18. juni 2021
Varmestuerne i Skælskør og Korsør og deres fremtidige drift er blevet et hedt debatemne. Sagen er langtfra slut, lyder det fra Venstre. I Slagelse vil det fortsat være Kirkens Korshær, der driver foretagendet.
Varmestuerne i Skælskør og Korsør og deres fremtidige drift er blevet et hedt debatemne. Sagen er langtfra slut, lyder det fra Venstre. I Slagelse vil det fortsat være Kirkens Korshær, der driver foretagendet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politisk flertal gik imod anbefaling og sendte korshær ud i kulden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politisk flertal gik imod anbefaling og sendte korshær ud i kulden

Snævert politisk flertal sendte i sidste uge Kirkens Korshær på gaden trods administrationens opfordring om det modsatte. Siden har den politiske, lukkede proces givet gevaldige bølgeskvulp. Flertal står dog fast.

Slagelse - 07. maj 2021 kl. 06:20
Af Carsten Lysdal

Politiske beslutninger vækker indimellem dønninger og får da også - fra tid til anden - knubbede ord med på vejen. En af dem, hvis kølvand synes særdeles grumset, omhandler den fremtidige drift af varmestuerne i Korsør og Skælskør.

arrow Læs også: Borgmester efter varmestue-debat: - Vi er ikke vendt på en tallerken

Her besluttede et smalt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, 16 af 31 byrådsmedlemmer, i sidste uge, at det nu skal være kommunens rusmiddelcenter i Slagelse, der skal stå for driften i fremtiden, selv om anbefalingen på byrådsmødet - fra administrationens side - ellers lød på, at en NGO som Kirkens Korshær ville være en stabil aktør, såvel som det er tilfældet i Slagelse.

»Det er vurderingen, at størstedelen af socialt udsatte borgere netop frekventerer varmestuerne, fordi de drives af en NGO som Kirkens Korshær og er et »helle« fra det kommunale system. Udsatte borgere, der ønsker en anden kontakt til kommunen, forudsættes at ville frekventere tilbuddene i Netværkshusene. Dette bør være et opmærksomhedspunkt ved valg af leverandør til drift af varmestuerne i Korsør og Skælskør,« lød det i sagsfremstillingen, som offentligheden ikke måtte se hverken forud eller lige efter byrådsbehandlingen.

Den er dog nu åben for offentligheden, efter byrådsmedlem Christopher Trung Paulsen (V) harcelerede og kritiserede den lukkede behandling. At han derefter krævede sagen genbehandlet i udvalget for specialiserede borgerindsatser, hjalp imidlertid ikke det store.

Her blev den nemlig pillet af dagsordenen onsdag. Socialdemokraterne Steen Olsen, Sofie Janning, Jimmi Jørgensen og Jørgen Andersen samt Palle Kristiansen (DF) stemte således for, at punktet udgik »med henvisning til, at byrådet har truffet beslutning i sagen.«

- Der er ikke noget i sagen, der var nyt. Den er én gang behandlet i byrådet, så egentlig gik den lange debat på udvalgsmødet alene på formalia og teknik, siger udvalgsformand Steen Olsen.

Står fast på beslutning

Og han er ikke til at rokke i sagen, som ellers har affødt en heftig debat lige siden beslutningen i sidste uge.

- Det giver mening og vil også være til gavn for brugerne, at det er kommunen, der står for det. Der vil være fagprofessionelt personale, og koordineringen af kommunale indsatser vil have en effekt, er vores klare vurdering, siger han.

Partikollega Sofie Janning vægtede i sidste uge, at de frivillige og NGO'erne, herunder Kirkens Korshør, værdsættes.

- Vi anerkender til fulde deres indsats, men der er også bare nogle fagligheder, vi skal have bragt i spil. Når noget ikke fungerer, må man prøve noget nyt, sagde hun til Sjællandske.

Christopher Trung Paulsen, der synes fortørnet over flere aspekter af sagen, ønskede at bruge sin standsningsret i udvalget onsdag. Altså ønsker han, at sagen skal drøftes i byrådet igen, nu når ikke udvalget ønsker at foretage sig noget.

Styrelseslovens paragraf 23 giver medlemmer af byråd og kommunalbestyrelser »vetoret mod, at udvalgets afgørelse i en sag bringes til udførelse, uden at kommunalbestyrelsen har truffet beslutning herom.«

Her er vurderingen dog, at netop denne ret ikke kan bringes i anvendelse her, eftersom sagen allerede er blevet behandlet i byrådet, og der er truffet beslutning.

Ifølge Venstre-politikeren var behandlingen af punktet i byrådet dog ikke efter reglerne.

- Det blev behandlet som et lukket punkt, og det burde det ikke, siger han og læner sig her op ad, hvad han selv kalder en »løgn« fra borgmester John Dyrby Paulsens (S) side.

Forvaltning: »Lukket behandling er ikke en fejl«

Sidstnævnte sagde nemlig på byrådsmødet, at behandlingen var lukket, alene fordi Kirkens Korshær havde bedt om det. Hvilket dog NGO'en blankt har afvist i Sjællandske.

- Vi har ikke bedt om det. Det er simpelthen ikke rigtigt. Det her er respektløst over for vores brugere og borgere, og vi føler os kun meget lidt hørt, lød det fra Susanne Lodberg, regionschef i Kirkens Korshær, i kølvandet på beslutningen i byrådet.

Slagelse Kommune oplyser imidlertid til Sjællandske, at Kirkens Korshær (KK) bad om, »at det fremlagte materiale, der bl.a. indeholdt en række oplysninger af økonomisk karakter, blev behandlet fortroligt af konkurrencehensyn,« hvilket også fremgår af en mail, som Sjællandske har modtaget.

»Ønsket fra KK er ikke fremsat skriftligt, men givet ved møde med flere deltagere fra Slagelse Kommune. Vi fortolkede det som fortrolighed om deres materiale generelt,« skrives det samme sted som en forklaring fra administrationens side.

John Dyrby Paulsen (S) slår i den henseende fast, at han aldrig har talt for lukkethed.

- Hellere være åben, men her var der et hensyn at tage, siger han.

arrow Varmestue baner vej ind i fællesskabet
18. maj 2021 kl. 06:30 Opdateret: kl. 21:18
arrow Café Sirup udset som varmestue
29. april 2021 kl. 10:41 Opdateret: kl. 08:57
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk