10. december 2019
Kampen mod skrotfirmaerne blev indledt, da den 66-årige pensionerede lærer en sommeraften i maj i sin have pludselig hørte bulder og brag, som viste sig at være fra lastning af skrot i havnen. Hun har sat sig grundigt ind i fakta om kommunens håndtering og mangel på samme af skrotfirmaerne, som hun ønsker flyttet til Stigsnæs Havn. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Kampen mod skrotfirmaerne blev indledt, da den 66-årige pensionerede lærer en sommeraften i maj i sin have pludselig hørte bulder og brag, som viste sig at være fra lastning af skrot i havnen. Hun har sat sig grundigt ind i fakta om kommunens håndtering og mangel på samme af skrotfirmaerne, som hun ønsker flyttet til Stigsnæs Havn. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilflytter: Hvorfor skrotlarm og støv med kræftrisiko midt i by?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilflytter: Hvorfor skrotlarm og støv med kræftrisiko midt i by?
Slagelse - 07. juli 2018 kl. 11:16
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Eva Langballe og mange andre er gået til kamp for at få skrotten væk fra Korsør Havn. Sjællandske har besøgt hende for at finde årsagen til hendes ihærdighed. Det handler også om hendes børnebørn, som datteren ikke tør flytte til Korsør.

arrow Læs også: Lange udsigter for at få skrot væk fra Korsør Havn

Den 66-årige pensionerede lærer Eva Langballe og hendes jævnaldrende mand Carsten sætter sig grundigt ind i tingene. Uanset om det gælder valget af Korsør som bopæl efter mere end 30 år på Sydfyn, eller det gælder kampen for at få skrotvirksomhederne ud af Korsør Havn.

Sjællandske har besøgt Eva Langballe for at finde og forstå baggrunden for hendes store engagement og indsats for at få sat en stopper for den larmende, støvende behandling og udskibning af tusindvis af ton skrot så at sige midt i byen fra Korsør Inderhavn. Udover en stor portion retfærdig harme viser en droppet familieplan sig at være en del af forklaringen på hendes skrotkamp.

- Jeg synes, at det er en respektløs måde, kommunen behandler sine borgere på med støj og højest sandsynligt kræftfremkaldende støv fra skrot. Men hverken støvundersøgelser, støjmålinger eller de faktiske mængder af lastning har kommunen fået undersøgt, selv om den er tilsynsmyndighed, siger Eva Langballe, da hun ved havebordet i den have, hvor det hele startede, fortæller Sjællandske, hvad der fik hende på barrikaderne.

Haven ligger bag det omkring 100 år gamle hus på Quistgårdsvej, som de er i fuld gang med at bygge om og modernisere. Korsør blev valgt efter en længere fase, hvor der blev kigget på flere byer.

- Vi synes, at det var for bøvlet at komme fra Sydfyn til vores tre børn i København og vores børnebørn, så vi aftalte med den yngste, at vi ville flytte til Sjælland, ligesom hun også gerne ville flytte ud af København med hendes mand, der er fotograf. Selv er hun arkitekt og ville åbne en tegnestue. Vi fandt Korsør rigtig godt beliggende at pendle fra, ligesom byen er omgivet med vand og den skønneste natur, siger Eva Langballe.

Også hendes datter faldt for Korsør, så hun ville bosætte sig i samme by som sin mor og åbne tegnestue.

Eva Langballe flyttede ind i huset på Quistgårdsvej den 1. maj. Kort efter blev en af dette års skønne maj-sommeraftner i haven afbrudt af bulder og brag.

- Vi anede simpelthen ikke, hvad det var. Og det blev bare ved, nogen gange hele natten, andre gange med en mindre pause for igen at starte klokken fem om morgenen, siger Eva Langballe.

Hun fandt snart ud af, at larmen kom fra lastningen og behandlingen af skrot i havnen. Skrotpladsen ligger 700 meter fra hendes hus.

- Jeg kunne næsten ikke tro det. Rigtig mange bor jo meget tættere på skrotpladsen. Hvad var det dog for en by, vi var flyttet til? En by der ikke vil sine borgere det godt - eller? Se til Nyborg, hvordan den har formået at udnytte vand og havn til at skabe attraktive bolig- og indkøbsområder, mens Korsør tillader støj, larm, og at hele 25.000 lastbiler om året lukker farlige dieselpartikler ud, når de kører til og fra havnen, siger Eva Langballe. Via aktindsigt og omsætningstal fra Korsør Havn har hun sat sig grundigt ind i fakta. Blandt andet regnet sig frem til de 25.000 lastbiler, der skal til for at transportere de godsmængder, som årligt sejles ind og ud af Korsør Havn.

- Da jeg fortalte min datter om skrot, larm, støv og lastbiler, tog det hende ikke mange øjeblikke at takke pænt nej tak til Korsør af hensyn til hendes børn. Sådant et sted skulle de ikke bo, siger Eva Langballe

Hun forstår ikke, at man holder fast i at have en erhvervshavn midt i byen med de store gener, det giver.

- Det kan da umuligt være for det beskedne årlige overskud i havnen på tre til fem mio. kr., for der ville da være mange flere penge i at få flere skatteydere til at flytte til et attraktivt havneområde. Korsør kunne også let blive et attraktivt sted for nye børnefamilier. Havneområdet kunne være et skønt rekreativt sted for alle byens borgere. Flere ville komme til, forretningslivet ville blomstre, og Korsør komme ind i en god spiral. Alle andre byer kæmper for at få lastbilerne ud, men i Korsør gør man næsten det modsatte, siger Eva Langballe.

Løsningen er nok ikke en total lukning af Korsør Havn her og nu.

- Men hvorfor pokker flytter man ikke skrotten til Stigsnæs Havn? Som jeg forstod det på et møde med kommunen, så er det muligt at leje sig ind dernede, så det må da kunne lade sig gøre, siger Eva Langballe.

Hun føler sig rigtig godt modtaget i Korsør, men hun er også klar over, at hendes kritik deler vandene, da mange finder en erhvervshavn vigtig.

- Jeg har oplevet flere, som ikke tør klage eller stå frem, selv om de ikke kan sove for larmen, har støvsmag i munden og på deres biler, når der lastes skrot, siger Eva Langballe, der ikke mærkes som en, der har tænkt sig at give op og affinde sig med skrotgener i den by, hun netop er flyttet til.

arrow Skrot, støv og støj ud af Korsør Havn
01. august 2018 kl. 06:02 Opdateret: kl. 15:25
arrow Kommunen var forbi skrotplads: - Ingen anmærkninger
14. juli 2018 kl. 07:30 Opdateret: kl. 13:23
arrow Skrot deler vandene i Korsør
12. juli 2018 kl. 06:30 Opdateret: kl. 09:50

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk