27. juli 2021
Sct. Michael kæmper med dragen - og passer på Slagelse.
gallery icon

Se billedserie

Sct. Michael kæmper med dragen - og passer på Slagelse.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sct. Michael passer på Slagelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sct. Michael passer på Slagelse

Avisen tog en timelang gå-tur i bymidten i Slagelse, mens lokalhistoriker Carsten Egø Nielsen rundhåndet delte ud af sin store viden om byens fortid
og seværdigheder.

Slagelse - 26. marts 2021 kl. 11:22
Af Kim Brandt

De fleste kender H.C. Andersens tilknytning til »Plagelse«, så den del af historien springer vi let og elegant over.

arrow Læs også: På opdagelse i Hørsholm: Børnearbejde var normen

Slagelse er også kendt for sine mange torve, så vi beslutter os for at starte turen på det vel nok mest centrale torv i byen: Nytorv.

Torvet ligger op til byens største kirke, Sct. Mikkels, som tårner op i bymidten og samtidig ligger på byens højeste punkt - 49 meter over havets overflade.

- Omkring 1930 blev det besluttet at fritlægge udsynet til kirken, så en række gamle købmandsbygninger blev revet ned. I 1933 opførtes springvandet »Sct. Michael og Dragen«, hvis formål var at beskytte kirken og kristendommen, fortæller Carsten Egø Nielsen.

Dragen vender mod nord, da man betragter nord som »det kolde verdenshjørne«.

I sommerperioden er der naturligvis vand i springvandet, som i øvrigt også lægger navn til »Sct. Michaels Nat«, hvor hele byen går sammen om det, som kaldes »den største kulturbegivenhed på Sjælland udenfor København«. Den plejer at tiltrække omkring 15-20.000 besøgende og finder sted i år fredag den 24. september.

Tobak og snus

Fra springvandet med dragen går vi skråt over torvet til en imponerende bygning på Nytorv 10.

- Her lå Langes Tobaksfabrik i gården. Den blev etableret i begyndelsen af 1900-tallet og blev snart en af byens største arbejdspladser med omkring 250 ansatte - heraf en hel del børnearbejdere, fortæller Carsten Egø.

Modsat de fleste andre forretninger i området, som primært benyttede sig af lokale råvarer, måtte tobaksplanterne importeres. Og da de fleste mennesker dengang røg, så var behovet stort - fabrikken producerede røgtobak og snus.

- Vilhelm Lange var en stor personlighed og sad både i byrådet og Folketinget, som dengang hed Rigsdagen. Han var meget konservativ, så da man i 1915 skulle stemme om kvinders valgret, så undlod han at stemme. Han syntes, det var noget pjat, bemærker historikeren med et smil.

Langes søn overtog siden ejendommen, som senere blev solgt til Skandinavisk Tobakskompagni, der efterhånden samlede produktionen andre steder.

Selve fabrikken lå i gården, som i dag har fået navnet »Langes Gård«.

Kvalitetsbyggeri

Flere gange på vores byvandring nævner Carsten Egø navnet på en særlig arkitekt, hvis arbejde han tydeligvis er begejstret for.

- De færreste ved i dag, hvem Knud Larsen var. Efter min mening har han tegnet nogle af byens absolut flotteste bygninger, siger historikeren og peger på et hjørne i Langes Gård. Her ligger nu aktivitetscentret Midgård, som har fået til huse i »Den gamle Realskole«, som blev tegnet af Knud Larsen.

- Realskolen blev for lille og blev siden udvidet - blandt andet med en gymnastiksal, der blev etableret på første sal - noget, man ikke tidligere havde set. Den bruges i dag som foredragssal for Midgard, fortæller han.

På den anden side ligger Skolegade, som har taget navn efter den gamle realskole, og her ligger endnu en speciel bygning, som arkitekt Knud Larsen har tegnet.

En bygning, som giver minder om direktør Varnæs' bolig fra Matador.

Den store villa er opført i 1897 på bestilling af en jurist og er ikke mindst unik grundet et imponerende tårn. Det er tydeligt, at der er kælet for detaljerne.

- Knud Larsen har haft en finger med i spillet i alt, hvad der er særlig pænt i Slagelse, fastslår Carsten Egø.

Fælles for datidens bygninger var, at arbejdskraften var billig og materialerne dyre.

- Senere blev arbejdskraften dyr og materialerne billigere, og det betyder desværre, at mange nybyggerier ikke har samme kvalitet, konstaterer han.

Frihedsmonumentet

Vi går nu tilbage til Sct. Mikkels kirke, men via et andet torv, Fisketorvet, som i øvrigt står foran en større renovering her i foråret. 100 meter længere fremme står et markant monument, som viser en frihedskæmper, som - bundet til en pæl - er sunket sammen. Bagved ligger 21 mindesten.

Mindeanlægget er lavet til ære for nogle af de modstandsfolk, der blev dræbt under den tyske besættelse fra 1940-45.

- De faldne ligger dog ikke begravet her, men på forskellige kirkegårde, understreger historikeren.

Frihedsmonumentet stod færdigt i 1950 efter en langvarig og hed politisk debat, hvor nogle mente, at monumentet var »for virkelighedstro«.

- Der har alle dage været mange meninger om monumentet, men kunsthistorikeren Broby-Johansen har tidligere beskrevet det som »det bedste frihedsmonument i Danmark«.

Hvert år den 4. maj bliver der her afholdt en lille mindehøjtidelighed med kransenedlæggelse.

Pigtråd og milkshakes

Vi slutter denne lille byvandring i Slagelse centrum med blot at dreje hovedet til højre, hvor »IP-huset« i sin tid havde til huse 50 meter fra Frihedsmonumentet. I dag ligger der en genbrugsforretning samt flere liberale erhverv.

- I 1961 var IP-huset byens mest moderne forretning med cafeteria og servering på tagetagen med udsigt over byen. Her var der »pladebar og milkshakes« til byens unge, der hørte pigtrådsmusik.

Stedet lukkede i 1970, hvor Illums Bolighus åbnede en afdeling. Den lukkede i 1979, hvorefter bygningen blev overtaget af Amtscentralen for undervisningsmidler.

- Da amterne blev nedlagt, stod den store bygning i byens centrum tom i en årrække, hvilket ærgrede byens handelsliv, som helst så liv og lys i bymidten.

Det er tydeligt, at Carsten Egø Nielsen har meget mere at fortælle om Slagelse - men det tillader pladsen her desværre ikke. Til gengæld kan alle interesserede kontakte ham (tlf: 2344-4492) for en længere og mere udførlig byvandring i Slagelse i mindre grupper.

- Lige nu må vi jo højest være 10 ad gangen, men de tidligere år har jeg sat grænsen til 20 som det maksimale antal, slutter Carsten Egø Nielsen.

arrow Der er masser af humor i Joseph Salamons skulpturelle fodspor
27. marts 2021 kl. 05:04 Opdateret: kl. 13:58
arrow Oplev historien midt i Gilleleje
27. marts 2021 kl. 04:10 Opdateret: kl. 14:04
arrow Rudersdal: Besøg afdød partykonges festgrotte
22. marts 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 23:29
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk