27. september 2021
Det er lige her, hvor Strandløven ligger i dag, at Strandens Hus skal etableres. Flere parter kritiserer dog projektet for at være præget af hemmelighedskræmmeri. Foto: Torben Thorsø
Det er lige her, hvor Strandløven ligger i dag, at Strandens Hus skal etableres. Flere parter kritiserer dog projektet for at være præget af hemmelighedskræmmeri. Foto: Torben Thorsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kritik: Strandprojekt præget af arrogance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kritik: Strandprojekt præget af arrogance
Solrød - 25. juli 2020 kl. 06:18
Af Torben Thorsø

En aktindsigt viser, at der bliver arbejdet intenst på at få detaljerne omkring den private del af Strandens Hus i Solrød på plads.

arrow Læs også: Kritik: Byrådet accepterer tvivlsomme interesser

Det ville klæde kommunen med mere åbenhed omkring denne og lignende sager, mener naboer og en lokalpolitiker.

Mens politikerne i Solrød Kommune har haft travlt med at korrigere »fejlen«, hvor den private del af Strandens Hus, der skal indeholde en privat restaurant, voksede fra 200 til 350 kvadratmeter, så har en gruppe af privatpersoner under det uofficielle navn »restaurantgruppen« nemlig været i tæt dialog med teknisk forvaltning på kommunen.

Aktindsigten viser, at gruppen, der oprindelig tæller nuværende lokalpolitiker Carsten Ring, Jens Bang Liebst, formand for Solrød Strand Grundejerforening og en Geo Lazzaretti, meget indgående har spurgt til alle detaljer omkring restaurantdelen.

Det er som bekendt den del af projektet, der har delt vandene, da flere naboer er bekymrede for udsigten til gener fra en stor restaurant og manglende parkering i området ved Østre Strandvej.

Det er dog nærmest udelukkende forholdene for den private restaurant, der bliver spurgt til fra især Jens Bang Liebst side, hvor han blandt andet spørger direkte til i hvilken udstrækning, der kan være udendørsservering. Herunder bliver der også spurgt til størrelsen på en terrasse ved restauranten og om en direkte adgang til stranden er muligt.

I en mail fra teknisk forvaltning til »restaurantselskabet« bliver der også lagt op til at diskutere »rammevilkår for åbning, udendørsservering og forventet byggeperiode«.

Som et direkte svar på mailen fra februar 2020 skriver Carsten Ring dog til forvaltningen, at han allerede har trukket sig fra hele projektet grundet den »arrogance«, der bliver udvist overfor naboernes bekymringer og ikke mindst processen omkring det kommende transportcenter andetsteds i kommunen.

Han uddyber gerne kritikken:

- Jeg synes som udgangspunkt at hele projektet er en god ide, men jeg bliver bekymret når utrygge borgere bliver mødt med sådan en arrogance, som jeg har oplevet her. Der, hvor kæden hopper af, og det bliver utilstedeligt, er, at man ikke går i ordentlig dialog med borgerne. Det var den samme proces man så ved transportcenteret, hvor man i stedet for en ordentlig dialog, så man kunne undgå konflikter, bare oplevede tavshed fra politikerne. Det er et generelt problem i Solrød og så ér det, at man som borger tænker, at de skjuler noget, siger Carsten Ring.

Han har siden de indledende møder omkring Strandens Hus været med til at skabe lokallisten »VoresSolrød«, der netop har større åbenhed som en af deres mærkesager.

Dermed er der som udgangspunkt kun to tilbage af det oprindelige trekløver, men i korrespondancen mellem teknisk forvaltning, Solrød Kommunes advokat, Hans Christian Færch samt Jens Bang Liebst bliver der flere gange henvist til »dennes gruppe« uden, at nye navne dog kommer på bordet.

Her peger Hans Christian Færch i en mail, da Carsten Ring springer fra, også på at projektet ikke bare handler om at drive en restaurant, men mindst lige så meget: »om at rejse kapital og få en rentabel drift«.

Jens Bang Liebst er advokat og nuværende formand for Solrød Strand Grundejerforening - hvor netop forslaget til Strandens Hus kommer fra. Han har også forbindelse til Denkbar Arkitekter, der stod for det oprindelige projektforslag, og har desuden investeret i flere ejendomme i Solrød.

DAGBLADET ville gerne have spurgt ham hvorvidt den store interesse skyldes, at han selv er en del af en gruppe, der gerne vil investere i projektet. Det har dog ikke været muligt at få fat i ham før deadline.

Carsten Ring, der er en god bekendt af Jens Bang Liebst afviser, at interessen skulle bunde i udsigten til en økonomisk gevinst:

- Han er en lokal ildsjæl, der bare gerne vil skabe noget for borgerne i Solrød, lyder hans vurdering.

I aktindsigten kan man læse, at den tætte dialog mellem teknisk forvaltning og Jens bang Liebst skal sikre, at kommunen laver et udbud, der er »reel interesse for i markedet«.

I den forbindelse indskærper advokat Hans Christian Færch, den 16. marts 2020, forvaltningen: »I kan ikke give Liebst en fordel« og lægger op til, at han, på lige fod med andre interesserede, må læse de endelige betingelser for restauranten i en kommende budrunde.

I et internt notat, tilvejebragt i aktindsigten, fremgår det, at det nævnte »restaurantselskab« fra »starten er blevet stillet i udsigt, at de skal stå for opførelsen af restauranten«.

Den formulering kan Carsten Ring dog ikke genkende og hans opfattelse er, at de oprindelige møder, han var med til, kun var en del af den generelle snak Solrød Kommune ville have med flere parter.

Jette Zimmermann, der er fungerende teknisk chef i kommunen, afviser også, at Solrød Kommune skulle have en særlig aftale med det nævnte restaurantselskab.

Hele processen omkring Strandens Hus har som nævnt gjort naboerne bekymrede og de er ikke blevet mere trygge efter at have gennemgået korrespondancen mellem Solrød Kommune og især Jens Bang Liebst.

Det understreger Hans Birk, nabo til projektet, der af flere omgange har efterlyst et sagligt grundlag for sagsbehandlingen:

- Det er lidt skræmmende at konstatere, hvordan beslutningsprocessen er i Solrød Byråd - ingen dokumentation overhovedet. Det på trods af, at beslutningerne har stor betydning for omkringliggende naboer, der tilmed har udarbejdet høringssvar og i en lang periode har forsøgt at få indflydelse på projektet. Jens Bang Liebst har tilsyneladende langt større indflydelse end beboere og almindelige borgere i kommunen, mener Hans Birk.

Han konstaterer afsluttende:
- Noget er galt med etik og kultur i byrådet - for ikke at tale om borgerettigheder.

Den seneste udvikling i hele sagen omkring Strandens Hus er, at den planlagte udbudsrunde af den private del, der skal rumme restauranten er blevet udskudt.

Det skyldes som nævnt, at der i sagsbehandlingen opstod en fejl, så projektet oprindeligt »kun« havde en restaurantdel på 200 kvadratmeter, hvorefter politikerne igen måtte i arbejdstøjet og rette projektet til, så det nu kan rumme 350 kvadratmeter restaurant.

Der er klaget over hele lokalplanen for strandens hus og indtil den klage er behandlet af Planklagenævnet er det usikkert, hvornår en udbudsrunde kan ske.

arrow Høringssvar: Kasketforvirring i Strandens Hus
30. juli 2020 kl. 14:49 Opdateret: kl. 14:49
arrow Nyt spisehus på stranden i faste rammer
30. juni 2020 kl. 12:26 Opdateret: kl. 10:01
arrow Stramme regler for Strandens restaurant
18. juni 2020 kl. 17:30 Opdateret: kl. 09:59
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk