16. juni 2021
Heimdal får skarp kritik for »problemer af større betydning for patientsikkerheden«, som det lyder i rapport.
gallery icon

Se billedserie

Heimdal får skarp kritik for »problemer af større betydning for patientsikkerheden«, som det lyder i rapport.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere fik intet at vide om kras kritik af bosted: »Det giver stof til eftertanke«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politikere fik intet at vide om kras kritik af bosted: »Det giver stof til eftertanke«

Bostedet Heimdal i Slagelse fik lige før jul stribevis af påbud. Udvalgsformand, som først blev orienteret forleden, er forundret og vil vende sagen politisk.

Slagelse - 09. januar 2021 kl. 13:00
Af Carsten Lysdal

Styrelsen for Patientsikkerhed har den 17. december 2020 givet påbud til Heimdal under Specialcenter Slagelse om at sikre forsvarlig medicinhåndtering, tilstrækkelig journalføring og udarbejdelse og implementering af visse instrukser.

arrow Læs også: Forældrepar efter kritik af bosted: - Vi kan slet ikke genkende kritikken

Sådan lyder det i konklusion på det tilsynsbesøg, styrelsen var på i sommer på foranledning af en borgerhenvendelse.

Torsdag stod 41-årige Kathrine Butzbach desuden frem i Sjællandske og fortalte om sine mange klager til kommunen, som ikke har affødt nogen respons fra hverken borgmester eller ledelse, og det omsorgssvigt, hendes handicappede, spastiske datter Maigen er blevet udsat for på bostedet.

Steen Olsen (S), der er formand for det relevante politiske udvalg, udvalget for specialiserede borgerindsatser, vil tage kritikken ad notam og i øvrigt drøfte rapporten og morens historie politisk.

- Sådan en kritik skal vi tage alvorligt og tage ved lære af. Vi må spørge os selv, hvad vi kunne have gjort politisk for at støtte det her, inden det gik så galt, siger Steen Olsen.

12 af 17 punkter ikke opfyldt

Selv om centerledelsen over for Styrelsen for Patientsikkerhed har gjort klart, at man allerede nu har handlet, fik det ikke styrelsen til at lægge påbuddene til side.

De kom derfor lige før jul, og vurderingen lyder blandt andet, at »fejlene og manglerne i relation til medicinhåndtering, journalføring og instrukser samlet set udgjorde problemer af større betydning for patientsikkerheden.«

På tilsynsbesøget konstaterede styrelsen eksempelvis i en ud af tre stikprøver, at journalføringen ikke var entydig, systematisk og overskuelig, og der var heller ingen skarpe instrukser om, hvordan håndteringen af givne borgere skulle være.

Steen Olsen forklarer, at han som byrådsmedlem, men i allerhøjeste grad også som udvalgsformand, gerne ville være orienteret.

- Jeg fik besked onsdag (tre dage siden, red.). Det er vigtigt at være orienteret om, hvis der er noget, der skrider. Ingen går på arbejde for at genere nogen, og selv om vi som politikere ikke kan dykke ned i alle rapporter, bør vi orienteres undervejs, lyder det fra udvalgsformanden.

»Flagskibet« skal sejle videre

Heimdal er et kommunalt bo- og aflastningssted for børn og unge, der har varige funktionsnedsættelser såvel fysiske som mentale samt autistiske problemstillinger og har plads til 12 borgere. Det er samtidig det eneste tilbud af sin slags i hele kommunen.

I 2019 vandt stedet kommunens handicappris og 10.000 kroner for »Sansernes Fest«, som knytter bånd mellem de børn og unge, som bor der, og mellem de pårørende, frivillige og medarbejdere, som sammen skaber festen.

Det lader dog til, at der ikke har været fokus på alle flige af tilbuddet.

- Men det er jo et flagskib for denne målgruppe, og sådan skal det også være i fremtiden. Det er et politisk ansvar, at orkesteret spiller, og om det er de rammer, vi har lagt i budgetsammenhæng, det her skyldes, så er der noget, vi skal se på, siger Steen Olsen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk