19. oktober 2019
Karlstrup Kalkgrav er ikke kun et besøg værd for den flotte udsigt, men byder også på geologisk historie. Foto: Torben Thorsø
gallery icon

Se billedserie

Karlstrup Kalkgrav er ikke kun et besøg værd for den flotte udsigt, men byder også på geologisk historie. Foto: Torben Thorsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dinosaurer i kalkgraven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dinosaurer i kalkgraven
Solrød - 28. maj 2018 kl. 14:45
Af Torben Thorsø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der har aldrig været dinosaurer i Danmark, men i Karlstrup Kalkgrav kan med se spor af den verdensomspændende naturkatastrofe, der sandsynligvis dræbte dem.

De uddøde pludselig for 65 millioner år siden og mange forskere er enige om at det kan have været et meteornedslag, der hvirvlede så meget støv op, at plantelivet og dermed deres føde forsvandt. Hvis man bevæger sig ned i Karlstrup Kalkgrav i Solrød kan man, som et af bare 12 steder i verden, se tydelige spor af det støvlag, der dækkede jorden og dermed vendte op og ned på evolutionen.

Ved kanten af kalkgraven, udenfor landsbyen Karlstrup, kan man skue ud over det stille vand, der er med sin turkise farve og en dybde på 14 meter er noget helt særligt. Det er en yndet udflugtsmål, hvor folk hygger sig og springer i vandet på de varme sommerdage.

Men for geolog Mogens Marker er det også et helt særligt sted at komme på besøg:

- Det er en historiebog over Danmarks geologiske historie.

De forskellige aflejringer på væggen af kalkgraven giver ham uvurderlig viden om historien mange millioner år tilbage.

- Det nederste lag stammer fra kridttiden - og det er faktisk det, der giver vandet den turkis farve, siger han og fortsætter:

- Længere oppe kan man se det tertiære lag - og lige mellem dem kan man se det støvlag, der markerer tiden, hvor dinosaurerne uddøde.

Mogens Marker peger på en bugtet linje, der et enkelt sted i kalkgraven kan ses som et vidnesbyrd om en markant ændring i jordens historie.

Kridttiden varede fra cirka 140 - 66 millioner før vor tid og den tertiære tidsalder sluttede for cirka to millioner år siden.

- Jorden er omkring 2,5 milliarder år gammel og hvis man siger, at det er 24 timer, så døde dinosaurerne for 20 minutter siden, forklarer han.

Karlstrup Kalkgrav er udpeget som Nationalt Geologisk Interesseområde og er også kendt for sin forekomst af flint og kalk, der giver gode muligheder for at finde små fossiler og forstenede søpindsvin.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk