14. oktober 2019
I alt fire kameraer blev i september sat op for at modvirke uro på Byskov Allé i Slagelse. I dag - cirka otte måneder senere - sidder de der stadig. Men deres effekt er ikke til at få øje på. Unge grupperinger samler sig stadig i området og spreder utryghed, fortæller beboere fra Byskovparken. Foto: Fleur Sativa
gallery icon

Se billedserie

I alt fire kameraer blev i september sat op for at modvirke uro på Byskov Allé i Slagelse. I dag - cirka otte måneder senere - sidder de der stadig. Men deres effekt er ikke til at få øje på. Unge grupperinger samler sig stadig i området og spreder utryghed, fortæller beboere fra Byskovparken. Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Videoovervågning virker ikke: Unge plager fortsat område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Videoovervågning virker ikke: Unge plager fortsat område
Slagelse - 15. maj 2019 kl. 08:13
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I boligområdet Byskovparken på Byskov Allé i Slagelse kan man ofte høre legende børn fra de grønne græsarealer og den nærliggende børneinstitution. Men indimellem afbrydes lyden imidlertid af en sirene og blå blink.

arrow Læs også: Unge skaber uro: Utrygge beboere indkaldes til borgermøde

I området patruljerer politivogne nemlig regelmæssigt, ligesom der i september sidste år blev opsat i alt fire kameraer på Byskov Allé, der skulle sikre tryghed og mindske lovovertrædelser.

Unge grupperinger har nemlig længe plaget området, hvor både gadelamper er blevet smadret, og biler er blevet sat i brand. Men politipatruljer, blå blink og opsatte kameraer hjælper ikke, erfarer Sjællandske.

I stedet fortæller beboere fra Byskovparken, at de ikke tør at gå ud om aftenen, ligesom andelen af anmeldelser begået på Byskov Allé ikke er faldet, siden kameraerne blev sat op.

En aktindsigt, Sjællandske har foretaget, viser blandt andet, at der et halvt år før, kameraerne blev tændt for første gang, blev indgivet i alt 32 anmeldelser om kriminalitet begået på Byskov Allé. Et halvt år efter blev der samlet set indgivet 35 anmeldelser.

Antallet af anmeldelser over kriminalitet begået før og efter, kameraerne blev sat op i området, er altså stort set uændret.

Noget, som den lokale Fakta, der er en del af Byskovcenteret, oplever til daglig. Her er glasset i den ene dør ind til centeret i øjeblikket erstattet af en træplade. I den anden dør hænger et skilt med teksten: »Unødigt ophold i butikscentret forbudt«.

For hærværk er bare én af de ting, butikken med jævne mellemrum bliver udsat for. Også butikstyveri, chikane af de ansatte og flygtende kunder, må butikken døje med på grund af unge grupperinger. Tilstande, der har været så slemme, at der i dag florerer rygter om, at butikken vil lukke.

Men det har ikke noget på sig, forsikrer butikschefen, Peter Lyman - i hvert fald ikke i øjeblikket.

- Nu ved man jo aldrig, hvordan ting udvikler sig, men vi lukker ikke lige nu, fortæller han, da Sjællandske møder ham i hans arbejdsuniform.

I butikken er man dog i høj grad plaget af de unge, der ofte hænger ud i området. Særligt fordi det skræmmer kunder væk, forklarer Peter Lyman:

- Vi har næsten intet salg efter klokken 18, selvom vi har åben i tre timer derefter, fortæller butikschefen og uddyber, at han har hørt, at flere kunder bevidst handler i dagtimerne, fordi de ikke tør at gå ud om aftenen.

En af dem, der kender til den følelse, er 21-årige Malene Knudsen. Selv har hun boet i Byskovparken i over to år, men mærker ikke, at forholdene i området er blevet bedre - heller ikke siden, at der i september blev sat videoovervågning op.

- De unge er ligeglade med at blive filmet. Det er min oplevelse af det, fortæller hun.

Som konsekvens heraf går hun aldrig ud om aftenen for for eksempel at handle dagligvarer. Og selv nytårsaften rejser hun hvert år væk for at holde det hos enten familie eller venner.

- De unge står i grupperinger herude og virker ikke som Guds bedste børn, så det kan da godt gøre mig utryg, forklarer Malene Knudsen, der også fortæller, at nogle af »de unge« før har fyret fyrværkeri efter både politi og andre beboere.

En beretning, som en anden beboer i boligområdet, Karolina Teljigovic, kan nikke genkendende til:

- Nytårsdag og -aften, der var der problemer herude, og der kunne vi overhovedet ikke mærke, at der var opsat kameraer. Selv politiet fyrede de fyrværkeri efter. Og der tænkte vi: Hold da op, skal der virkelig mere til, før de (unge, red.) bliver skræmt? forklarer hun og uddyber:

- De havde slet ingen respekt. Så vi valgte faktisk ikke at gå ud, fordi det simpelthen var for farligt her.

Sammen med sin mand Sanel har Karolina Teljigovic ellers boet i området i fem år. Og i dag bor de der også med deres søn på tre, Daris. For netop for at skabe en familie i trygge rammer, flyttede de til boligområdet. De havde nemlig hørt, at Byskovparken var et roligt kvarter.

Men det er det ikke længere, fortæller parret.

Derfor mener både Karolina Teljigovic og hendes mand, at kameraerne er »spild af ressourcer«, og at der skal andet til for at løse problemerne i området: De unge mangler aktiviteter, mener parret.

- Det handler jo ikke om, om der er kameraer eller ej. Man skal give de unge noget andet at lave, siger Sanel Teljigovic og suppleres af Karolina Teljigovic:

- Og hvor er forældrene henne i det her? Det snakker vi også rigtig tit om.

Ifølge vicepolitiinspektør hos Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Allan Holm, er der imidlertid ikke meget mere kriminalitet i Byskov Allé end i andre områder.

Han erkender dog, at særligt grupperinger af unge har skabt stor utryghed for borgere i området. Derfor er det også planen, at kameraerne skal blive siddende:

- De her kameraer er der jo for at sikre, at man som ung ikke pludselig får lyst til at gå fra at hygge sig til at lave for eksempel hærværk, fordi man er i godt humør og får kørt en stemning op, forklarer han og uddyber, at samtaler med forældre til de unge faktisk er inkluderet i det præventive arbejde:

- Vi har tidligere været nødt til at holde bekymringssamtaler med unge og deres forældre om adfærd, fordi nogle unge for eksempel samler sig ved Byskovcenteret, og så bliver de måske lidt for rappe i replikken, siger Allan Holm.

- Og det kan for nogle virke intimiderende, medgiver vicepolitiinspektøren.

På trods af utrygheden er det dog i dag - cirka otte måneder efter kameraerne blev taget i brug - for tidligt at give et endegyldigt svar på, om de virker efter hensigten, mener han.

- Nu har de siddet der i under et år, så det er nok for tidligt at sige noget endegyldigt. Men man kan også spørge sig selv: Hvordan havde det set ud, hvis de ikke var der? Vi satte dem jo op, fordi vi desværre mente at se en uheldig udvikling - og havde den fortsat, hvis vi ikke havde gjort noget? Det er jo rigtig svært at svare på, forklarer han med henvisning til det stort set uændrede antal anmeldelser.

arrow Politi jagter bagmænd: Massivt salg af narko i nattelivet
07. december 2017 kl. 06:00 Opdateret: kl. 10:28
arrow SSP: Forældre er nøglen til at stoppe Byskovpark-ballade
16. maj 2017 kl. 07:00 Opdateret: kl. 16:45

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk