24. juni 2021
Kulturhuset på Landsgravvej har været i vælten ad flere omgange. Formand håber på fordragelighed, når lokalplanen formentlig vedtages på mandag.
gallery icon

Se billedserie

Kulturhuset på Landsgravvej har været i vælten ad flere omgange. Formand håber på fordragelighed, når lokalplanen formentlig vedtages på mandag.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trods melding om det modsatte: Muslimsk ejerkreds satser både på moskéer og koranskoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods melding om det modsatte: Muslimsk ejerkreds satser både på moskéer og koranskoler

Byrådet drøfter mandag en blåstempling af Slagelse Multikulturel Forenings religiøse aktiviteter i Slagelses vestby, som der indtil videre er politisk flertal for. Dansk Folkeparti og nu også Nye Borgerlige stritter kraftigt imod.

Opdateret 12. december 2020 kl. 16:07
Slagelse - 12. december 2020 kl. 10:00
Af Carsten Lysdal

Der bliver tale om et kulturhus med bederum og undervisningsfaciliteter. En decideret moské bliver det dog ikke - og slet ikke med minareter og bønnekald - ligesom der ikke vil være koranskole som sådan.

arrow Læs også: Efter ja til religiøse aktiviteter: Nu vil højrefløj slå bremsen i

Det har formanden for Slagelse Multikulturel Forening, Bilal Biyik, tidligere anført i debatten om, hvad det egentlig er, der nu gives permanent lov til på Landsgravvej 27A i Slagelse.

Her ligger Håndværkergården, der er ejet af fonden Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse, som ifølge sine egne vedtægter ellers synes at arbejde målrettet for, hvad kritikere - herunder Nye Borgerliges Thomas Vesth - kalder for »islamisering«.

- Hvis ikke kulturhuset i Slagelse er og bliver en moské, så vil det da også være det eneste sted i landet, hvor det ikke bliver sådan, siger Thomas Vesth, der mandag vil stille flere spørgsmål til borgmester John Dyrby Paulsen (S) vedrørende sagen, der er på byrådsdagsordenen.

- Man kan roligt stille spørgsmålstegn ved, om det bliver anderledes i Slagelse, og det virker, som om kommunens juridiske sagsbehandling simpelthen ikke er på plads, siger Thomas Vesth, der - skal det siges - ikke er medlem af byrådet.

Vedtægter siger noget andet

Fonden hører under den tyrkiske regerings religionsministerium, Diyanet, og ifølge kritikken fra folketingspolitiker Morten Messerschmidt, næstformand for Dansk Folkeparti, fungerer fonden i Danmark som Tyrkiets leder, Erdogans, forlængede arm.

Selv om foreningen på adressen får det til at lyde som noget andet, er heller ikke Thomas Vesth i tvivl.

- Der er simpelthen en drejebog for, hvordan de her moskéer skal etableres, mener Thomas Vesth.

Han undrer sig i den forbindelse over flertallets ståsted i sagen.

- Borgmesteren har selv oplyst, at man ikke må drive moské. Men kigger man i vedtægter for fonden, som jo ejer bygningerne, er det netop det, der er formålet, siger Thomas Vesth, der mener, at et flertal i byrådet styrker dannelsen af parallelsamfund.

- Staten, kommunen og boligorganisationerne skyder millioner af kroner i at nedbryde parallelsamfund. Men byrådet i Slagelse skaber i stedet en base for islamisering, mener Thomas Vesth.

Arbejder for muslimer

Ifølge SF's Jørgen Grüner kan kritikerne med fordel pakke bekymringerne væk. Dette er ikke sted for en rabiat forening. Snarere det modsatte, har han tidligere påpeget.

Hvad særligt Thomas Vesth imidlertid peger på, er vedtægterne for Dansk Tyrkisk-Islamisk Stiftelse, der som fond blev godkendt i 1984.

Her står blandt andet, at fondens formål er »at drage omsorg for, at muslimer på passende måde kan udføre deres religiøse pligter,« ligesom man skal »tilvejebringe faciliteter for moralsk udvikling af de muslimske samfund i Danmark.«

Der står også, at der skal ydes undervisningsmæssige aktiviteter ved at åbne skoler med undervisning »i islamisk religion som i Tyrkiet«, og at fonden bør »tilvejebringe religiøse tjenestemænd til de steder, hvor de muslimske samfund er koncentreret.«

Samtidig bistår fonden muslimer ved bryllupper og omskæringsfester, ligesom det af formålspunkt 16 - ifølge vedtægterne - fremgår, at stiftelsen ejer fast ejendom til brug for sit formål.

Thomas Vesth undres.

- Det er jo helt vildt, at man ikke skænker det en tanke, når man sidder og skal godkende en lokalplan, slutter han.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre ventes at være for lokalplanen, der mandag endeligt kan erstatte den dispensation, foreningen har fået tidligere.

Foreningen har drevet kulturhus i flere år på adressen, selv om den formentlig snart tidligere - og gældende - lokalplan ikke har tilladt aktiviteterne.

arrow Kritik af byråds-ja: »Alle kan se, at der er tale om en moské«
15. december 2020 kl. 19:51 Opdateret: kl. 20:01
arrow Højrefløj strittede imod og foreslog folkeafstemning om moské
15. december 2020 kl. 06:10 Opdateret: kl. 00:00
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk