21. september 2020
16-årige Mathilde Caroline Pedersen (th.), 15-årige Kajsa Grum-Schwensen Andersen (tv.) og 16-årige Ida Valsøe har holdt sig vågne i 24 timer for at læse bøger på Slagelse Bibliotek. Foto: Fleur Sativa
gallery icon

Se billedserie

16-årige Mathilde Caroline Pedersen (th.), 15-årige Kajsa Grum-Schwensen Andersen (tv.) og 16-årige Ida Valsøe har holdt sig vågne i 24 timer for at læse bøger på Slagelse Bibliotek. Foto: Fleur Sativa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge tilbragte nat på bibliotek: Læste bøger i timevis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge tilbragte nat på bibliotek: Læste bøger i timevis
Slagelse - 17. oktober 2019 kl. 10:12
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Man er ret træt. Og ordene flimrer lidt på siderne.

16-årige Mathilde Caroline Pedersen har snart været vågen i 24 timer. Alligevel sidder hun stadig med en bog i hånden og lader blikket falde ned over den ene side efter den anden.

På Slagelse Bibliotek blev arrangementet »Readathon« eller på dansk læsemaraton nemlig skudt i gang fra tirsdag klokken 12.

Og onsdag havde i alt 12 teenagere i alderen 13 til 16 år derfor brugt et helt døgn på at læse bøger.

Arrangementet blev afholdt på biblioteket for fjerde gang, og flere af de deltagende havde derfor været med før.

Danner nye fællesskaber

- Sidste år nåede jeg at læse hele to Harry Potter-bøger. Men i år tror jeg, at jeg har haft lidt for travlt med at hygge mig i stedet for, forklarer Mathilde Caroline Pedersen, der ligesom fire andre deltagende klarede hele natten uden at sove.

Bibliotekets læsemaraton handler nemlig i lige så høj grad om det sociale fællesskab, som det handler om at læse bøger. Derfor var der undervejs indlagt pauser med underholdning og quizzer.

For eksempel blev både den bedste, den hurtigste og den langsomste læser fundet og kåret, ligesom de deltagende samledes om fællesspisning i løbet af aftenen.

- De, der læser bøger, får tit at vide, at det er lidt asocialt bare at sidde med hovedet begravet i en bog, men her får de mulighed for at snakke med andre om de bøger, de læser, ligesom de kan diskutere og give hinanden anbefalinger, forklarer børnebibliotekar hos Slagelse Bibliotek og Borgerservice, Gunver Olsson.

- Mange kender måske en eller to, før de kommer. Men når de går herfra, så er de allesammen rystet mere eller mindre sammen. Og så er det fedt, at vi får tiltrukket nogle af dem, vi normalt ikke ser så ofte på biblioteket. Altså teenagere, uddyber hun.

»Der er ikke så mange unge, der læser i dag«

I løbet af de 24 timer bestemte de deltagende således selv, hvilke og hvor mange bøger, de ville læse. Og kunne man ikke holde sig vågen i løbet af natten, var der også pakket både dyner og puder.

Ifølge både 16-årige Mathilde Caroline Pedersen, 15-årige Kajsa Grum-Schwensen Andersen og 16-årige Ida Valsøe, der alle blev oppe hele natten, var det imidlertid et mål at slå deres personlige rekorder i antal læste sider.

Men foruden konkurrence-elementet er læsemaratonet særligt, fordi de tre piger ikke ret ofte møder andre unge, der ligesom dem elsker at læse, forklarer de.

- Der er ikke så mange unge, der læser i dag. Og det er ret ærgerligt. Men her kan man sidde sammen og måske anbefale hinanden bøger. Det giver bare et godt sammenhold og er virkelig hyggeligt, slår Ida Valsøe fast.

Alle tre piger er derfor ikke i tivl om svaret, da de bliver spurgt, om de skal med igen, hvis biblioteket vælger at afholde læsemaraton for femte gang:

- Klart ja, udbryder Mathilde Caroline Pedersen, Kajsa Grum-Schwensen Andersen og Ida Valsøe i kor.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk