24. januar 2019
Køkkenarbejdet foregår under åben himmel. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Køkkenarbejdet foregår under åben himmel. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slagelse-pige inspireret af det simple liv i Malawi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slagelse-pige inspireret af det simple liv i Malawi
Slagelse - 14. februar 2018 kl. 08:45
Af Laura Schultz-Christiansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Muli Makora?« (hvordan går det?), spørger den smilende ældre kvinde, der har en spand med tomater på hovedet, mens hun smiler hen mod mig. »Makora kwalimwe« (det går godt, tak) svarer jeg, og hun sender mig et smil og siger »taonga« (tak), hvorefter hun går videre mod markedet.

En flok børn sjipper med plastiksnore fra majsmelsposerne, som de har bundet sammen, og de fleste mænd er gået i marken.

Kvinderne er i gang i bålhusene, hvor morgenmaden er ved at blive tilberedt. Den består som regel af te, som egentlig er kogt vand med en masse sukker og mælkepulver, hvidt brød og af og til serveres der ris.

Babyerne er bundet fast med en saron på ryggen af deres mødre eller ældre børn i landsbyen, mens kvinderne render rundt hos hinanden, hvor de gavmildt låner skeer, gryder og tallerkener ud, mens de udveksler et par ord og griner højlydt.

Klokken er seks om morgenen, og solen står allerede højt på himlen i Afrikas varme hjerte, Malawi, der ligger i Centralafrika, og er et af Afrikas fattigste lande.

Jeg befinder mig i landsbyen Zifere. Her står man op med solen og går i seng, når mørket falder på, for de har ingen elektricitet i landsbyerne. Husene er bygget af ler eller mursten og har enten siv- eller bliktage. Toilettet er et lille sivhus med et hul i jorden. Det vænner man sig hurtigt til. Når vi går i bad, foregår det ligeledes i et lille område, der er afdækket med siv. Her opvarmer vi noget vand, som vi putter i en balje og vasker os med.

Hverdagen for kvinderne består ellers i at feje og vaske gulv i huset en masse gange og lave alle dagens måltider over bålet.

Til frokost og aften består det af nsima (majsgrød) og tilbehør i form af æg, soyastykker eller bønner, der bliver stegt med en urimelig stor mængde olie.

Der er ikke noget der hedder grydelapper, men hvad skal man også bruge dem til, når man har sine hænder? Tempoet er stille og roligt og humøret altid højt.

Klokken 06.45 vender jeg snuden mod skolen, hvor jeg underviser Standart 8 (8. klasse) i engelsk.

Der står allerede en håndfuld børn og venter på mig på stien, og på min vej bliver jeg mødt at mange smil og håndtryk og »muli makora«.

Da jeg træder ind i klassen og siger godmorgen, rejser eleverne sig op og siger »goodmorning madame Laura« (som de udtaler Lola).

Jeg smiler for mig selv, beder dem sætte sig ned og begynder undervisningen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk