19. september 2019
De mindste gardere øver sig på at marchere i takt. Lidt senere gør de det samme - mens de spiller.
gallery icon

Se billedserie

De mindste gardere øver sig på at marchere i takt. Lidt senere gør de det samme - mens de spiller.
Foto: KIM BRANDT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tivoli-Garden »lånte« kasernen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tivoli-Garden »lånte« kasernen
Slagelse - 24. marts 2019 kl. 13:44
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omkring 100 små musikanter i alderen otte til 16 år indtog i weekenden Gardehusarkasernen. Det var Tivoli-Garden, der lige skulle pudse formen af før åbningen i Tivoli 4. april.

De fleste større provinsbyer med respekt for sig selv har en garde - således har vi her i byen Slagelse-garden, der er med til at skabe god stemning ved særlige festlige lejligheder. Omend den har lange og stolte traditioner, så blegner den en smule ved siden af Tivoli-Garden, som så dagens lys helt tilbage i 1844.

Fredag eftermiddag ankom to store busser samt en vogn med musikinstrumenter til Gardehusarkasernen i Slagelse, hvor de unge gardere og deres instruktører skulle på træningslejr - som de i øvrigt har gjort flere gange tidligere, fortæller Lars Søgaard, som er leder af Tivoli-Garden og musikskolen.

- Der er virkelig gode faciliteter her i Slagelse. Hvor ellers kan vi finde to sportshaller, et auditorium samt overnatning til og bespisning af over 100 deltagere - uden at økonomien løber løbsk, spørger han.

Den store kaserne i Slagelse er som regel ganske tom i weekenden, og det har Tivoli-Garden benyttet sig af i flere år.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med kasernen, og så synes vi, det er hyggeligt at lege med »rigtige« soldater, selv om der jo ikke er så mange her lige nu, siger han.

Aspiranterne optages gerne fra nulte eller første klasse - og bliver »pensioneret«, inden de fylder 17 år.

En del går videre og ender som professionelle musikere i større orkestre.

- Der er før lavet en statistik fra de større orkestrer i landet, der viste, at omkring 30 procent havde trådt deres barnesko i Tivoli-Garden - hvilket er ret vildt, når man tænker på, hvor mange musikskoler der er i landet. Vi har jo kun 100 medlemmer ad gangen, siger han.

På kasernen bliver de unge gardere delt op i grupper, hvor de skal indøve forskellige discipliner, så som rytmeleg, koordination, kropskontrol og marchtræning.

Underviserne er specialister på hver deres område, og der er også tilknyttet 13 forskellige musiklærere.

Musikken, der spilles, er ikke lette »junior-udgaver«, men helt autentiske stykker.

- I det hele taget er der ikke noget »fake« ved Tivoli-Garden. Der er ægte bjørneskind i huerne, det er ægte guldjakker, geværer og sabler er fra 1886 og tamburstaven er ægte sølv fra 1894. Det er ægte tradition, og det er noget, der ranker ryggen, siger Lars Søgaard, som hvert år har svært ved at sige farvel til de »gamle« gardere, der falder for aldersgrænsen.

- Det er utrolig svært, men det er jo også sådan, at garden hele tiden fornyer sig på, siger han

Den 4. april åbner Tivoli, og her skal garderne være knivskarpe. Blandt andet har de premiere på et nyt, 13 minutter langt tattoo-show, som tester deres evner til det yderste.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk