3. august 2021
Tirsdag formiddag lagde murerne sidste hånd på værket i overværelse af menighedsrådsformand Lenette Darling og kirkeværge Anne-Gro Hansen, Sct. Peders kirke. Foto: Kim Brandt
gallery icon

Se billedserie

Tirsdag formiddag lagde murerne sidste hånd på værket i overværelse af menighedsrådsformand Lenette Darling og kirkeværge Anne-Gro Hansen, Sct. Peders kirke. Foto: Kim Brandt
Foto: Kim Brandt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så kom kronen endelig på værket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så kom kronen endelig på værket

Der skulle gå fire måneder fra start til slut. Og på overfladen synes det måske ikke af alverden, men størsteparten af »problemet« er - og har været - gemt under jorden.

Slagelse - 20. juni 2021 kl. 10:00
Af Kim Brandt

Det har været en lang og til tider bøvlet opgave med at stabilisere en faldefærdige mur, som står tæt på Sct. Peders Kirke.

Tidligt i forløbet var der en reel risiko for, at muren ville styrte sammen og falde ned i en privat have på den anden side af muren.

Derfor var det afgørende, af der straks blev handlet - og det blev der. Tirsdag formiddag var arbejdet endelig færdigt.

Sagkyndige blev tidligt i forløbet sat på opgaven, som i første omgang gik ud på at sikre, at muren ikke skvattede helt sammen.

Herefter blev der lagt en plan for, hvordan det videre arbejde skulle tackles, og i den forbindelse skulle Nationalmuseet også høres. Det skyldes, at den gamle mur er fredet.

Krævede stor fleksibilitet

Der blev målt og vejet, gravet ud, fjernet kampesten, som senere skulle genbruges, og der blev støbt særlige ankre, som skulle sikre muren de næste hundrede år eller mere.

Mange metoder blev mere eller mindre »opfundet« til den aktuelle udfordring, og det krævede stor fleksibilitet hos firmaet, der stod for opgaven.

Ros til firma
- Murerne fra H. Nielsen & Søn har ydet et eminent stykke arbejde. De har været grundige, omhyggelige og opfindsomme, når noget blev svært og var lige ved at spænde ben. De har hele vejen igennem fundet ud af at komme godt videre, fortæller kirkeværge Anne-Gro Hansen - og tilføjer:

- De påbegyndte arbejdet den 15. februar 2021 i sne og frost, hvor de måtte bruge brænder for at kunne komme i jorden - og afsluttede det i fuld sommersol den 15. juni 2021.

Et sundt fundament

Ved synet af den færdige mur - hvor man fra kirkesiden kun kan se toppen, eller cirka 10 procent, bliver hun lidt eftertænksom:

- Kronen på værket - murkronen - er helt rigtigt bygget og det helt rigtige valg. Men det er selve kampestensmuren og det solide fundament og støtte til muren, der er det afgørende. Sådan er det også i vores tilværelse. Mange mennesker har oplevet, hvordan støtte og relationer har betydet det hele i denne tid med corona og deraf følgende restriktioner, ligesom mange sikkert har fået øjnene op for, hvad et godt og sundt fundament i livet betyder.

Værdier, som i det daglige er lettere skjulte - ligesom kampestensmuren nu igen lever et næsten skjult liv - bortset fra naboerne i Bredegade.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk