16. oktober 2021
Borgmester Brian Mørch (DF) ?
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Brian Mørch (DF) ?
Foto: Dan Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 50 års Venstre-styre udfordret fra højre og venstre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 års Venstre-styre udfordret fra højre og venstre
Opdateret 31. januar 2021 kl. 09:56
Solrød - 30. januar 2021 kl. 07:00
Af Jesper From

Der er nu gået 50 år siden at Solrød i forbindelse med kommunalreformen i 1970 blev en selvstændig kommune. Og der har ikke været nogen slinger i valsen politisk igennem alle årene, når det handler om, hvem der har indtaget borgmesterpladsen. For den har altid været i hænderne på Venstre.

Så der skal ske et stort skred, hvis der ved valget til november bliver lavet om på den dagsorden.

Men hvem ved? For der er mange, som gerne byder sig til som Solrøds kommende borgmester - eller har besluttet, hvor de vil pege hen.

DAGBLADET har spurgt hos de partier, som kunne komme i spil.

SFs gruppeformand, Henrik T. Larsen, svarer lidt forsigtigt, når snakken går snakken går på den kommende borgmester.

- SF peger på den borgmesterkandidat, der bedst kan varetage SFs interesser og mærkesager, lyder det politisk korrekt.

Han gør dog klart:
- Vi stiller ikke selv med en borgmesterkandidat. Men skulle det vise sig, at der er et flertal, der ønsker det, så vil vi helt sikkert finde ud af det. Vi holder generalforsamling og opstillingsmøde 22. april i år, og der vil vi vælge opstillingsform, og ønsker til valgforbund. Umiddelbart derefter vil vi offentliggøre vores beslutning, er meldingen fra byrådsmedlem Henrik T. Larsen.

Brian Mørch fra DF er mere klar i meldingen:

- Vi kan komme i bekneb for en ny borgmester. Hvis pilen skulle pege på mig, vil jeg gerne påtage mig opgaven. Men lad os nu lige trække ilt ind og tænke os om, inden vi begynder på at fordele poster efter et valg, der endnu ikke er holdt.

Men han ser helst ikke, at det bliver Niels Hörup (V), som bliver genvalgt:

- Solrød kan meget vel komme i bekneb for en borgmester, selv om alt tyder på, at Nels Hörup melder sig som kandidat. Jeg synes, han har stået i spidsen for et par møgsager i denne valgperiode. Hans seneste er den om, at debattonen i Solrød bliver meget pænere og mere høvisk og sober, hvis tech-giganterne lukker profilerne hos de, hvis holdninger ikke er mainstream. Lad os heller ikke glemme hans hang til at smide en med-politiker uden for døren i budgetforhandlingerne eller planer om nyt boligområde ved kælkebakken i Jersie eller på andre naturområder i Solrød, Jersie og Havdrup. Og så har jeg ikke nævnt noget om et nyt rådhus. Hvis det så virkede gennemtænkt, så kunne vi måske snakke om det, fortæller Brian Mørch.

- Som sagt, vil jeg ikke undslå mig, hvis jeg bliver opfordret til at sætte mig i botgmesterstolen. Men lad os nu være realistiske. Lige nu er jeg eneste repræsentant for Dansk Folkeparti, og lad mig bare være ærlig og erkende, at meningsmålingerne ikke indbyder til jubel. Men man ved jo aldrig. Et er Christiansborg, noget andet er os andre. Hvis det ikke skal være Niels Hörup, og det heller ikke skal være mig - så ved jeg sørme ikke. Det vil ikke være fair at udpege en favorit så længe før valget.

- Ja, jeg stiller op for Socialdemokratiet som borgmesterkandidat.

Nok ikke den mest overraskende - og nye - udmelding fra Jonas Ring Madsen fra Socialdemokratiet.

- Solrød har behov for en politisk fornyelse, der kan få genskabt tilliden mellem borgere og politikere i Solrød Kommune. Det kræver først og fremmest en borgmester, der er i øjenhøjde med borgerne. Det er vigtigt, at kernevelfærdsområder som skoler, daginstitutioner og ældreplejen igen kommer i centrum i Solrød Kommune, forklarer Ring Madsen.

- Dernæst er det vigtigt, at der sker en fornyelse af den måde hvorpå demokratiet i Solrød Kommune bliver forvaltet. Demokrati er nemlig meget andet end at sætte et kryds hvert fjerde år. Demokrati handler om medborgerskab og om borgernes vilje til at tage initiativ, ejerskab og medansvar for kommunens udvikling. Ingen ved bedst og ingen har patent på sandheden eller fakta. Men sammen kan vi i fællesskab komme nærmere en fælles forståelse. Fordi de bedste løsninger på vores fælles problemer er de løsninger, vi sammen finder i fællesskab. Det kræver at byrådet åbner op for større borgerinddragelse og nye måder at udvikle politik på i stedet for at lukke sig om sig selv. Byrådet er til for borgerne - ikke omvendt. Den udvikling sætter jeg mig gerne i spidsen for, fortæller gruppeformand Jonas Ring Madsen (S),

- De lokale konservative har valgt mig som deres spids- og dermed borgmesterkandidat til kommunalvalget. Det skete på et opstillingsmøde for partiets medlemmer onsdag den 21. oktober 2020, fortæller Jan Færch.

- Vi synes at en borgmester skal være borgerlig, kompromis søgende og inkluderende. Vi har gennem mange år haft - og har fortsat - et godt samarbejde med Venstre og Niels Hörup. Det vil vi selvfølge også tage udgangspunkt i på valgaftenen. Men Ingen ved, hvordan det ender, før den sidste stemme er talt op.

Niels Hörup har været borgmester i Solrød Kommune siden 2007, og han er klar til at tage endnu en tørn med borgmesterkæden om halsen. Det lå allerede klart i februar 2019, da Hörup blev genvalgt som Venstre i Solrøds spidskandidat til kommunalvalget 16. november i år.

At det fortsat skulle blive en Venstremand, som indtager bordenden vil ikke være den store overraskelse. TV2 Lorry stak for nogen tid siden fingeren i jorden for at »mærke efter« i hvilke kommuner i deres sendeflade, at borgmestrene kan føle sig stensikre. Heriblandt var Solrød.

Men alt kan ske i politik.
Emil Blücher (LA) har tidligere her i avisen meldt sig som borgmester-kandidat.

Solrød Kommune blev dannet ved kommunalreformen i 1970. Altid med Venstre-borgmester. Borgmestrene har været og er: Arne Haugaard-Hansen (1970-1991), Mogens Baltzer (1991-2003), Merete Wiid (2003-2006), Niels Hörup (2007-).

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk