9. maj 2021
Slagelse Kommune vil give anerkendelse til ansatte for deres flid og ekstraordinære indsats under coronakrisen.
gallery icon

Se billedserie

Slagelse Kommune vil give anerkendelse til ansatte for deres flid og ekstraordinære indsats under coronakrisen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere vil give kommunalt ansatte et gavekort: Ekspert sår nu tvivl om lovligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere vil give kommunalt ansatte et gavekort: Ekspert sår nu tvivl om lovligheden

7000 kommunalt ansatte kan se frem til et corona-skulderklap til en værdi af samlet 3,7 millioner kroner. Idé om gavekort til en bestemt kreds af butikker og betingelsen om, at pengene derfor skal bruges inden for kommunens grænser, holder dog næppe i byretten, siger kommunalforsker.

Opdateret 22. marts 2021 kl. 21:34
Slagelse - 21. marts 2021 kl. 06:10
Af Carsten Lysdal

Samtlige partier i Slagelse Byråd på nær Venstre hilser anerkendelse af 7000 kommunalt ansatte velkommen. Mere præcist i form af 500 kroner pr. næse til et gavekort til brug inden for kommunegrænsen og i butikker, der er medlem af en erhvervsforening, eller til en oplevelse, en tur på restaurant med kollegerne eller lignende.

arrow Læs også: Endnu en ekspert går i rette med kommune: Jeres gavekortløsning er ikke gangbar

Noget tyder dog på, at Slagelse Kommune allerede må berede sig på en lidt anden løsning end den, som eksempelvis borgmester John Dyrby Paulsen (S) har slået på tromme for.

Måden, hvorpå gavekortløsningen er strikket sammen, synes nemlig at stride mod regler og kommunalfuldmagt, der ikke er en decideret lov, men en række principper for, hvordan kommuner eksempelvis bør forvalte borgernes penge.

- Kravet om at bruge pengene i kommunen og yderligere i bestemte forretninger, som godt nok kan tælle rigtig mange, er åbenlyst konkurrenceforvridende. Selv om der er vide rammer for, hvad en kommune må, så er der ikke frit slag, og her begunstiges virksomheder i én kommune, og det må kommunen ikke, lyder det fra kommunalforsker Roger Buch, forskningschef og leder af Media Maker Space ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Nej til betingelser

Kommunaldirektør Frank E. Andersen mener, at man følger reglerne. Ifølge dagsordenen til byrådets møde nu på mandag vurderes det, »at en anerkendelse efter den foreslåede model ligger inden for de rammer, der er gældende for danske kommuner for sådanne tiltag.«

- Der er ydermere en lov på vej i Folketinget for oplevelsesøkonomi, hvor man berettiger gavekortløsningen. Men vi undersøger selvfølgelig det hele nærmere, siger kommunaldirektøren, der dermed ikke lægger hovedet på blokken, før det juridiske er helt på plads.

Ifølge Roger Buch er der ingen tvivl. Der må ikke stilles betingelse om, hvor offentlige kroner skal bruges.

- Hvis man først åbner op for det her, er der ingen grænser for penge, man vil pumpe i det lokale erhvervsliv. Men det vinder Danmark ikke ved, og faktisk har også kommuner en opgave i at sikre en økonomisk effektivitet også uden for kommunegrænsen, siger Roger Buch, der mener, at gavekortløsningen og udpegningen af en bestemt kreds af butikker, hvori det kan bruges - altså hos medlemmer af en erhvervsforening såsom Business Slagelse - ikke holder.

- Det er et sympatisk forslag. Også i forhold til hvordan butikslivet nok har det for tiden. Men ikke desto mindre vil det skævvride. Man giver simpelthen nogle konkurrencefordele til egne virksomheder. I udbudssager generelt er der også helt klare regler for, hvordan opgaver udbydes til virksomheder inden som uden for kommunen, siger han.

Kan gavne de ansatte

Ifølge flere politikere er det lovmedholdelige i forslaget om en anerkendelse ikke blevet drøftet.

- Men det er klart, at falder det her uden for skiven, så må vi rette til, siger viceborgmester Villum Christensen (LA).

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) har tidligere omtalt tiltaget som »to fluer med ét smæk«, idet man både anerkender og samtidig hjælper det lokale erhvervsliv.

- Men det må vel så ende med, at vi bare henstiller og opfordrer til, at pengene bruges inden for kommunegrænsen og altså i vores butikker, men at det ikke bliver et krav, siger Villum Christensen.

arrow Byråd vedtog gavekort - tvivl hos flere om lovlighed
23. marts 2021 kl. 07:09 Opdateret: kl. 22:42
arrow Gavekort til kommunalt ansatte for 3,7 millioner kroner
13. marts 2021 kl. 15:00 Opdateret: kl. 19:49
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk