20. september 2018
Revet er torsdag blevet placeret 100 meter fra kysten ud for Halsskov Færgehavn og ligger på cirka seks meters dybde. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Revet er torsdag blevet placeret 100 meter fra kysten ud for Halsskov Færgehavn og ligger på cirka seks meters dybde. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To gigantiske »toiletbørster« placeret i Halskov Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To gigantiske »toiletbørster« placeret i Halskov Havn
Slagelse - 20. oktober 2017 kl. 06:40
Af Mette Kjær Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Det ligner vel mest en forstørret toiletbørste, siger Villum Christensen (LA), der står sammen med Flemming Erichsen (S) på Amerikakajen i Korsør, hvor det nye kunstige rev torsdag formiddag er ved at blive skibet ud til den valgte placering ved vandsportscentret på Halsskov Færgehavn.

De to seks ton tunge »toiletbørster« eller »pindsvin« af beton og plasticrør samt fire mindre opmærksomhedssøgende betonelementer er blevet specielt udviklet til det todelte formål at skabe et kunstigt rev til sportsfiskere og dykkere og samtidig udvikle et unikt forskningsprojekt, der skal undersøge hvordan og hvor hurtigt, det kunstige rev bliver indtaget af plante- og dyrelivet i Storebælt.

Projektet er en del af vandsportscentret og Slagelse Kommune betaler 150.000 kroner for det kunstige rev. Forskningsdelen bliver udført af det norske havmiljøinstitut Niva's danske afdeling, som lægger 1,5 million kroner i forskningsprojektet.

- Vi får ganske billig en turistattraktion til dykkerne og fiskerne, og samtidig får vi lov til at være first movers - der har aldrig været udført et lignende forskningsprojekt i Danmark, siger Villum Christensen (LA).

- Det er jo kun rigtig godt, at vi får skabt flere oplevelser i Korsør, tilføjer Flemming Erichsen (S).

Jesper Andersen er forskningschef hos Niva Danmark og skal lede forskningen på projektet.

- Det handler om at genoprette nogle af de mange stenrev, der er blevet fjernet i de danske farvande i Danmark i løbet af de seneste 100 år. Omkring 30 kvadratkilometer stenrev er forsvundet. Forsøget her kan simulere den samme overflade, som man med sten ville koste fem-ti millioner kroner, siger Jesper Andersen.

- Der er andre forsøg med genetablering af stenrev i Danmark, men der er ingen, hvor man undersøger koloniseringen af revene, forklarer han. Han fortæller også, at projektet skal løbe i tre år, og at forskerne vil dykke ned for at tage prøver to gange om året i perioden. I mellemtiden er både dykkere og snorkeldykkere velkomne til at udforske revet.

- Men det er meget vigtigt, at man ikke rører ved revet og forstyrrer det, slutter Jesper Andersen.

Det forventes at de første fisk og andre organismer flytter ind på revet i løbet af ganske få dage. Når revet er fuldt koloniseret kan man formentlig både finde hummere, torsk, ål, rejer alt hvad der ellers lever på de cirka seks meters dybde i Storebælt.

Kystdirektoratet har givet en foreløbig tilladelse til revet på fem år.

Denne periode kan forlænges - men det er ikke hensigten, at revet skal blive liggende permanent.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk