17. oktober 2021
I Slagelse Kommune er en særlig talentordning trækplaster for unge sportsudøvere, der ønsker at jonglere med både sport og uddannelse på samme tid. 17-årige Peter Graulund (nummer to fra venstre, red.) og jævnaldrende Jonas Moos Pedersen er flyttet hele vejen fra Horsens til Slagelse af netop denne grund. For at både sport og skole spiller sammen, får de blandt andet hjælp af talentkoordinator Rasmus Overgaard (tv.) og klubtræner i Slagelse Boldklub & Idrætsforening, Per Vensel (th.).
I Slagelse Kommune er en særlig talentordning trækplaster for unge sportsudøvere, der ønsker at jonglere med både sport og uddannelse på samme tid. 17-årige Peter Graulund (nummer to fra venstre, red.) og jævnaldrende Jonas Moos Pedersen er flyttet hele vejen fra Horsens til Slagelse af netop denne grund. For at både sport og skole spiller sammen, får de blandt andet hjælp af talentkoordinator Rasmus Overgaard (tv.) og klubtræner i Slagelse Boldklub & Idrætsforening, Per Vensel (th.).
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skole og sport spiller sammen: Talentordning tiltrækker unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skole og sport spiller sammen: Talentordning tiltrækker unge
Slagelse - 16. august 2019 kl. 08:46
Af Fleur Sativa

Hvis man er ung og drømmer om at blive »den nye Cristiano Ronaldo«, kan skolebøgerne ofte ende med at blive lagt væk i skuffen til fordel for fodbolden på græsplænen.

Men i Slagelse Kommune giver en særlig talentordning unge sportsudøvere god mulighed for at passe skolen, mens de dyrker sport på elite-niveau. Og det er flere begyndt at få øjnene op for. Selv en ny Ronaldo har nemlig brug for uddannelse, lyder det.

To af dem, der derfor er flyttet til Slagelse for at kombinere skolebøger med læderbolde, er 17-årige Peter Graulund og jævnaldrende Jonas Moos Pedersen, som begge spiller fodbold.

På trods af deres unge alder er de i dag flyttet helt fra Horsens og ind på sportscollege i Slagelse. Noget, som talentordningen, Slagelse Talent og Elite (STE), giver dem mulighed for.

- Jeg så det som et rigtigt godt set-up med både skole og morgentræning samt klubben og de faciliteter, der er her. Og så kan man komme ud at bo, samtidig med der bliver holdt lidt øje med en, forklarer Jonas Moos Pedersen, der netop har haft første skoledag på Slagelse Gymnasium.

Perfekte rammer

Talentordningen, der er etableret af Slagelse Kommune, bygger nemlig på et tæt samarbejde mellem kommune, uddannelsesinstitutioner og seks foreninger heriblandt Slagelse Boldklub & Idrætsforening.

Derfor har unge sportsudøvere både mulighed for at bo på sportscollege med lektielæsningsmiljøer, lave morgentræning to gange om ugen uden at få fravær for undervisningen og have tæt kontakt til en talentkoordinator.

Og det er med til at skabe de perfekte rammer for både faglig, sportslig og personlig udvikling. Det mener i hvert fald Peter Graulund, som af den grund anbefalede Jonas Moos Pedersen at flytte til Slagelse.

Også selvom han til at starte med selv var utryg ved de nye omgivelser.

- Jeg var meget nervøs, inden jeg startede. Men i dag har jeg udviklet mig både som person og som fodboldspiller. Før var jeg lidt en tryghedsnarkoman, som ikke brød sig om at snakke med fremmede. Men det er helt anderledes nu. Jeg er blevet mere voksen og mere åben, forklarer 17-årige Peter Graulund, der flyttede hjemmefra for at blive en del af talentordningen allerede som 16-årig.

Dengang valgte han at flytte, da han så en god mulighed for at kombinere sin sport og uddannelse. Og sidstnævnte er faktisk meget vigtig, lyder det fra træner i Slagelse Boldklub & Idrætsforening, Per Vensel.

Et vigtigt samarbejde

Derfor får sportsudøvere, der er tilknyttet talentordningen, ikke lov til at deltage i træningen, hvis ikke de også passer deres skole, fortæller han.

- Det er fundamentet for deres liv, så det er også vores prioritet i klubben, at de får en uddannelse. Men vi oplever også, at de bliver dygtigere til at prioritere deres egen tid, og at de gerne vil begge dele, siger klubtræneren.

På den måde er det tætte samarbejde mellem både kommune, uddannelser og forening altafgørende, for at et tilbud som Slagelse Talent og Elite kan eksistere. Det siger Puk Hvistendal, der er eliteidrætskonsulent i Slagelse Kommune.

Særligt forventningafstemning mellem kommunen og uddannelserne er vigtig, da det ellers kan stresse de unge. For eksempel hvis de får uretmæssig fravær i skolen, forklarer hun.

- Det kan blandt andet være svært at vide, hvornår man kan få fri for skole for at dyrke sin sport. Men her ved vi, at det kan man ikke, hvis det er en almindelig træning. Men man kan det, hvis man skal på en træningslejr eller har en vigtig kamp, man skal træne op til, forklarer Puk Hvistendal.

Netop tilflyttede Jonas Moos Pedersen ser derfor frem til at læse ved siden af sin sport, så han har en uddannelse at falde tilbage på, hvis drømmen om at blive den næste Ronaldo skulle gå i vasken.

En holdning, som Peter Graulund deler. Efter et år som en del af talentordningen kan han dog også se flere andre fordele ved nogle gange at samle bøgerne op i stedet for fodbolden:

- Det gør også, at vi ikke bare ligger og venter på, at vi skal til træning, men også kan socialisere os med andre, slår han fast.

Slagelse Talent og Elite (STE) samarbejder med Team Danmark, og Slagelse Kommune er af den grund en såkaldt »elitekommune«. I alt findes der 23 elitekommuner i Danmark, som på samme måde har til formål at udvikle og understøtte unge sportsudøvere.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk