21. september 2019
Området ved Ådalen i Havrebjerg indbyder ikke ligefrem til en hyggelig picnic. Med mindre den foregår iført waders... Foto: Arne Svendsen
gallery icon

Se billedserie

Området ved Ådalen i Havrebjerg indbyder ikke ligefrem til en hyggelig picnic. Med mindre den foregår iført waders... Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vandchef: - Vi kan godt følge med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vandchef: - Vi kan godt følge med
Slagelse - 20. marts 2019 kl. 06:30
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Endelig er regnvandet på retræte.

arrow Læs også: Sonjas hus blev reddet i sidste øjeblik

Som avisen skrev tirsdag, måtte Beredskabsstyrelsen i weekenden rykke ud til Hallelev nord for Slagelse, hvor et gadekær truede med at gå over sine bredder. Heldigvis lykkedes det at pumpe så meget vand væk, at der ikke skete oversvømmelser i bebyggelser.

Men i området omkring Ådalen i Havrebjerg er et naturområde tæt ved åen stadig helt oversvømmet - og hos Trelleborg Golfklub i Slagelse har man måttet lukke 18-hullers banen på grund af vand. Selv om der således har været tryk på flere steder, så er vandchef Jan Jørgensen fra SK Forsyning godt tilfreds med, at systemerne/kloakkerne helt overordnet set godt kan følge med:

- Det er betryggende at konstatere, at vi faktisk godt kan følge med de store vandmængder, siger han tirsdag formiddag til Sjællandske.

Det skyldes ikke mindst flere opgraderinger i ledningssystemet de senere år, og så har de såkaldte »skybruds-bassiner« i Slagelse vist sig at fungere perfekt.

- De er egentlig skabt til at tage sig af voldsomme skybrud om sommeren, men de fungerer naturligvis året rundt, siger han med henvisning til bassinerne på Nykøbing Landevej og det tidligere atletikstadion på Parkvej.

Begge steder er kapaciteten stor, og indtil videre har de store regnmængder ikke givet problemer.

- Der har mig bekendt ikke været problemer med overløb, så systemerne kan altså godt følge med, siger han.

En undtagelse er dog området ved Ådalen i Havrebjerg:

- Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst har været så voldsomt her, bemærker vandchefen.

De store vandmængder bliver typisk ledt ud i åerne, hvor Tude Å er den største. Men også her kan der opstå problemer, hvis der kommer for meget tryk på:

- Vi har så mulighed for at regulere vandmængderne ved at »klemme lidt på rørene«, som Jan Jørgensen udtrykker det.

Rensningsanlægget har en kapacitet på 2600 kubikmeter vand i timen, og det har vist sig at være tilstrækkeligt. Og Lagunen på Elmedalsvej/Odensevej kan klare 3600 kubikmeter vand i timen.

Så alt i alt har den megen nedbør de sidste par uger været en god »generalprøve« på sommerens potentielle skybrud.

- Det er jo rart at se, at det forebyggende arbejde, der har været lavet de senere år, ser ud til at virke efter hensigten, siger Jan Jørgensen, som forventer, at vandstanden rundt omkring bliver normaliseret i løbet af de næste par dage.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk