
I Slagelse Kommune er det i dag kun personalet på plejecentrene, der mangler at få en corona-vaccine. Men allerede nu ser det ud til, at flere vil fravælge både det første og andet stik.
- Vi kan se det, fordi man skal indsende en liste til Statens Serum Institut over, hvem vi forventer, der gerne vil vaccineres. Og der er medarbejdere, som fortsat ikke vil.
Sådan fortæller Charlotte Kaaber, der er sundheds- og ældrechef i Slagelse Kommune, der må konstatere, at ikke alt personale på de kommunale plejecentre ønsker en vaccine mod coronavirus, når det bliver deres tur til at modtage et stik.
- Men jeg vil sige, at det er blevet færre, forklarer hun og peger altså på, at skepsissen har været større endnu.
Et præcis antal over, hvor mange ansatte der lige nu ikke ønsker vaccinen, kan Charlotte Kaaber derfor ikke angive. Men en ting er dog sikkert: Hun håber og tror, at endnu flere vil ændre mening og tage imod vaccinen, når den tid nærmer sig.
- Hvis man for eksempel skal have et vaccinepas for at rejse, så tror jeg, at det vil påvirke situationen. Og hvis man kan komme på restaurant tidligere, hvis man kan fremvise, at man er blevet vaccineret, så vil det formentlig også frembringe flere vacciner, forklarer Charlotte Kaaber.
- Unnie Oldenburg, fungerende formand for Slagelse Kommunes forebyggelses- og seniorudvalg
I dag har kommunen fået færdigvaccineret samtlige af de plejehjemsbeboere, der ønsker det. I alt 95 procent. Men hvornår personalet tilbydes en vaccine er endnu ikke til at sige, lyder det.
- Strategien er, at det er de ældre borgere først. Og så kommer personalet i næste række. Men en dato har vi ikke. Og heller ikke en tidshorisont, fortæller Charlotte Kaaber, der dog håber, at det bliver »engang i marts«.
Her håber både hun og formanden for Slagelse Kommunes forebyggelses- og seniorudvalg, Unnie Oldenburg (S), at »de fleste« vil tage imod vaccinen.
- Det er vigtigt og altafgørende for, at vi kan komme videre. Hvis der ikke er nogen, der vil tage imod vaccinerne, så går der jo meget længere tid, før vi kan åbne op og se hinanden. Så det er utroligt vigtigt, understreger Unnie Oldenburg, der dog kalder det »folks eget valg«, om de vil have en vaccination eller ej.
Det er nemlig frivilligt for alle - også for kommunalt ansat plejepersonale.
- Men jeg håber, at folk genovervejer det, hvis de lige nu tænker, at de ikke ønsker vaccinen. De bør i stedet tænke en ekstra gang over, om det egentlig ikke er en meget god idé. Også netop fordi, at de har med vores ældre at gøre. Og de kan jo være sårbare, siger hun.
Unnie Oldenburg frygter, at en tredje bølge af coronavirus vil kunne ramme. Derfor er det vigtigt, at plejepersonalet - ligesom beboere - får en vaccine, mener hun.
- Jeg tror, at vi er nede i en slags dal lige nu. Så lige om lidt vil der komme endnu mere smitte med den nye britiske mutation. Men jeg er taknemmelig for, at vi har plads til at ånde lettet op lige nu, så personalet kan få lidt ro på og få en nogenlunde normal hverdag. I hvert fald så normal, som den nu engang kan blive, siger hun.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her