22. oktober 2019
Med sit forskningsprojekt har 19-årige Charlotte Høy Andersen fra Slagelse sat sig for at hjælpe tidligere kræftpatienter, der slås med bivirkninger som tarmbetændelse og kronisk diaré efter strålebehandling. Nu skal hun til finale som kandidat til titlen som Årets Unge Forsker 2019. Privatfoto
Med sit forskningsprojekt har 19-årige Charlotte Høy Andersen fra Slagelse sat sig for at hjælpe tidligere kræftpatienter, der slås med bivirkninger som tarmbetændelse og kronisk diaré efter strålebehandling. Nu skal hun til finale som kandidat til titlen som Årets Unge Forsker 2019. Privatfoto
Foto: JAKOB VIND
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ungt forskertalent i finale for at ville hjælpe tidligere kræftramte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ungt forskertalent i finale for at ville hjælpe tidligere kræftramte
Slagelse - 26. marts 2019 kl. 09:38
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med et nyt forskningsprojekt har Charlotte Høy Andersen sat sig for at hjælpe tidligere kræftpatienter, der slås med bivirkninger som tarmbetændelse og kronisk diaré efter strålebehandling.

Og selvom hun bare er 19 år, kan den unge 3.g'er fra ZBC i Slagelse nu kalde sig for et forskertalent.

Det står klart, efter hun søndag blev en af de regionale vindere i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence »Unge Forskere«.

Hun skal nu videre til den nationale finale i København, hvor hun er kandidat til titlen som Årets Unge Forsker 2019.

Her skal det unge forskertalent fra Slagelse endnu en gang stille op med projektet »Behandling af radiation enteritis med fokus på tarmens mikrobiota«, hvor hun i samarbejde med Københavns Universitet har udført en række videnskabelige forsøg.

Med udgangspunkt i sammensætningen af tarmens egne bakterier har 19-årige Charlotte Høy Andersen undersøgt, om en bestemt type mælkesyrebakterier og fæces-transplantation kan hjælpe de bivirkningsramte tidligere kræftpatienter.

Og det er »et emne, der potentielt kan afhjælpe en meget udsat gruppe,« hvis man skal tro vurderingen fra dommerjuryen bag talentkonkurrencen Unge Forskere.

På grund af sit potentiale har Charlotte Høy Andersen derfor for længst besluttet, at hun efter gymnasiet vil læse biomedicin for senere at blive forsker.

Og med det som mål er en talentkonkurrence som Unge Forskere et godt skridt på vejen, mener programleder for talentkonkurrencen, Katrine Bruhn Holck:

- De elever, der er med i Unge Forskere, får en unik mulighed for at fordybe sig og få sparring fra de dygtigste fagfolk. På den måde oplever eleverne, at deres faglighed når helt nye højder - og at de måske vinder den helt store præmie, skriver hun i en pressemeddelelse.

19-årige Charlotte Høy Andersen og konkurrencens øvrige unge talenter kæmper nemlig ikke alene om titlen som Årets Unge Forsker 2019, men også om en præmie på 25.000 kroner, som overrækkes af undervisningsminister Merete Riisager.

Til den nationale finale kommer Charlotte Høy Andersen således i hård konkurrence med knap 50 andre seniorfinalister fra hele Danmark.

I alt var 20 junior- og 20 senior-forskertalenter udtaget til den regionale semifinale i Region Sjælland. Heraf gik halvdelen videre til den nationale finale.

Også i juniorrækken løb to projekter fra Slagelse med en finaleplads. Begge projekter står elever fra Flakkebjerg Efterskole bag.

Mona Jordan, Mikkel Persson og Frej Berri Lejre fra 10. klasse blev finalister med projektet NH3-Bushreaktor - et vedligeholdelsesfrit gødningsanlæg til 3. verdens lande.

Fra 9. klasse på Flakkebjerg Efterskole kom Uma Halding Larsen, Emil Neumers Skov og Christine Olfert Dunning i finalen med projektet »Mætfullness«, hvor eleverne undersøger, hvordan man kan øge mæthedsfornemmelsen.

Den nationale finale, som de alle stiller op i, afholdes ved Science Expo i Bella Center i Forum København d. 28. - 30. april.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk