23. juni 2021
Varmestuen i Slagelse har 35 frivillige og flere ansatte. Det er nu fem år siden, den åbnede. Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Varmestuen i Slagelse har 35 frivillige og flere ansatte. Det er nu fem år siden, den åbnede. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Varmestue baner vej ind i fællesskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Varmestue baner vej ind i fællesskabet

Det er i dag fem år siden, at Kirkens Korshærs varmestue ved Sdr. Stationsvej i Slagelse slog dørene op. I en tid med debat om korshærens formåen andre steder i kommunen er det ikke uvæsentligt med et besøg i varmestuen, som fungerer som en pause og et asyl med 35 frivillige.

Slagelse - 18. maj 2021 kl. 06:30
Af Carsten Lysdal

Det summer i lokalet, og snakken går i Kirkens Korshærs varmestue på hjørnet af Sdr. Stationsvej og Jernbanegade i Slagelse.

arrow Læs også: Borgmester efter varmestue-debat: - Vi er ikke vendt på en tallerken

Takket være organisationen og et hav af frivilliges godhed fungerer stedet i dag bedre end nogensinde, lyder det fra leder af det sociale arbejde Hanne Merete Pedersen. I øvrigt kan varmestuen med denne placering fejre sin femårs fødselsdag netop i dag.

Den 18. maj 2016 slog varmestuen dørene op efter 16 år i Herrestræde, og det skete ikke mindst ved hjælp af en donation på 5,2 millioner kroner, som Kirkens Korshær i december 2015 fik af Den A. P. Møllerske Støttefond til at indrette netop en varmestue med mødelokaler for landsledelsen på førstesalen.

De daglige brugere, der nogle dage tæller omtrent 70, er også denne formiddag vel repræsenteret. Dog er politikken, at ingen skal fotograferes, ligesom ganske få ønsker at give en kommentar med, da Sjællandske er på besøg på hjørnet.

Ifølge Hanne Merete Pedersen lykkes stedet med formålet, og Kirkens Korshær er en spiller, der med såvel 35 frivillige som ansat personale skaber den oase, som brugerne har brug for.

- Vi er ikke et behandlingssted, men en pause. Et asyl, kan man næsten sige, når man har det svært i sit liv, siger lederen, der har inviteret pressen forbi en formiddag, hvor ikke mindst corona-testningen i et af varmestuens mindre lokaler har skabt et måske større rykind, end der plejer.

Her får de lov at sænke skuldrene

En af dem, der kommer jævnligt og også denne formiddag har indfundet sig - og ikke ønsker sit navn i avisen - fortæller til Sjællandske, at han har fulgt med på sidelinjen. Fulgt den debat og røre, som den nylige politiske beslutning i byrådet - truffet af et snævert flertal om i fremtiden at satse på et kommunalt drevet tilbud i Korsør samt Skælskør - har skabt.

- Jeg tror ikke, de ved, hvilke udfordringer vi har med netop systemet. Mange af os er svigtet igennem mange år, siger en hjemløs, der varmer sig her på hjørnet og desuden mener, at Kirkens Korshær kan det, kommunen ikke vil kunne.

Ifølge Hanne Merete Pedersen er det da også, som om der er blevet opstillet et modsætningsforhold på det seneste.

Hanne Merete Pedersen, der er leder af det sociale arbejde i Slagelse, ærgrer sig over debatten om Kirkens Korshær evne udi at drive varmestuer i Korsør og Skælskør. Alt kører fortrinligt med mange daglige brugere i Slagelse.

- Som organisation er vi båret af frivillighed. Men det står jo ikke i kontrast til faglighed. Vi har alt fra en veluddannet, erfaren socialrådgiver til økonomaer, kokke og sagsbehandlere på det her sted. De kommer og sætter deres faglighed i spil og lægger alle deres hjerteblod for brugergruppen, siger lederen, der mener, at der er brug for en arena, et fristed, hvor kampe med systemet og måske endda sig selv kan glemmes for en stund.

- Når man kommer ind her, skal det ikke være skamfuldt. Brugerne, som mødes helt og aldeles fordomsfrit, skal kunne sænke skuldrene, fordi de ellers i det offentlige system tit mødes med krav om, at de skal gøre noget bestemt for at få en ydelse eller en ret til at være et sted, siger hun og konstaterer i den forbindelse, at flere i coronaperioden er blevet ekstraordinært ensomme.

Ærgrer sig over farvel andre steder

Kirkens Korshær lever af frivillighed, og hver gang der skal bruges penge, sker det med blandt andet fondsmidler og tilskud, der skal søges. I hele kommunen er 150 frivillige med til at få hjulene til at snurre, hvilket specielt gælder i korshærens fire genbrugsbutikker, som ses som et solidt fundament og et væsentligt aktiv i det skabe en økonomi, hvortil kommunen yder et driftstilskud på nogenlunde samme beløb, som korshæren selv henter via fonde, arbejder og så videre.

- Og alle de frivillige er her ikke, fordi de skal - men fordi de vil, siger Hanne Merete Pedersen, der viser rundt i varmestuen og i det kulinariske maskinrum - køkkenet - hvor mange frivillige går til hånde.

Varmestuen vil dog snart være den eneste i kommunen, hvor Kirkens Korshær står for driften. Fra sommer vil kommunens rusmiddelcenter få ansvaret i Korsør, og Kirkens Korshær er indbudt til forhandling om, hvornår kommunen overtager i Skælskør. Dog senest i sommeren 2022.

Det ærgrer Hanne Merete Pedersen, at det blev udfaldet - i øvrigt efter en proces, der var hermetisk lukket for offentligheden.

- Og det var ikke vores ønske. Vi har været her i kommunen i rigtig mange år, og jeg mener ikke, at det er velunderbyggede argumenter, der bruges. Vi var på et tidspunkt nødt til at sige, at den aftale, vi havde med Slagelse Kommune, og som går tilbage til 2011, ikke var tidssvarende. Der er rigtig mange udgifter, der i dag ikke er som dengang, siger hun og nævner her, at det har været et prioriteringsspørgsmål i Korsør.

- Det hus, vi havde, var der ikke penge til at få sat i stand. Det var heller ikke et værdigt sted, og vi solgte for så at lede efter et alternativ. Det skulle ske i dialog med kommunen - men den dialog udeblev, siger Hanne Merete Pedersen, der konstaterer, at man har bedt kommunen om et tilskud, der er en smule højere, end det har været tidligere.

- Men vi dækker også tre byer og forsøger at være til stede for vores brugere med alt, hvad vi kan, fortsætter hun, mens hun dog samtidig slår fast, at ikke alt skal være kritik.

- Jeg er benovet over graden af frivillighed i Slagelse, men jeg har også været glad for det store faglige netværk, der findes her i kommunen. Vi arbejder jo sammen med alle tilgængelige steder, der er. Samtidig kan vi alt det, en kommune også kan. Vi har ugentlige besøg af gadesygeplejersken, og Team 99, det opsøgende gadeteam, kommer her også. Og har vi brugere, der har brug for noget i form af støtte, så sikrer vi også den hjælp, slutter hun.

arrow Café Sirup udset som varmestue
29. april 2021 kl. 10:41 Opdateret: kl. 08:57
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk