27. juli 2021
Skure er der fortsat mange af i idylliske Korsør Fiskerihavn. Et af dem blev næsten fotograferet i stykker, da kinesere fik fortalt, at det var bag dette, at H.C. Andersen knælede og bad, da han i 1819 første gang kom til Sjælland. På sklite på væggen fortælles om eventyrdigterens ankomst til Korsør.
gallery icon

Se billedserie

Skure er der fortsat mange af i idylliske Korsør Fiskerihavn. Et af dem blev næsten fotograferet i stykker, da kinesere fik fortalt, at det var bag dette, at H.C. Andersen knælede og bad, da han i 1819 første gang kom til Sjælland. På sklite på væggen fortælles om eventyrdigterens ankomst til Korsør.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Specielle Korsør med H. C. Andersens første fod på Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Specielle Korsør med H. C. Andersens første fod på Sjælland

Med Kurt Rehder som guide og leverandør af både fakta og røverhistorier er en gåtur gennem Korsør en afvekslende rejse rig på kunst og oplevelser fra et sted, hvor kongen fik besked om, at det var helt hovedløst at bygge en by

Slagelse - 18. marts 2021 kl. 07:33
Af Helge Wedel

- Det blev næsten slidt op af fotograferende kinesere, da jeg fortalte dem, at det var bag dette skur, at H. C. Andersen den 4. september 1819 faldt på knæ og bad Gud hjælpe og ledsage sig, da han for første gang i sit liv betrådte Sjælland.

Glimtet i 78-årige Kurt Rehders øjne passer til smilet. Det tidligere byrådsmedlem i Korsør, aktiv på det lokalhistoriske arkiv og ofte brugt som guide på historiske kulturvandringer er ifølge eget udsagn både rig på historiske fakta og røverhistorier.

Sandt er det, at H.C. Andersen første gang kom til Sjælland den 4. september 1819 med en smakke fra Fyn, der lagde til ved den gamle postvej, der i dag hedder Bådehavnsvej og går langs fiskerihavnen.

Her har det nævnte skur givetvis også ligget og været udsat for det bedende knæfald. Efterfølgende har den verdens- og især Kina-kendte eventyrdigter besøgt og overnattet i Korsør og omegn flere gange.

Hovedløst at bygge

Efter en vandring gennem Korsør anno 2021 står det lysende klart, hvorfor byen stadig i dag er en af Danmarks mest truede, når det gælder oversvømmelser fra stormflod eller ekstremt højvande.

Kurt Rehder udpeger talrige gange, hvor vandet gik til i gamle dage- Her var byens areal før dæmninger, opfyldninger og landindvindinger markant mindre. I starten af Algade ved Sandvejsbanken markerer en stendossering stadig i dag, hvor Korsør Nor gik til.

Kurt Rehder fortæller, at kongen tilbage i 1749 slet og ret fik at vide, at det var hovedløst at bygge en by på det sted, hvor Korsør lå, fordi byen hele tiden blev oversvømmet. Trods denne århundrede gamle viden vil Korsør først være sikret mod Storebælt med højvandssikring i 2024 - næsten 300 år efter.

Speciel og på trods

Kurt Rehder fremhæver da også flere gange, at Korsør er speciel og dens beboere i alle år har levet i byen lidt på trods.

Specielt er også, at Algade, som er kendt vejnavn i mange købstader, i Korsør har de laveste husnumre længst væk fra byens centrum og torv, ligesom Algade 13 ikke findes nok grundet overtro, lyder det smilende fra Kurt Rehder.

Specielt er også, at byens kirke vender omvendt af de fleste andre kirker, men det er helt klart pænest.

Kunstværker

Den ofte historiske miniudgave af Venedig rummer ikke kun glatte søjler fra Egypten ved byens i 1825 udflyttede kirkegård, men også flere markante kunstværker. Et delvist ødelagt med vilje af kunstneren i frustration over tilsvarende ødelæggelser af kunst i Sarajevo for år tilbage.

I Kongegaarden fra 1761 venter moderne kunstoplevelser, når corona igen tillader en åbning. Indtil da kan den statelige rokoko-ejendom nydes udefra med de fire figurer, der symboliserer alder og årstider. Ikke langt derfra er den næsten 100 år ældre Stapels Gård fra 1667 også en nydelse fra begge sider, hvis der er åbent til gården.

Banegård langt væk

Byens banegård er hele to gange bygget »forfærdelig langt fra byen«. Første gang i 1800-talllet, hvor planen ellers var at placere den i Jens Baggesens Gade, hvor Korsør Byskole - i dag Baggensenskolen ligger.

- Banen skulle være ført syd om Korsør Nor, men endte med at gå nord om, så banegården blev bygget på Halsskov, som dengang var ganske forfærdeligt langt væk fra byen og et sted, der absolut ikke blev regnet for noget, ligesom der kun var forbindelse via en aldrende træbro, siger Kurt Rehder.

Han nikker til, at historien har det med at gentage sig, for da den faste forbindelse over og under Storebælt blev bygget, da flyttede banegården igen »ganske forfærdeligt langt væk fra byen«.

Tag på ture

Kurt Rehder opfordrer både udenbys gæster og Korsørs borgere til at opleve den specielle by, bygget et hovedløst sted, på nærmeste hold ved at tage kontakt til Lokalhisotiske Arkiv, hvor der er foldere til 12 forskellige besøgssteder - herunder naturligvis Korsør Fæstning.

Arkivet arrangerer også gerne guidede ture gennem Korsør. Kurt Rehder melder sig klar.

Arkivets adresse er Søbatteriet 11, 4220 Korsør. Tlf.: 58 37 36 72 og email: korsoer-arkiv@slagelse.dk.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk