15. december 2019
Til efteråret senest i uge 42 ventes publikum igen at kunne sætte sig i den store sal med nyt gulv og stole.
gallery icon

Se billedserie

Til efteråret senest i uge 42 ventes publikum igen at kunne sætte sig i den store sal med nyt gulv og stole.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Verdens ældst fungerende biograf skilt ad for ombygning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verdens ældst fungerende biograf skilt ad for ombygning
Opdateret 17. juli 2019 kl. 10:51
Slagelse - 17. juli 2019 kl. 08:39
Af Tekst of foto: Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det gamle gulv er fjernet. Glimt af historien lå under det. Den store renovering for omkring tre millioner kroner ventes færdig til efteråret. De gamle røde biografstole blev revet væk.

Den i dag stadig fungerende ældste biograf i hele verden er Korsør Biograf Teater, der blev opført i 1908 i Jens Baggesens Gade. En gennemgribende renovering med blandt andet nyt gulv og biografstole betyder, at fortiden er blotlagt ved, at det gamle gulv er fjernet.

Oprindelig skulle gulvet kun hælde ned mod lærredet, så det højeste punkt var bagerst til sikring af frit udsyn fra biografstolene.

- Det aldrende gulv hældte også ud mod siderne, så det får vi nu rettet op, siger frivillig i biografen og byggekoordinator Jacob Pedersen. Først skal håndværkerne dog lige vurdere, om fortidens byggeteknik med firkanter af mursten for et gulv, der skal hælde, også kan bruges til det nye gulv.

- Flere af de murede firkanter i forskellige højder er lidt løse i det, så lige i øjeblikket ved vi ikke, om de kan stabiliseres og bruges til det nye gulv, siger Lone Halkensten også frivillig og biografens PR-formand.

- Fandt I noget under det gamle gulv?

- Desværre ikke noget meget interessant, men nogle stolerækker fra den gamle biograf, hvor der i en af stolene sad en ti-øre fra 1954 fast, så vi tror, at stolene nok også er fra 1950erne, siger Jacob Pedersen.

De gamle røde biografstole fra 1999 har der været særdeles stor interesse for.

- Vi satte en pris på 150 kr. stykket. De var revet væk i løbet af en enkelt dag. Ja, faktisk har vi 100 skrevet op på venteliste til stolene, som vi først skiller os endelig af med, når vi er sikre på, at vi får de nye til den planlagte tid, siger Lone Halkensten.

Selv om tidsplaner og byggeprojekter ikke altid følges ad, så er det planen at genåbne den store sal 1 til efteråret senest i uge 42.

Totalentreprisen for ombygningen har tømrermester Niels Lien, mens vvs og ny ventilation udføres af Henrik Jensen VVS.

I den kommende nye sal i den gamle biograf bliver der lidt færre stole end de 116 røde, der var.

- Vi får plads til 101 bordeaux-farvede stole, som vi håber at kunne sælge sponsornavne til for 202.000 kroner, siger Lone Halkensten.

Hun tilføjer, at armlænene på de nye stole kan slås op, så stolene danner en lang sofarække, hvilket giver plads til flere ved eksempelvis forestilinger for børn.

Der udføres også en større lydisolering på væggene. Prisen er 600 kroner for hver kvadratmeter.

- Vi har haft en udfordring med, at filmlydene kunne høres mellem vores to sale, hvilket lydisoleringen sætter en stopper for, siger Jacob Pedersen. Også et et helt nyt lyd- og lysanlæg sættes op i salen.

Ny ventilation med udsigt til store besparelser på biografens varmeregning er også en del af det store projekt med et budget omkring de tre millioner kroner. Heraf er de to millioner kommet fra »A. P. Møller & Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal«. 50.000 kr. er kommet fra Trelleborg-fonden, mens der er sat 100.000 kr. ind på biografens konto både fra Det Danske Filminstitut og Fonden Brand af 1848.

Også kommunen er søgt om 100.000 kroner til det biografhistoriske byggeprojekt.

På siden af biografen opføres en hel ny bygning, der skal rumme et handicaptoilet.

- Vi får bygget et hall, man går ud gennem, når filmen er færdig, og herfra er der så en skydedør ind til handicaptoilettet, siger Lone Halkensten.

PR formanden noterer med glæde, at de mange frivillige, der driver biografen, var i aktion ved begyndelsen af den store ombygning den 1. juli, inden håndværkerne tog over.

- Vi sørgede for selv at få skruet alle de gamle stole løse og få dem fjernet. Også det gamle gulvtæppe fik vi knoklet væk. En stor udfordring var de mange ventilationsriste i gulvet, der hver havde næsten »10.000« skruer, siger Lone Halkensten, der om nogen bekræfter, at biograffrivillige er gjort af et helt særligt sejt og udholdende stof.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk