24. november 2017
Formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) siger til Sjællandske, at hun ikke forstår, at skoler siger nej til informationsmøde om HPV-vaccinen. Foto: Steen Brogaard
Formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) siger til Sjællandske, at hun ikke forstår, at skoler siger nej til informationsmøde om HPV-vaccinen. Foto: Steen Brogaard
Foto: Steen Brogaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skole fortryder ja til HPV-møde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skole fortryder ja til HPV-møde
Slagelse - 19. april 2017 kl. 07:02
Af Helge Wedel
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først sagde Baggesenskolen nej, mens Helms Skole sagde ja til et informationsmøde med læge Danny Svane om HPV-vaccinen. Et møde som var kommet i stand via Heidi Nielsen, der selv har været i tvivl om, hvorvidt hendes 12-årige datter, der er elev på Baggesenskolen, skulle vaccineres.

arrow Læs også: Kirkens hus sagde ja - to skoler nej

Heidi Nielsen, der også er kendt som bedemand og indehaver af Korsør Ligkistemagasin, må nu finde et andet sted til mødet, der var planlagt til mandag den 24. april klokken 19. For skoleleder på Helms Skole Curt Asklund har fortrudt sit ja til hende om at låne gymnastiksalen. Sjællandske erfarer, at forældre på den private skole har protesteret over mødet, fordi Danny Svane anbefaler vaccinen.

- Når Helms Skole sagde ja til at stille et lokale til rådighed for foredraget, var det ud fra det synspunkt, at oplysning om et vigtigt emne som dette, kun kan være godt. Vi er så siden blevet gjort opmærksom på det rimelige i, at de forskellige synspunkter ved et oplysende møde om HPV-vaccine er repræsenteret, og at det tilsyneladende ikke er tilfældet her, lyder forklaringen fra Curt Asklund.

Sjællandske har kontaktet formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).

- Det undrer mig rigtig meget, at skoler på denne måde siger nej til at låne et lokale ud til information om et så vigtigt emne, som vores sundhedsmyndigheder jo netop nu går ud med en stor oplysningskampagne om, siger Liselott Blixt. Hun tilføjer, at hun ofte udråbes til modstander af HPV-vaccinen, hvilket er forkert.

- Det er uhyre vigtigt, at der informeres korrekt om vaccinen, som jeg tror, at vi har indledt brugen af for hurtigt og uden tilstrækkelig grundig information om, at den for eksempel ikke skal tages, hvis den første portion giver bivirkninger, ligesom piger med allergi heller ikke må få den, siger LiseLott Blixt. Hendes egen datter har fået vaccinen, men har også haft bivirkninger. Sundhedsformanden minder om, at landets sundhedsmyndigheder fastslår, at HPV-vaccinen har flere fordele end ulemper, og hun advarer om, at debatten om vaccinen bliver en dem/os-debat, fordi der mangler saglighed.

Læge og gynækolog Danny Svane udtrykker til Sjællandske forundring over den magt, som antivaccine folkene besidder.

Han ønsker med foredraget, at give forældrene et fagligt grundlag til at træffe et valg om ja eller nej til vaccinen.

- De fleste forældre træffer jo i dag et valg ud fra hvad antivaccinegruppen får formidlet af ulykkelige historier fra deres egne børns lidelser, som de mener skyldes vaccinen. Men der er ingen undersøgelser hverken i Danmark eller udlandet, der kan godtgøre, at det er tilfældet, siger Danny Svane.

Danmarks øverste sundhedsmyndighed Sundhedsstyrelsen anbefaler, at HPV-vaccinen bliver givet til piger i 12-13 års alderen før deres seksuelle debut. Vaccinen hindrer de mest almindelige typer af livmoderhalskræft, som hvert år rammer op imod 400 kvinder i Danmark, hvoraf 100 dør. Men de seneste år er brugen af HPV-vaccinen hos pigerne faldet fra 90 procent til under 25 procent, fordi der har været mange mediehistorier om bivirkninger af vaccinen. Bivirkninger som Sundhedsstyrelsen oplyser, intet har med vaccinen at gøre.

Heidi Nielsen ærgrer sig over at have fået nej fra Helms Skole.

- Det er virkelig surt at stå i en situation, hvor et mindretal af forældre skal have den magt, at man ved bare at brokke sig kan afgøre, om der skal holdes et oplysende foredrag med mulighed for at spørge ind. Man må da bare møde op til foredraget og så komme med sine spørgsmål. Det er jo fuldstændig frit for, hvilke spørgsmål, man vil stille. Man kan gå fra mødet med lige netop den opfattelse, som man ønsker, siger Heidi Nielsen.

Det lykkedes i går sent tirsdag Heidi Nielsen at finde et nyt sted til foredraget. Dog ikke på en skole. Mødet finder i stedet sted i Sankt Gertruds Hus ved Sankt Povls Kirke og stadigvæk mandag den 24. april klokken 19.00. Der er gratis adgang, og alle er velkomne.

arrow Skolenej til møde om HPV-vaccine
07. april 2017 kl. 08:40 Opdateret: kl. 16:36
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.
Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk