22. marts 2019
39-årige Mikael Krogh Riis på toppen af tangbunken. I baggrunden ses hans hus. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

39-årige Mikael Krogh Riis på toppen af tangbunken. I baggrunden ses hans hus. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stinkende tangbunke lagt ud af kommune uden orientering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stinkende tangbunke lagt ud af kommune uden orientering
Slagelse - 11. oktober 2018 kl. 06:43
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alle kender lugten af opskyllet tang, der er gået i forrådnelse. Ikke en videre rar lugt. Og slet ikke hvis man ikke kan fjerne sig fra den. Det har flere gange været tilfældet for 39-årige Mikael Krogh Riis og hans familie, der i deres hus på Mærskvejen 5 har måtte tåle stanken fra en stor tangbunke, som kommunen har placeret godt 100 meter væk på en grund, hvor et hus er revet ned.

- Lige nu stinker det ikke, men det har det godt nok gjort nogle gange, hvor vinden har båret den hæslige lugt direkte over til vores hus og have, siger Mikael Krogh Riis. Han er helt med på, at man som beboer på landet må tåle både lugte og støj fra for eksempel landbrugsaktiviteter.

Men han undrer sig over, at kommunen bare kan vælge at placere den store bunke tang, der er opsamlet fra strandene, helt uden at orientere de nærmeste naboer om tangdepotet og de mulige lugtgener.

- Vi har intet hørt, men kunne bare se, at lastbiler på stribe kom kørende og læssede tangen af, hvorefter en gravemaskine sørgede for, at det kom til at ligge i en aflang høj bunke, siger Mikael Krogh Riis.

Selv har han følt, hvordan det kommunale system arbejder, da han søgte om at bygge en garage på godt 50 kvadratmeter på sin 12.000 kvadratmeter store grund, hvor der er langt til de nærmeste naboer.

- Der skulle både landzonetilladelse og nabohøringer til, hvilket ville tage op til ti uger. Kommunen vendte også tilbage med et luftfoto af min ejendom, hvor de havde streget vores drivhus, tepavillion og hønsehus ind, da de ikke mente, at der var givet tilladelse til disse, hvorfor jeg skulle have dem lovliggjort. Men en stor bunke tang kan man som kommune åbenbart altså godt smide uden tilladelser og nabohøringer, lyder det med undren fra Mikael Krogh Riis.

Driftsplanlægger ved kommunens entreprenørservice Lasse Fjeldsted beklager den manglende orientering.

- Vi burde have orienteret om tangprojektet, der er en forsøgsordning, som vi har fået tilladelse til af kommunens miljøafdeling med krav om, at der ikke udvikler sig voldsomme lugtgener, siger Lasse Fjeldsted.

Han oplyser, at der er kommet to klager over lugtgener.

- Mange kommuner inklusiv os i Slagelse har udfordringer med det tang, vi ikke kan skubbe ud i vandet fra strandene, men er nødt til at køre væk. For tangen er fyldt med sten, så hverken landmænd eller forbrændingsanlæg vil modtage det, siger Lasse Fjeldsted.

Han fortæller, at forsøget med tangmilen går ud på, at få tangen til at gå i forrådnelse, så det efterfølgende kan komme gennem en sold (si), hvorved stenene bliver sorteret fra. Derefter kan tangen bruges som gødning på marker. Især blæretang, der hæfter sig på sten, er en udfordring. For ifølge Lasse Fjeldsted kan blæretang med dens luftfyldte blærer i kraftigt blæsevejr løfte sin sten op fra havbunden og sende dem ind på stranden.

- Vi har ikke planer om at komme med mere tang, før vi ved, om forsøget med at få skilt stenene fra virker, siger Lasse Fjeldsted.

Han regner med, at det kan afgøres til foråret.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk