27. maj 2019
»Havari - straks tilbage« stod der skrevet med rød kugepen og dateret 13. september, da båden blev efterladt fortøjret i et hjørne af fiskerihavnen lige bag Gittes Fiskeudsalg. I dag skyldes der næsten 40.000 kr. i havnepenge. Foto: Helge Wedel.
gallery icon

Se billedserie

»Havari - straks tilbage« stod der skrevet med rød kugepen og dateret 13. september, da båden blev efterladt fortøjret i et hjørne af fiskerihavnen lige bag Gittes Fiskeudsalg. I dag skyldes der næsten 40.000 kr. i havnepenge. Foto: Helge Wedel.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spøgelsesskib skylder 36.575 kr. i havnepenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spøgelsesskib skylder 36.575 kr. i havnepenge
Slagelse - 23. januar 2019 kl. 07:26
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I dag onsdag den 23. januar er regningen for skyldige havnepenge oppe på 36.575 kroner for et efterladt spøgelsesskib af en masteløs sejlbåd i Korsør Fiskerihavn.

- Vores standardtakst er 275 kroner i døgnet, da vi hverken må eller ønsker at konkurrere med lystbådehavnene. Loven foreskriver, at vi ved annoncering skal efterlyse ejeren til det forladte skib, før vi må søge at tvangssælge det i håb om at få dækket nogle af vores omkostninger, siger Jesper Kokholm til Sjællandske. Han er havneassistent i Korsør Havn.

Jesper Kokholm regner dog ikke med, at skibet indbringer særlig mange penge. Hvis nogen overhovedet.

Bådens ejer har frem til den 31. januar, inden Korsør Havn går i gang med at sælge den.

- Vi indrykker en annonce, hvor vi beder om bud på skibet, siger Jesper Kokholm. Kommer der ingen bud, bliver det aldrende og noget medtagede sejlskib uden mast af typen Banner 30 kørt til de »evige skibsmarker«.

Når Korsør Havn ved, at lystsejleren er fortøjret bag Gittes Fiskeudsalg i fiskerihavnen præcis torsdag den 13. september 2018, så skyldes det en dateret besked.

- Datoen og beskeden »havari - er straks tilbage« var skrevet med rød kuglepen. Den er dog vasket væk i dag, siger Jesper Kokholm. Han har også spurgt rundt i fiskerihavnen uden at finde nogen, der har kendskab til det forladte skib.

Navnet på skibets agterende er »XAVANTE«, så det er givet opkaldt efter indianere. Xavante-stammen er nemlig en de ældste indianerstammer i Brasilien og tæller blot omkring 15.000 mennesker.

Der er tale om en meget gammel sejlbåd, der angiveligt havde sin storhedstid tilbage i 1990erne, for i 1998 står »XAVANTE« på en startliste til kapsejladsen Sjælland Rundt.

I en senere oversigt over Banner 30 både er en »XAVANTE« registreret i Gävle i Sverige.

Banner 30 er en dansk bådtype, der er konstrueret af Niels Jeppesen som blot 22-årig. Han har fortalt om båden »Jeg forsøgte at skabe en båd, som på en gang ville være andre både overlegen i fartpotentiale og med tilstrækkelig rummelighed og indretning således, at sportsorienterede sejlerfamilier ville kunne finde glæde herved.«

Den første prototype af Banner 30 blev søsat i foråret 1978.

Nu ligger den tidligere sejlende familievenlige stolte skude forladt i Korsør Fiskerihavn.

Jesper Stokholm oplyser, at det er alment kendt i de danske havne, at udtjente lystfartøjer blot efterlades. De er ikke registreret som større skibe har pligt til at være.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk