5. august 2020
Svigt på svigt. Her boede familie i en periode på to-tre måneder. Sagsbehandlere kendte til de elendige forhold. Foto: Carsten Lysdal
gallery icon

Se billedserie

Svigt på svigt. Her boede familie i en periode på to-tre måneder. Sagsbehandlere kendte til de elendige forhold. Foto: Carsten Lysdal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisk forargelse over kommunes svigt: Boede med tre børn i slidt campingvogn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politisk forargelse over kommunes svigt: Boede med tre børn i slidt campingvogn
Opdateret 08. januar 2020 kl. 08:10
Slagelse - 08. januar 2020 kl. 06:10
Af Carsten Lysdal
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sagen om Sarah og Sabrina Pedersen, deres lillebror Oliver og to mindre søskende, som fortsat bor hjemme, ryster politikere.

Beretningen i Sjællandske om en barndom præget af vold, der endte med at gøre børnene så hårdhudede, at slagene til sidst bare prellede af som dråber, og et system, der synes at have svigtet groft, gør ondt.

arrow Læs også: Ingen tvivl om omsorgssvigt - men anklager om mishandling faldt til jorden under retssag

Især på børne- og ungeudvalgets formand, Helle Blak (SF).

- Uanset om så Slagelse Kommune mener, at den har handlet 110 procent rigtigt, så kan vi konstatere, at der sidder nogle børn og mener det modsatte. Jeg er vred over og ked af, at de sidder tilbage og synes, at kommunen har svigtet. Det er forfærdeligt, mener udvalgsformanden, der bliver mere harm, som dagene går, og detaljerne bliver flere.

Forleden var det de to voksne søstre Sarah og Sabrina Pedersen, der tog bladet fra munden og trods trusler og modstand fra forældrenes nære bekendte beskrev, hvilken barndom de har haft med de mange omsorgssvigt, der nærmest har stået i kø.

I tirsdagens Sjællandske var det så deres lillebror, 14-årige Oliver Pedersen, der kunne afdække forholdene og den virkelighed, han har levet i indtil for ganske nyligt, hvor det lykkedes ham at komme væk hjemmefra og en tur på kostskole.

Ifølge Helle Blak skal sådanne skildringer tages alvorligt, og hun føler med de børn, der føler sig svigtet. Hun har derfor, som det er et hvert medlem af byrådet forundt, bedt om sagsindsigt.

Sagen skal samtidig vendes på et udvalgsmøde i næste uge. Her skal det dog siges, at der ikke sagsbehandles politisk, hvorfor det er de overordnede træk, der skal drøftes.

- Vi beder bare om at blive orienteret. Vi kan ikke sagsbehandle, men det her har jo gjort, at der er kommet en bevågenhed, siger Helle Blak.

Skal aldrig hjem igen

Børnene har levet med vold, forældrenes druk og hashrygning samt kommunens, føler de, svigtende adfærd. Ifølge Sjællandskes oplysninger er det dog ikke et kommunalt fravær, der har været tale om.

Som lillebroren Oliver Pedersen forklarer, er det bare, som om han og søstrene har stødt panden mod en mur gang på gang.

- Når jeg har fortalt mine sagsbehandlere noget, så er de gået til mine forældre. Og så har jeg fået at vide, at jeg lyver, siger Oliver Pedersen, som ikke er bange for forældrenes mulige repressalier, i forbindelse med at han nu vender vrangen ud og fortæller den eneste sandhed, han kender til.

- Jeg har blokeret mine forældre. De kan ikke kontakte mig, og jeg skal aldrig hjem igen, slår han fast.

Boede i en slidt campingvogn

Han fortæller eksempelvis om de to-tre måneder, hvor forældrene sammen med tre børn inklusive ham selv plus en lille hund boede i en campingvogn i Rosengården i Slagelse. Her måtte han af og til sove i forteltet, og da det blev for koldt, spurgte han sin farmor om lov til at sove hos hende.

Campingvognen står stadigvæk bag en gullig ejendom, og mest sandsynligt er det, at forholdene vil blive betragtet som uegnede for børn. Ligesom det er sket med en række tidligere adresser, hvor familien har boet.

Ifølge Oliver Pedersen gjorde han i perioden sin sagsbehandler opmærksom på den mildest talt elendige beboelsesform flere gange.

- Men der skete ikke noget. Hun skulle en dag herned, men min far aflyste, siger Oliver Pedersen, der føler sig svigtet.

For selv om sagsbehandleren reelt set tog sagen alvorligt, gik der for lang tid, mener han.

Der skal laves noget om

Helle Blak vil som beskrevet tage sagen politisk op. Ikke kun lokalt, men også på den landspolitiske scene.

- Jeg kan kun arbejde i de politiske møder, og jeg vil klart råbe op. Også over for regeringen. Hvad er det, der besværliggør alt det her, og hvad skal der laves om, så vi undgår, at børn sidder tilbage med følelsen af, at ingen gjorde noget i tide, siger hun.

- Og hvis man ikke har penge, så må vi finde ud af, hvordan pengene kan bruges mere ordentligt. Hvis der hele tiden kommer sager frem, hvor kommunen og dem, det handler om, er uenige, så må noget ændres, mener hun.

Det kunne blandt andet være puklen af sager, som vælter ned over kommunernes sagsbehandlere, der skal skeles til. Blandt andet i Slagelse.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores sagsbehandlere har for mange sager. Så når vi taler om minimumsnormeringer i vores daginstitutioner, skal vi måske i fremtiden forsøge med et lignende begreb, når vi taler sager for socialrådgivere, påpeger hun.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk