

Se billedserie
Der blev bogstavelig talt gået til stålet, da Harald Blåtands og Svend Tveskægs folk torsdag tørnede sammen i det store vikingeslag på Trelleborg.
Den ugelange vikingefestival fortsætter til og med søndag, men allerede nu tegner der sig et billede af endnu en succes for arrangørerne.
Vejret har været fint, og ikke mindst det har lokket omkring 1000 daglige besøgende til hver dag, der efterfølgende har kunnet møde omkring 1150 »rigtige« vikinger i den midlertidige landsby ved Trelleborg.
Torsdag eftermiddag havde de mest krigeriske vikinger så ladet op til det første af flere store slag mellem to grupper, der på den ene side støttede Harald Blåtand, og på den anden side kæmpede for hans søn, Svend Tveskæg.
Omkring 250 vikinger, hvoraf de fleste var gået »all in« på udklædning og udstyr, havde sat hinanden stævne på krigspladsen, hvor omkring 1500 tilskuere fulgte med fra sidelinjen.
Drabelige sværd, lanser, køller og økser var de foretrukne våben, og gennem de brølende kampråb kunne man høre, når metal mødte metal. Det er nemlig ikke »legetøjs-sværd«, der bruges, men der er dog sat en beskyttende runding på våbnene.
Når en viking blev ramt, måtte han trække sig tilbage fra slagmarken og lægge sig til at »dø«, indtil sidste mand var nedkæmpet.
Der var mange børn blandt tilskuerne, og de slugte dramaet med store øjne. For de allermindste var det nok ikke altid let at se, at det hele jo bare var for sjov, men forældrene forklarede dem, at ingen rigtig kom noget til.
Og det var ret tydeligt efter første runde, hvor de mange faldne pludselig rejste sig igen og gjorde klar til næste omgang.
I de fantastiske og autentiske omgivelser ved Trelleborg var det svært ikke at lade sig rive med af stemningen. Man følte sig virkelig hensat til tiden omkring år 1000 - selv om en lille, snurrede drone svævede over vikingehæren for at forevige slaget på video.
- Vi geneskaber jo et historisk nedslag fra omkring år 980, og for mig som arkæolog og museumsinspektør på Trelleborg er det helt fantastisk at opleve, siger Anne-Christine Larsen til Sjællandske.
Også hun var til lejligheden iklædt en fornem vikingedragt, som minder om dem, der er set i den populære tv-serie »Vikings«.
Har du endnu ikke besøgt vikingefestivalen, er der stadig tre dage tilbage, hvor man både kan opleve og også smage på vikingelivet i alle dets afskygninger i tidsrummet mellem klokken 10 og 17.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her