14. juli 2020
Over 200 sårbare unge mellem 18 og 30 år har fået en ny og anderledes indføring til en erhvervsuddannelse som deltagere i et EU-støttet socialfondsprojekt. Flere unge - blandt andet fra Slagelse Kommune - er herefter startet i uddannelse.
Over 200 sårbare unge mellem 18 og 30 år har fået en ny og anderledes indføring til en erhvervsuddannelse som deltagere i et EU-støttet socialfondsprojekt. Flere unge - blandt andet fra Slagelse Kommune - er herefter startet i uddannelse.
Foto: Foto: Kasper Blomgren
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Unge kommer i uddannelse ved hjælp fra »voksne venner«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Unge kommer i uddannelse ved hjælp fra »voksne venner«

I Slagelse Kommune er sårbare unge hjulpet videre mod uddannelse og beskæftigelse i et socialfondsstøttet inklusionsprojekt. En del af opskriften lyder på at lade de unge møde voksne, som opfattes som en slags »venner«.

Slagelse - 14. december 2019 kl. 18:08
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Manglende overskud, begrænset viden eller for lidt hjælp fra voksne. Der kan være flere grunde til, at mødet med samfundets krav om at komme i uddannelse kan være tungt og vanskeligt.

Særligt, hvis man som ung er sårbar, har en diagnose eller kæmper med et misbrug.

Men på Vestsjælland - heriblandt i Slagelse Kommune - har over 200 sårbare unge mellem 18 og 30 år fået en ny og anderledes indføring til en erhvervsuddannelse som deltagere i det EU-støttede socialfondsprojekt SUME, der står for »Særlig Ungeindsats Med Effekt«.

Gennem projektet har de unge oplevet korte 'snuseforløb', hvor de på fire intense timer har snuset til et uddannelsesområde - og så har de deltaget i en række sociale aktiviteter og haft tæt kontakt til voksne undervisere og mentorer.

Noget, der - i tråd med projektets navn - har vist sig at have effekt, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen.

FAKTA
  • I perioden 2014-2020 investerer EU’s Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
  • Socialfondsprojektet SUME, der står for »Særlig Ungeindsats Med Effekt«, er støttet af EU’s Socialfond med fire millioner kroner.
  • Projektet løb fra den 9. august 2016 til den 31. august 2019. Her havde projektet fokus på ungdomsuddannelse for unge med »særlige udfordringer«.
  • Gennem aktiviteter og afklarende individuelle og opkvalificerende udviklingsforløb blev de unge gjort klar til en uddannelse.
  • Forløbene omfattede blandt andet forskellige virksomhedspraktikker og samarbejde med voksne mentorer.
Sårbare unge er kommet i uddannelse

- Vi har motiveret op mod 95 procent af de unge, som har deltaget i SUME. De er enten kommet i uddannelse og er blevet opkvalificeret, er kommet videre i virksomhedspraktik eller er fortsat i andre uddannelsesforløb eller projekter, som bringer dem nærmere en uddannelse. Andre er kommet i arbejde undervejs i projektet og er blevet selvforsørgende. Det er et resultat, vi er fantastisk stolte af, lyder det i pressemeddelelsen fra SUME-projektleder Trine Jandorf fra Zealand Business College i Slagelse, der er lead partner på projektet.

Af de 231 unge, som har deltaget i projektet, er næsten halvdelen således enten begyndt på en erhvervsuddannelse, en videregående eller anden uddannelse efter projektet. 183 af de 231 unge er blevet opkvalificeret gennem basisforløb i Slagelse og Kalundborg Kommuner.

Resultaterne skyldes særligt kontakten til den voksne, som har gjort de unge mere sikre i deres udannelsesvalg, og som har skabt effektiv brobygning mellem jobcentre, praktik og uddannelser, lyder det.

Det meste af arbejdet har nemlig ligget i hænderne på mentorer og undervisere ansat i jobcentrene, som flere unge har lært at kende som »professionelle venner«, der har hjulpet med balancen på broen mellem ledighed og uddannelse.

Samarbejde fortsætter

- Vi har set en række eksempler på, at trygheden ved »de professionelle venner« har skabt afklaring hos de unge - uden at de skulle igennem en række lange, uoverskuelige forløb, forklarer projektlederen, Trine Jandorf.

Gennem SUME er koordineringen af praktikindsatsen mellem jobcentre og uddannelsesinstitutioner således blevet forbedret, lyder det i pressemeddelelsen.

En del virksomheder oplevede før at få henvendelser om praktikophold fra forskellige aktører, men som et led i projektet blev der indført fællesmøder mellem jobcentrene og uddannelsesinstitutionerne.

Et samarbejde, der under navnet »Praktikpladssamarbejde«, fortsætter efter SUME's afslutning for i fremtiden at kunne hjælpe endnu flere sårbare unge:

- Mange af de unge har aldrig fået en ordentlig eksamen i 9. klasse, nogle mangler et 2-tal i dansk og matematik, og det er det niveau, mange starter på. En del har diagnoser, og andre er misbrugere, men vi havde ikke fokus på diagnoser, men på de unges egen situation, behov og struktur i hverdagen, forklarer Trine Jandorf om projektet, før hun understreger:

- Det er jo bare unge, der har haft det svært ved at finde den rette vej.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk