26. september 2021
47-årige Kenneth Nielsen er rystet over, at han i omkring 15 år har spist oksekød med så stort indhold af det kræftfremkaldende giftstof PFOSudledt fra brandskolen, at sundhedsmyndighederne nu beder ham smide kødet ud.  Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

47-årige Kenneth Nielsen er rystet over, at han i omkring 15 år har spist oksekød med så stort indhold af det kræftfremkaldende giftstof PFOSudledt fra brandskolen, at sundhedsmyndighederne nu beder ham smide kødet ud. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rystet over giftigt oksekød: - Jeg går til lægen på mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rystet over giftigt oksekød: - Jeg går til lægen på mandag

Udslippet af PFOS fra brandskolen er så stort , at mange hundrede kilo oksekød skal smides ud, fordi det er sundhedsfarligt at spise det. Kogræsserformand Kenneth Nielsen er rystet. Afdelingsleder i kommunens miljøafdeling overrasket over det store PFOS-indhold i oksekødet.

Slagelse - 20. marts 2021 kl. 05:55
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

- Jeg må indrømme, at jeg er godt og grundig rystet. Jeg har i omkring 15 år spist kød fra kvæg, der om sommeren har græsset på den mark. Så hvor meget af det kræftfremkaldende giftstof PFOS drøner nu rundt i min krop?

Spørgsmålet stilles af 47-årige Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør kogræsser og naturplejeforening, da Sjællandske besøger ham fredag eftermiddag. Han viser det frosne oksekød frem, hvor indholdet af PFOS er så højt, at myndighedernes vurdering er, at der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise kødet.

Skal smides ud

- Jeg har fået besked fra Fødevarestyrelsen om, at vi skal smide kødet ud. Ikke via biobeholderen men i restaffaldet, fordi det bliver brændt ved høje temperaturer, siger Kenneth Nielsen. Han er nu i fuld gang med at informere de øvrige medlemmer af kogræsserforeningen om, at de også skal smide deres kød ud.

Fem kvier

Det sundhedsskadelige kød kommer også bag på afdelingsleder i kommunens miljøafdeling Jette Jungsberg.

- Jeg er overrasket, fordi kvæget kun har opholdt sig kort tid på marken, men de har nok også drukket af vandet i grøften.

Kenneth Nielsen fortæller, at der i sommeren 2020 græssede fem kvier ved den forurenede grøft i to en halv måned, hvorefter i alt omkring 1200 kilo kød blev fordelt mellem foreningens 20 andele.

Også de andre år

Kenneth Nielsen bekymrer sig om, at der stadig kan være kød tilbage fra 2019 hos tidligere medlemmer af foreningen. Dem søger han også at advare om det sundhedsskadelige kød. Forud for offentliggørelsen af det markante giftfund i kødprøven fra Kenneth Nielsen fryser, havde foreningen allerede besluttet, at den ikke vil sætte kvier ud i år, selv om de ikke har andre steder.

Erstatning

Selv om sundheden for mennesker står i forreste række, så noterer Kenneth Nielsen samtidig, at værdien af kødet fra de fem forgiftede kvier samlet løber op i knap 70.000 kroner. Han regner derfor med, at der også udbetales erstatning for det kød, der nu skal smides ud.

Jette Jungsberg fortæller, at krav om erstatning bliver håndteret af kommunens forsikringsselskab.

Større fisk måles

Det PFOS-forurenede vand er løbet fra grøften og ud i Korsør Nor fra slutningen af 1970erne. Brandskum med PFOS blev brugt for sidste gang på skolen i 2011. Prøver i rejer, hundestejler og mindre kvabbefisk viser et indhold af PFOS på mellem 0,7 og 9 nanogram pr. gram. Fødevarestyrelsen kan ikke helt udelukke, at der kan være fisk, som indeholder PFOS i så stort et omfang, at det udgør en sundhedsrisiko. Derfor vil Fødevarestyrelsen foretage nye analyser fra spiselig og større fisk fra Korsør Nor senere på foråret

Jordprøver

Der var fredag endnu ikke kommet svar på de fem jordprøver, der er taget i den kolonihave, der oftest har været oversvømmet af vand fra brandskolen. Til gengæld var der svar på vandprøven fra den grøft, der leder vand væk fra en tidligere losseplads ikke langt fra PFOS-grøften.

- I vandet var der 3,2 nannogram pr. liter, mens en vandprøve ude fra noret viste 1,3 nannogram, siger Jette Jungsberg.

Oprensningen af den stærkt forurenede grøft indledes på mandag. Efterfølgende tages jordprøver ved siden af grøften for at fastslå, om forureningen kun var i grøften.

Fødevarestyrelsens advarsel om at fiske i området ud for grøften fastholdes, indtil resultatet af prøver fra større fisk kendes.

Fakta om fund af PFOS

Grøftens mudder: 6.100.000 nanogram pr. liter

Grøftens vand: 9000 nanogram pr. liter

Drikkevand må højest indeholde 2,2 nanogram pr. liter

Kalvekød: 180 nanogram pr. gram

Hundestejler: 9,0 nanogram pr. gram

Ålekvabber: 6,0 nanogram pr. gram

Kvabber: 3,1 nanogram pr. gram
Rejer: 0,7 nanogram pr. gram

PFOS nedbrydes ikke i naturen men ophobes i fødekæden

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk