23. april 2019
Den store Lejsøen nord for Korsør er tørret totalt ud og forvandlet til et ørkenlandskab. Foto: Villy Jensen
gallery icon

Se billedserie

Den store Lejsøen nord for Korsør er tørret totalt ud og forvandlet til et ørkenlandskab. Foto: Villy Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udtørring af stor sø tæt på at koste fugleunger livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udtørring af stor sø tæt på at koste fugleunger livet
Slagelse - 10. august 2018 kl. 09:48
Af Helge Wedel og Villy Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Grundet den ekstrem varme sommer tørrede den store Lejsøen nord for Korsør allerede helt ud i anden halvdel af juli. Og det har ifølge fugle- og natureksperten Villy Jensen været tæt på at koste mange fugleunger livet. Sjællandske har modtaget følgende situationsrapport fra Villy Jensen om forvandlingen fra sø til et ørkenlignende landskab:

Tørt - Mere tørt - Udtørret!
De fire korte ord beskriver situationen for Lejsøen ved Korsør, som den udviklede sig i løbet af juli måned.

I den fredede strandeng nord for Korsør ligger - eller rettere lå - den store fladvandede sø Lejsøen. I sidste halvdel af juli tørrede søen ud. Den lave vandstand faldt - tørrede ind til store pytter for endelig i sidste halvdel af måneden helt at forsvinde.

Her lever mange andefugle, gæs og vadefugle, som er afhængige af vand. Ederfugle og flere andre andearter orienterede sig mod Storebælt i stedet. Vadefuglene, der skulle finde deres føde i den lavvandede og mudrede sø, nåede formentligt akkurat lige at få ungerne flyvefærdige, så de kunne flytte sig til lokaliteter med mulighed for at finde føde.

Heden havde været voldsom lige fra juni. Ynglefuglene lige fra måger og terne til rødben og strandskader har kæmpet for at undgå, at deres unger fik for meget sol og varme og skulle gå til. Det har krævet en fred og ro, som der skal være i et fredet engområde, hvor adgangen er forbudt i perioden 15.marts til 15. juli.

Lejsøen får sit saltvand fra Storebælt, når efterårs- og vinterstormene raser, så højvandet isendes ind over den lave kyst mellem hav og Lejsø. Herefter følger foråret med stor tilførsel af ferskvand fra dræningen af de tilstødende marker ved Kruusesminde. Tilsammen bliver det til en stor sø med en maksimal dybde på omkring en halv meter.

At Lejsøen tørrer ud er ikke noget særsyn,men det er sket tidligt i år. Så tidligt, at det har været tæt på at koste livet for mange fugleunger.

Netop nu er søen en »ørken«, hvor vinden kan hvirvle støvskyer op. Flokke af skarver og flere hundrede unge grågæs søger stadigvæk ud i det tørre ingenting. Måske giver den store golde flade en beskyttelse mod fjender - udsynet fejler ikke noget, men der ventes helt sikkert på regn - og drænvand fra de udtørrede kanaler. En storm med saltvand fra Storebælt er nok for meget at håbe på, selv om forsøget gøres netop i dag fredag med kraftig blæst hele dagen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk