20. oktober 2021
65-årige Birne Dalbjerg blev sexmisbrugt hele sin barndom, frem til hun som 16-17-årig flyttede på gaden i København. Hendes to børn på i dag 39 og 34 år vil ikke læse hendes bog. De er bange for at miste den mor, de kender. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

65-årige Birne Dalbjerg blev sexmisbrugt hele sin barndom, frem til hun som 16-17-årig flyttede på gaden i København. Hendes to børn på i dag 39 og 34 år vil ikke læse hendes bog. De er bange for at miste den mor, de kender. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sexovergreb så voldsomme at hendes børn ikke vil læse bogen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sexovergreb så voldsomme at hendes børn ikke vil læse bogen

65-årige Birne Dalbjerg er vokset op i en familie, hvor forældrene og andre familiemedlemmers vold og sexovergreb var hverdag for hende og hendes to større søskende. Hun husker det første overgreb, da hun var to et halvt år. I Korsør har hun endelig fundet frihed og ro.

Opdateret 23. september 2020 kl. 08:21
Slagelse - 23. september 2020 kl. 06:34
Af Helge Wedel

Først efter at have skrevet en bog som selvterapi, kan hun i dag tale om et barneliv med incest.

- Hvor tidligt husker du overgrebene?

- Fra jeg var to et halvt år. Jeg stod i tremmesengen, da min far hev min ene arm ud gennem sengens tremmer og viste mig, hvordan jeg skulle gøre med hans blottede kønsorgan. Da jeg var fem, begyndte samlejerne med ham.

- Det kan man da ikke med så små børn?

-Jo, det kan man godt, men børnene går i stykker - både fysisk og psykisk. Jeg blev i bund og grund trænet op af min far med min mors velsignelse, så også andre kunne misbruge mig.

Sjællandske besøger 65-årige Birne Dalbjerg i hendes hjem i Korsørs sydlige bydel, hvor hun i godt en håndfuld år endelig har fundet frihed og en glæde i livet via nærheden til hendes datter og børnebørn og til Storebælt, hvis vand virker beroligende på hende. Hun kan nå det til fods gennem Korsør Kirkegård.

Grufulde handlinger

Hun har betalt for et liv med et ufatteligt hæsligt og afskyvækkende indhold med sit helbred. Med i dag 11 kroniske sygdomme er gåturen de få hundrede meter til Storebælt, det længste den lille tætbyggede kvindes krop kan klare. Hendes væsen er opmærksomt og tillidsskabende. Hendes ord på de grufulde handlinger er velformulerede og faktuelle men også ætsende på følelser og psyke.

Nu kan jeg snakke

Birne Dalbjerg er ikke hendes rigtige navn, men det synonym hun har brugt i sine foreløbige to bøger efter råd fra en advokat. Ingen er dømt for de mange overgreb. Forældrene er døde, men andre incestofre fra det hun kalder sin »syge familie« lever stadig.

Hun ønsker med bogen at bryde tavshedskulturen, hvor man ikke taler om det, når børn bliver seksuelt misbrugt og straffet med vold, hvis de ikke så at sige leverer »varen«, når det kræves.

Otte-årig begik selvmord

- Det er først efter at have skrevet bogen som en slags selvterapi, at jeg kan snakke om de mange års mishandling. For vi troede som børn fuldt og fast på, at vi ville dø, hvis vi sagde noget til nogen. En tanke vi blev voldsomt bekræftet i, da min fætter som otte-årig begik selvmord, efter først at have fortalt sin mor om de overgreb han og vi andre blev udsat for, siger Birne Dalbjerg. Den dag i dag undrer hun sig over, hvordan hun igen og igen kunne møde op i skolen fyldt med blå mærker efter vold, uden at der skete noget.

Flyttede på gaden

Som 16-17-årig forlader hun sit barndomshjem i Nordsjælland og flytter på gaden.

- Jeg undgår både stoffer og prostitution. Lærer gode mennesker at kende, som passer på mig og sørger for, at jeg kan bo forskellige steder, men jeg har godt nok også sovet mange gange i Frederiksbergs Have, siger Birne Dalbjerg.

Det var psykolog Michael Hedetoft Christoffersen, som opfordrede hende til at skrive om overgrebene. Han døde under hendes terapiforløb hos ham. Bogen med titlen »Kan du se Lyset - en barndom med incest« er derfor dedikeret til psykologen. Den udkom i april 2018.

- Jeg nåede at skrive 800 A4-ark, men heldigvis fik jeg god hjælp af et forfatterpar til at gøre de mange sider til en bog, siger Birne Dalbjerg.

Gift med syg mand

Selv blev hun senere gift og fik to børn med det hun i dag kalder en syg mand.

- Med min baggrund, så var det næsten givet, at jeg kun kunne ende sammen med en syg mand, som jeg følte mig voldtaget af. Vi blev skilt efter godt 12 år. Jeg fik forældremyndigheden over min søn og datter på dengang 11 og seks år, men grundet min kraftige epilepsi mente kommunen snart, at mine børn skulle tvangsfjernes, siger Birne Dalbjerg.

Langvarig kamp

Truslen om tvangsfjernelse af hendes børn førte til årelang kamp med sagsbehandlere og kommunale sociale systemer.

- Det lykkedes mig at beholde mine børn, men mine erfaringer er blevet til bogen »Blot en borger«, der udkom i januar 2020. I den viser jeg sider af vores sociale system, som mange næppe tror eksisterer, siger Birne Dalbjerg.

Hendes søn på 39 år er i dag læge. Hendes datter på 34 år er skolelærer.

Vil ikke læse bogen

- Har dine børn læst bogen om din incestfyldte barndom?

- Nej, det vil de ikke. For de siger, at de ikke vil vide det om mig, fordi jeg er deres mor, og det skal jeg blive ved med at være.

- Hvordan kan så voldsomme overgreb fortsætte i så mange år?

- Vi vidste ikke bedre. Vi var født og vokset op med de handlinger, som vi troede var noget, som skulle være der. For os var der ikke forskel på, om mor sagde, at vi skulle gå ud og børste tænder eller at en af os skulle gå ind til far.

- Din storesøster lever stadig - har du talt med hende om bogen?

- Jeg tør ikke, og jeg ved heller ikke, om hun har læst den, men hun har flere gange forsøgt selvmord, så jeg tør ikke tale med hende om bogen, siger Birne Dalbjerg, da det samtidig ringer på døren.

Det er hjemmehjælperen.

Birne Dalbjergs bog »Kan du se Lyset - en barndom med incest« er i lektørudtalelsen sammenlignet med »Tønderpigens bog«, »Zornings bøger« og »Kommunebarn.«

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk