26. september 2020
- Det er jo stærkt krænkende, det der står i de her tekster. Og så er det samtidig ekskluderende, fastslår rektor Lotte Brüchert, efter elever fra Slagelse Gymnasium har oprettet en online julekalender, hvor billeder af kvindelige elever vurderet ud fra deres udseende bliver delt under hver "kalenderlåge" med en tilhørende tekst, der ligeledes fokuserer på deres udseende. Foto: Jens Christian Bachmann
- Det er jo stærkt krænkende, det der står i de her tekster. Og så er det samtidig ekskluderende, fastslår rektor Lotte Brüchert, efter elever fra Slagelse Gymnasium har oprettet en online julekalender, hvor billeder af kvindelige elever vurderet ud fra deres udseende bliver delt under hver "kalenderlåge" med en tilhørende tekst, der ligeledes fokuserer på deres udseende. Foto: Jens Christian Bachmann
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Sexistisk« julekalender forarger skoleledelse: Vurderer pigers udseende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Sexistisk« julekalender forarger skoleledelse: Vurderer pigers udseende

Elever på Slagelse Gymnasium har oprettet en online julekalender, hvor der deles billeder af piger vurderet ud fra deres udseende. Rektor Lotte Büchert kalder det »sexistisk« og tager afstand fra kalenderen.

Slagelse - 10. december 2019 kl. 14:50
Af Fleur Sativa

»Hver dag i december åbnes der en ny låge, bag den gemmer sig en af SG's flotte BABES!«

Sådan lyder teksten på en profil på det sociale medie Instagram, hvor elever fra Slagelse Gymnasium har oprettet en online julekalender.

Her deles hver dag billeder af piger på skolen, som efter en vurdering af deres udseende bliver 'særligt udvalgte' til at få en plads bag kalenderlågerne.

Men julekalenderen er både »sexistisk« og »nedværdigende«, mener rektor på skolen Lotte Büchert. Til Sjællandske oplyser rektoren derfor, at hun »tager stor afstand« fra kalenderen og det budskab, den sender.

»Stærkt krænkende«

- Der er jo tale om, at der sidder nogle elever, som vurderer andre elever og ovenikøbet definerer, hvordan det rigtige udseende er. Man kommer jo ikke i denne her kalender for, hvordan man er som person, forklarer Lotte Büchert.

Også teksterne til billederne understreger, at vurderingen handler om, hvordan pigerne ser ud. Og det er langt fra alle, der er så 'heldige' at blive udvalgt.

»I dag lukker vi låge nr. 8 op!! Og bag den gemmer sig en af de SMUKKESTE på SG (Slagelse gymnasium, red.)!! Byd velkommen til (navn) fra 2.y. (Navn) aka (navn), hun er en frisk og sjov pige, og hun er med på den værste... eller det var hun, for nu er hun optaget (...). Så I må nøjes med at kigge på hendes dejlige røv og skønne smil«, står der blandt andet til én af billederne.

- Det er jo stærkt krænkende, det der står i de her tekster. Og så er det samtidig ekskluderende. For der er altså 1300 elever på skolen, hvor måske halvdelen af dem er piger. Det vil sige cirka 650 elever, der ikke bliver udvalgt eller spurgt, fordi de ifølge nogle elevers opfattelse »ikke er pæne nok«, siger Lotte Büchert og peger på, at der som bekendt kun er 24 låger i en julekalender.

screenshot3

Sådan ser en af "kalenderlågerne" i julekalenderen ud med tilhørende tekst. Den kvindelige gymnasieelev er "med på den værste", konstateres det. Og ved at 'swipe' til venstre på opslaget afsløres et billede af den elev, teksten handler om. 


Finder sted på flere skoler

Men til trods for rektorens forargelse, er Slagelse Gymnasium ikke den eneste skole i landet, hvor elever har oprettet lignende julekalendere. Konkret kendes der til ni andre skoler, hvor det samme er tilfældet.

Heriblandt på Roskilde Handelsskole. Det skriver bt.dk.
Her har skolens ledelse fået lukket den online julekalender, hvor piger på samme måde som i Slagelse blev vurderet og udvalgt på baggrund af deres udseende.

Begrundelsen for lukningen af julekalenderen, der var oprettet på Instagram, er ifølge skoleledelsen, at kalenderen »bryder skolens regler for adfærd på de sociale medier«.

- Det kan i værste fald ende med bortvisning, så vi har også italesat det på vores morgensamling og sendt en skriftlig besked til eleverne, fortæller direktør på Roskilde Handelsskole, Jørgen Sloth, til B.T.

Om en lukning af Slagelse Gymnasiums julekalender er på tapetet, vil rektor Lotte Büchert imidlertid ikke tage stilling til. Hun peger blandt andet på, at hun endnu ikke ved, hvilke elever der står bag kalenderen. Derfor vil hun heller ikke svare på, hvad det kan have af konsekvenser for eleverne.

Rektoren fra Slagelse Gymnasium understreger dog over for Sjællandske, at hun ligesom ledelsen på Roskilde Handelsskole mener, at julekalenderen ér et brud på skolens regler.

- Vi har nogle klare retningslinjer for, at man ikke må mobbe hinanden på de sociale medier. Og så kan jeg godt se, at det for eleverne måske ikke anses som værende mobning. Men når der er tale om, at nogle elever bliver udstillet, og nogle andre elever bliver valgt fra, så bevæger vi os altså i det område, slår Lotte Büchert fast.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk