23. marts 2019
Kommunens forvaltning har besøgt 300 ejendomme og 20 af dem har ikke sørget for ordentlig rensning af spildevandet. Hvilket ofte kan beløbe sig til 80.000 kroner. Foto: Slagelse Kommune
Kommunens forvaltning har besøgt 300 ejendomme og 20 af dem har ikke sørget for ordentlig rensning af spildevandet. Hvilket ofte kan beløbe sig til 80.000 kroner. Foto: Slagelse Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politianmeldelser på vej i 20 spildevandsager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politianmeldelser på vej i 20 spildevandsager
Slagelse - 10. september 2018 kl. 06:32
Af Arne Svendsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Signalet fra os politikere er, at man fra forvaltningens side skal gå meget langt for at undgå en situation, hvor for eksempel ældre mennesker, der ikke kan låne penge i deres hus, bliver sat i en meget vanskelig situation. Vi skal meget nødigt ud i sager som dem man oplevede for et par år siden i Guldborgsund Kommune.

Det siger formand for miljø, plan og landdistriksudvalget, Jørgen Grüner (SF), efter at udvalget på sit seneste møde blev orienteret om forvaltningens arbejde med at sørge for, at husstande på landet renser deres spildevand.

Chef for center for teknik og miljø, Flemming Kortsen, oplyser, at forvaltningen har været ude at besøge 300 husstande.

- Ud af disse er der 20, som endnu ikke har lavet det, de har fået påbud om. Nogle af sagerne går helt tilbage til 2013. Vi har orienteret udvalget om, at vi nu tager en sidste runde med dem, inden vi skrider til politianmeldelse, siger Flemming Kortsen.

Vedrørende det økonomiske aspekt i sagen siger Flemming Kortsen, at man ikke må tage økonomiske hensyn i miljølovgivningen.

- Men der er jo lavet nogle statslige ordninger, hvor folk kan få støtte til at få lavet arbejderne, siger Flemming Kortsen.

Det er adskillige år siden forvaltningen sidst har varslet politianmeldelser mod folk i det åbne land på spildevandsområdet.

Netop spildevandsområdet har nemlig været centrum for en lang politisk strid, der startede i starten af sidste byrådsperiode, hvor Villum Christensen (LA) blev udvalgsformand.

Han ønskede beviser for, at udledninger fra huse på landet virkelig nåede frem til vandløbene, og det førte til, at politianmeldelser blev sat i bero, mens der blev lavet undersøgelser.

Slagelse blev kendt over det ganske land for den såkaldte »Slagelse-model«, hvor det hed, at det skulle bevises, at udledning fra den enkelte ejendom forurenede.

På kommunens forvaltning har man dog aldrig anerkendt denne model. Men man satte en undersøgelse i gang via firmaet Orbicon, som skulle vise, hvordan spildevandet løb fra ejendommene til vandløbet.

Det endte med, at et politisk flertal, udenom Villum Christensen, vedtog en model. Baseret på påvisningen i Orbicon-rapporten om, at spildevand fra huse indenfor en afstand på 750 meter fra vandløbene finder vej derned via for eksempel dræn.

Politikernes vedtagelse betyder, at omkring 630 husstande kan få påbud om at rense deres spildevand, fordi de bor op til vandløb, der ikke opfylder miljømålene.

Det er 300 af disse forvaltningen nu har besøgt, og Flemming Kortsen fortæller, at der senere kommer en runde til.

I alle tilfældene skal forvaltningen foretage en individuel vurdering.

- Vi prøver jo at finde løsninger, før vi skrider til politianmeldelse, der er sidste udvej. Efter delegerings-reglerne skal vi orientere politikerne, når det kommer så vidt, og det skete altså på udvalgsmødet, siger Flemming Kortsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk