21. oktober 2021
Slagelse Kommune var sidste år den kommune i Region Sjælland, der modtog allerflest underretninger. Borgmester John Dyrby Paulsen (S) vil gerne opdage mistrivslen, før den ender som en sag på kommunens bord.
Slagelse Kommune var sidste år den kommune i Region Sjælland, der modtog allerflest underretninger. Borgmester John Dyrby Paulsen (S) vil gerne opdage mistrivslen, før den ender som en sag på kommunens bord.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stigende bekymring for børn: »Gør vi nok?«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Stigende bekymring for børn: »Gør vi nok?«

Selv om Slagelse Kommune i 2020 modtog rekordmange underretninger om et barn eller en ung, skal kommunen blive endnu bedre til at opfange mistrivsel, mener borgmester John Dyrby Paulsen (S). Socialrådgivere ansat på de enkelte skoler og daginstitutioner er et forslag.

Slagelse - 28. september 2021 kl. 08:02
Af Fleur Sativa

Hvis et barn ændrer adfærd eller fortæller om uro i hjemmet, kan der være grund til bekymring.

Og i Slagelse Kommune var særligt mange i løbet af 2020 således bekymrede for et barn eller en ung. Her modtog kommunen nemlig rekordmange underretninger, selv om landstendensen under coronapandemien har været den omvendte.

arrow Læs også: Erfaring: Socialrådgivere kan hjælpe udsatte børn - før de ender i en sagsmappe

Med de nyeste tal er kommunen dén i regionen med flest antal underretninger.

Men ifølge borgmester John Dyrby Paulsen (S) havde et mørketal, som det Børns Vilkår frygter på landsplan, været værre.

Den nye førsteplads får ham dog til at stille ét selvreflekterende spørgsmål:

- Gør vi nok på det forebyggende område? Der er hele tiden grund til at se på, om vi kan gøre det bedre, siger borgmesteren, der finder det naturligt, at »en kommune som Slagelse Kommune« har mange underretninger.

Socioøkonomisk profil

De mange underretninger skyldes med andre ord den socioøkonomiske profil, påpeger borgmesteren.

For eksempel står 5,6 procent af arbejdsstyrken i Slagelse Kommune udenfor arbejdsmarkedet som fuldtidsledige. Det er 0,7 procentpoint højere end landsgennemsnittet, viser nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Slagelse Kommune var sidste år den kommune i Region Sjælland, der modtog allerflest underretninger. Foto: Fleur Sativa

John Dyrby Paulsen (S) ønsker derfor, at kommunen skal være endnu bedre til at opfange mistrivsel blandt børn og unge, og at der skal gribes ind lang tid før, at en bekymring vokser sig så stor, at den ender med at blive til en underretning.

Til Ritzau fortæller Signe Færch, der er fungerende næstformand hos Dansk Socialrådgiverforening (fagforening for de socialrådgivere, der behandler underretningerne, red.), at det er vigtigt med socialrådgivere tæt på skoler og institutioner.

For eksempel har en række kommuner - blandt andet Odense og København - socialrådgivere ansat direkte på skolerne og ude i daginstitutionerne.

Ifølge Signe Færch kan de være mere opsøgende og hurtigere kontakte børn og familier, der har det svært.

Det eksempel kunne Slagelse Kommunes borgmester derfor godt forestille sig at følge. Og faktisk har kommunen allerede erfaring på det punkt, fortæller han.

Tidligere en succes

- Vi har før - med stor succes - haft socialrådgivere siddende på de enkelte skoler, fortæller John Dyrby Paulsen, der ikke ved, hvorfor ordningen ændrede sig.

- Jeg tror, det var sådan i sidste byrådsperiode, fortæller borgmesteren.

I dag er socialrådgiverne ansat til at sidde i kommunens såkaldte familieafdeling og ikke på det enkelte dagtilbud eller den enkelte skole, oplyser skolechef Dorthe Christiansen til avisen.

Ifølge John Dyrby Paulsen mener nogle socialrådgivere, at de får mest ud af at sidde sammen og være en del af et fælles fagligt miljø.

- Men jeg er meget optaget af, at vi flytter arbejdet ud decentralt. Vi ved jo af erfaring, at det rent faktisk virker, siger borgmesteren.

Slagelse Kommune er gået fra 2071 underretninger om et barn eller en ung i 2019 til 2351 underretninger i 2020.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk