21. januar 2019
Brandstationen i Solrød er i fare for at lukke, hvis en spareplan i Østsjællands Beredskab bliver vedtaget i de otte medlemskommuner. Foto: Katrine Wied
Brandstationen i Solrød er i fare for at lukke, hvis en spareplan i Østsjællands Beredskab bliver vedtaget i de otte medlemskommuner. Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brandmænd frygter for borgernes sikkerhed hvis brandstationen lukkes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandmænd frygter for borgernes sikkerhed hvis brandstationen lukkes
Solrød - 18. januar 2018 kl. 10:55
Af Katrine Wied
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det vil gå ud over Solrød-borgernes sikkerhed, hvis man beslutter at lukke Solrød Brandstation som et led i den sparerunde, som Østsjællands Beredskab skal igennem.

arrow Læs også: Brandmand: Havn og værtshus er farlig cocktail uden dykkerberedskab

Sådan lyder vurderingen fra tillidsmanden for de deltidsansatte Falck-brandmænd i Solrød, Michael Hansen. Han frygter, at Solrød Brandstation kan blive ofret, hvis politikerne i de otte kommuner, som tilsammen driver Østsjællands Beredskab, i januar måned vedtager en ny risikobaseret dimensionering af beredskabet. En plan, som skal danne grundlag for en besparelse på fem millioner kroner, der er forudsætningen for, at Østsjællands Beredskabs budget for 2018 kan hænge sammen.

Den risikobaserede dimensionering tager ikke stilling til, hvilke stationer, der skal lukkes, men flere borgmestre i medlemskommunerne lægger ikke skjul på, at det vil blive en konsekvens, at der skal lukkes en eller flere brandstationer, hvis planen bliver vedtaget. Og som en lille brandstation, hvor der ikke er medarbejdere tilstede til dagligt, men som udelukkende bemandes med deltidsbrandmænd, der rykker ud, når alarmen går, anses Solrød for at være i farezonen.

Men lukker man Solrød Brandstation, vil det gå ud over responstiden, vurderer tillidsmand Michael Hansen, også selv om udrykningen kommer fra de fuldtidsansatte brandmænd fra brandstationen i Lellinge, som er hovedstationen i Køge Kommune.

- Brandstationen i Solrød blev grundlagt i 1987, fordi man ikke kunne køre fra Køge på den tid, man skulle. Den gang lå Køges brandstation fra Tangmosevej, nu er den flyttet til Lellinge. Men det er længere væk og der er mere trafik i dag end den gang. Os, der kender Køge Bugt Motorvejen, vurderer, at det ikke kan lade sig gøre at være fremme på samme tid fra Lellinge, som vi kan herfra. I mange tilfælde det være ekstremt vanskeligt at komme i gennem i myldretiden på landets mest trafikerede motorvej. Så kan man køre med nok så meget udrykning, siger Michael Hansen.

Dette gør sig også gældende, selv om de fuldtidsansatte brandmænd i Lellinge skal afgå efter 1 minut, mens deltidsbrandmændene skal afgå efter 5 minutter.

- I realiteten afgår vi efter mellem 3-4 minutter, tilføjer Michael Hansen.

Han har lavet en lille beregning af forskellen. Som udgangspunkt, forklarer han, tager udrykning et minut pr. kørte kilometer. Hertil skal man lægge den tid, det tager for brandmændene af komme af sted fra brandstationen. Med den beregning vil det tage 12-13 minutter at være fremme til centrum af Solrød Kommune fra brandstationen i Lellinge, mens deltidsberedskabet i Solrød vil kunne være fremme på 7-8 minutter, vurderer tillidsmanden.

- Østsjællands Beredskab forholder sig meget teoretisk til statistikken, men de tager ikke højde for, hvordan virkeligheden ser ud. Jeg er bange for, at man bare har ladet regnedrengene beregne det i et regneark, mener Michael Hansen.

Tillidsmanden understreger, at den bekymring, han nu står frem med, i høj grad gælder borgernes sikkerhed.

- Det er en sparerunde, de har gang i, men når man skal vente næsten dobbelt så lang til på en brandbil, så har man sparet for meget. En brand kan nå at udvikle sig rigtig meget på 6 minutter.

De minutter kan betyde forskellen mellem liv og død for borgerne, forklarer han videre.

- Hvis du er derinde i en brændende bygning, så dør du på den tid. For eksempel, hvis der går ild i et juletræ, så går der kun ganske få minutter, før hele stuen brænder. Fra du taber en glød i en sofa, går 2-3 minutter, så dør personen i lokalet. Og forskellen mellem en mild røgforgiftning og en alvorlig, hvor du skal i tryktank på Rigshospitalet, er massiv. Det kan være nogle af konsekvenserne med længere repsonstid, remser Michael Hansen op.

Men det er ikke kun borgernes sikkerhed, som kan komme under pres med den nye risikobaserede dimensionering, vurderer han. Det kan også blive mere farligt at være brandmand.

- Vores job bliver endnu mere risikofyldt. Der er så mange ting, der kan slå en mand ihjel i ilden. Det er vi vant til, for det er vores job. Men hvis man gør arbejdet endnu farligere, så begynder man at tænke »hm«. Og jeg synes af og til, at vi har tænkt »hm« i forvejen, siger Michael Hansen.

Blandt andet blev Solrød Brandvæsen beskåret med 40 procent på mandskab og 33 procent på køretøj for cirka seks år siden.

I den risikobaserede dimensionering vil man også reducere antallet af brandmænd ombord på den første brandbil, der bliver sendt af sted i første udrykning, fra seks til fire mand.

Det vil blandt andet betyde, at man skal vente på, at brandbil nummer to ankommer, før man kan sende røgdykkere ind i en brændende bygning, fordi reglerne siger, at når man sender et røgdykkerhold, der består af to mand, ind, skal der tilsvarende stå et røgdykkerhold på to mand uden for af hensyn til sikkerheden. Men i virkelighedens verden vil stille brandmændene i et forfærdeligt dilemma.

- Vi vil skulle træffe et forfærdelig beslutning, når vi skal sige til en skrigende mor, som trygler os om at redde hendes barn, der befinder sig inde i flammerne, at hun må vente lidt, indtil næste hold brandmænd kommer. Det vil vi aldrig gøre i virkeligheden. Så vil vi bare gå ind - med fare for vores egen sikkerhed, siger Michael Hansen.

arrow Hörup om lukning af brandstation: Mursten skaber ikke tryghed
19. januar 2018 kl. 15:29 Opdateret: kl. 15:29
arrow Politisk bekymring for responstiden
19. januar 2018 kl. 13:49 Opdateret: kl. 13:13
arrow Køge Bugt risikerer at stå uden dykkerberedskab
19. januar 2018 kl. 13:44 Opdateret: kl. 12:07

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk