19. september 2021
15 frivillige seniorer har siden efteråret hjulpet til i undervisningen på Skælskør Skole. Her er det frivillig Susanne Andersen sammen med initiativtager og lærer Joan Ejkjær Ejsted. Foto: Mette Kjær Nielsen
gallery icon

Se billedserie

15 frivillige seniorer har siden efteråret hjulpet til i undervisningen på Skælskør Skole. Her er det frivillig Susanne Andersen sammen med initiativtager og lærer Joan Ejkjær Ejsted. Foto: Mette Kjær Nielsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seniorer gør en forskel på skolebænken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorer gør en forskel på skolebænken
Opdateret 23. januar 2018 kl. 15:40
Slagelse - 23. januar 2018 kl. 10:21
Af Mette Kjær Nielsen

En pensioneret ingeniør, en forhenværende gymnasierektor, en håndværker. 15 seniorer med vidt forskellige faglige baggrunde har meldt sig som frivillige til et nyt projekt på Skælskør Skole. Her hjælper de til i undervisningen i de fag, pensionisterne har særlige styrker i. Nogle hjælper enkelte elever med at læse og stave, nogle hjælper til i matematik, andre i de mere kreative fag og naturfag. Det har de gjort siden oktober - og indtil videre med stor succes.

Joan Elkjær Ejsted er lærer på Skælskør Skole - og det er hende, der er idékvinden bag det lokale projekt.

- Jeg fik ideen, da jeg læste ugebladet Hjemmet en dag. Her var en lærer fra Fyn med, og hun havde startet et lignende projekt, hvor seniorer hjalp til på skolen - dog ikke i undervisningen. Hende ringede jeg til, og hun var herovre på besøg. Samtidig har jeg kigget på forskning fra Finland, hvor de bruger undervisningsassistenter. Til sammen blev det til, at vi indkaldte til infomøde for seniorer tidligt i efteråret. Og alle der dukkede op der, meldte sig så som frivillige, fortæller Joan Elkjær Ejsted,

Seniorerne står ikke for undervisningen af eleverne, men hjælper til i de enkelte timer og klasser - for eksempel ved at sidde ved siden af elever med læseudfordringer eller koncentrationsbesvær.

- Der er også en, som kommer og mediterer med børnene. Nogle er med i friluftsliv. De kommer og hjælper med det, de er bedst til - og de gør en kæmpe forskel i undervisningen, siger Joan Elkjær Ejsted.

Hun har bedt seniorerne udfylde en liste med, hvad de gerne vil hjælpe med. Samtidig har hun bedt de andre lærere på skolen levere ønsker til, hvor i undervisningen, de kan bruge en ekstra hånd - og så har hun matchet lærere og seniorer. Seniorerne kommer herefter så meget, de kan overskue - og få til at passe ind i deres ofte tætpakkede, aktive seniorliv. Nogle kommer flere gange om ugen, andre en enkelt dag. - Det her projekt bygger bro mellem generationerne. Det giver meget til både børnene, seniorerne og lærerne, siger Joan Elkjær Ejsted.

En af de seniorer, der har meldt sig frivilligt til at hjælpe til i undervisningen er Susanne Andersen.

- Jeg så en artikel i avisen, om at skolen søgte frivillige seniorer. Jeg har altid haft med børn at gøre, og jeg tænkte, at her kunne jeg måske gøre en forskel - og gøre noget anderledes, end lærererne måske gør, siger Susanne Andersen, der har været med i projektet fra starten.

Hun er blevet tilknyttet skolens modtageklasse for især flygtningebørn, der først skal lære at gå i skole og tale dansk.

- Jeg føler, jeg bruger noget af det, jeg kan. Det er virkelig fantastisk. Det giver mig indhold, og det hjælper børnene. Jeg ville ønske, der var mange flere børn, der fik sådan en chance her, siger Susanne Andersen, der tidligere har arbejdet med blandt andet børnehavebørn.

- Jeg tør vædde på, at hvis man måler på det, så kan man se, at det gør en forskel, at vi er her, siger Susanne Andersen.

Også to af de unge mennesker, der nu har fået en gråhåret frivillig i klasselokalet, er virkelig glade for ordningen.

Senioren Benny hjælper til i dansk i 7.A, hvor 13-årige Christian Norup Bennedsen og Sebastian Tommy Madsen går.

- Han kommer i næsten alle vores dansktimer. Det er rimelig dejligt, at vi kan nå mere i undervisningen - og at vi for eksempel kan få hjælp til vores grammatik og når vi skriver historier, siger Christian Norup Bennedsen.

- Han ved rigtig mange ting - også nogle ting, som vores lærer måske ikke ved. Jeg tror også, vi får et bedre ordforråd af at have Benny. Vi bander måske også lidt mindre og får et pænere sprog, når han er der, siger Sebastian Tommy Madsen.

For alt det frivillige arbejde, seniorerne allerede har leveret, vil Joan Elkjær Ejsted gerne sige tak.

- Jeg ville gerne sige ordentligt tak til vores seniorer. De gør virkelig et enormt flot stykke arbejde. Derfor ringede jeg til Pia Kimer Jakobsen fra Sparekassen Sjælland-Fyn, for at høre, om de måske ville sponsorere en flaske vin til de frivillige til jul. I stedet fandt Pia på, at vi skulle holde nytårskur for de frivillige på Danmarks Busmuseum, fortæller Joan Elkjær Ejsted.

- Det var en rigtig fantastisk oplevelse. Nytårskuren gav de frivillige, som ikke mødes til dagligt, en chance for at få et fællesskab. Det var meningen, nytårskuren skulle vare en time - men vi endte med at hygge os så meget, at vi blev i to, fortæller initiativtageren.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk