønt at være tilbage på biblioteket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Låner: - Det er skønt at være tilbage på biblioteket
Solrød - 22. april 2021 kl. 13:24
Af Tekst og foto: Jesper From

Onsdag klokken 10 gik dørene igen op til Solrød Bibliotek og Kulturhus. Udenfor stod omkring 12 trippende brugere klar til igen at gå på jagt efter godt læsestof. Men det var ikke kun brugerne, som havde glædet sig til genåbningen efter over fire måneders coronalukket.

Souschef Pia Jepsen og hendes kolleger har i den grad også savnet samværet og brugerne.

- Det har været hårdt og noget af en tilvænning ikke at holde åbent.

Det var 8. december, at der blev lukket ned. Men helt lukket for udlån har der ikke været. Mange har benyttet sig af muligheden for click and collect, hvor man bestiller hjemmefra, går til biblioteket, ringer på, hvorefter en medarbejder kommer ud med de ønskede bøger. Og det vil der også være mulighed for. Men det er nu noget meget andet at komme indenfor i de lækre lokaler og gå på opdagelse i bogreolerne.

Det kan 88-årige Børge Andersen taler med om.

Han kommer fast på biblioteket hver anden måned og henter 4-5 bøger.

- Men de bøger jeg lånte inden jul, har jeg jo ikke kunne aflevere før i dag. Heldigvis fik jeg ikke nogen bøde, fortæller Børge med et smil, mens han sætter kursen mod reolen med biografier.

- Det er skønt at være tilbage på biblioteket, for det har jeg virkeligt savnet.

Grundet lukningen har biblioteket besluttet, at man undgår en bøde for for sen aflevering, hvis man får afleveret inden 6. maj.

Da Børge er færdig-vaccineret, var der ingen problemer med at komme igennem kontrollen ved døren, hvor personale lige skulle sikre sig, at alle indendørs havde en negativ coronatest - og som ikke var mere end 72 timer gammel.

Børge er ikke længe om at finde et par biografier, som frister. Valget falder på blandt andet USAs vicepræsident Kamala Harris og bagedyst-humørbomben Rosa.

- Jeg jeg skal først lige vær færdig med noget af en »mursten« derhjemme, biografien om Obama, fortæller Børge Andersen.

I et andet stille hjørne af biblioteket, sidder 38-årige Farida Zaniri, dybt fordybet i en tyk bog. Hun er ikke inde for at låne, men for at finde fred til at studere. I dag alene, nogle gange med medstuderende.

- Jeg studerer medicin og er færdig til vinter. I de sidste fem år er jeg kommet rigtigt meget her på biblioteket. Ind imellem sidder jeg her i ti timer.

Men det har så ikke været muligt de sidste fire måneders tid.

- Jeg har børn derhjemme og en mand, som har arbejdet hjemmefra. Derfor har det betydet meget at kunne benytte biblioteket til at sidde i ro og studere. Så de sidste fire måneder med et lukket bibliotek har virkeligt været utroligt hårdt. Jeg har i stedet benyttet kantinen på Rigshospitalet. Men det har langt fra været det samme, som at kunne sidde her.

Så det var en rigtigt glad Farida, som kunne sætte sig til rette i den lille integrerede sofa, med benene oppe, og al den stilhed, der skal til for at holde koncentrationen.

Nu skal der mere end en fysisk lukning til at holde Solrød Bibliotek og Kulturhus fra at låne bøger ud.

Click and collect er blevet benyttet af borgerne 4000 gange, og der er på denne måde blev udlånt 10.000 bøger.

- Det er faktisk lykkedes at opretholde 35 procent af vores udlån. Og så har vi virkeligt flottet os med e-reolen, hvor der har været ubegrænset adgang. Det er der taget meget vel imod, fortæller souschefen.

Men det er nu noget helt andet end at borgerne kan komme ind i de venlige omgivelser og spørge personalet til råds.

Coronarestriktioner gør, at man fortsat skal have mundbind på, spritte af, vise coronapas og så holde god afstand.

- Der skal være fire kvadratmeter pr. besøgende, og det betyder at vi kan være 337 på biblioteket ad gangen, så det er ikke noget problem, fortæller souschef Pia Jepsen.

Nu er hverdagen så småt vent tilbage på biblioteket, men det kræver lige lidt tilvænning.

- Vi skal lige finde vores fødder.

I morgen, fredag, genåbner Havdrup Bibliotekspunkt for afhentning og aflevering af materialer.

Når man logger sig ind på Bibliotekspunktet skal man bruge sundhedskort/sygesikringskort og pinkode.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk