29. februar 2020
Fødevarestyrelsen har politianmeldt Plejecenter Smedegade i Slagelse for overtrædelse af økologireglerne. Man kan ikke være sikker på, at det er økologiske varer, plejecentret serverer, selvom de reklamerer for det, lyder begrundelsen. Men anmeldelsen er ikke berettiget, siger centerets ledelse.  Arkivfoto.
Fødevarestyrelsen har politianmeldt Plejecenter Smedegade i Slagelse for overtrædelse af økologireglerne. Man kan ikke være sikker på, at det er økologiske varer, plejecentret serverer, selvom de reklamerer for det, lyder begrundelsen. Men anmeldelsen er ikke berettiget, siger centerets ledelse. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plejecenter i problemer: Politianmeldt af Fødevarestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejecenter i problemer: Politianmeldt af Fødevarestyrelsen
Slagelse - 26. august 2019 kl. 06:28
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En sur smiley og en politianmeldelse. Begge dele hænger Plejecenter Smedegade nu på, efter Fødevarestyrelsen mandag i forrige uge kom på et uanmeldt kontrolbesøg.

Her kunne plejecenteret, der ligger i Slagelse, ikke fremvise regnskab over forbruget af økologiske fødevarer. Det, selvom de reklamerer for at have Det Økologiske Spisemærke i bronze, som betyder, at 30 til 60 procent af alle fødevarer skal være økologiske.

Men med den manglende dokumentation, kan man ikke være sikker på, at det overhovedet er økologiske varer, virksomheden serverer. Det siger Henrik Hviid, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, som dog ikke kommenterer på den konkrete sag.

- Hele økologiområdet handler om tillid. Og hvis man som virksomhed har tilmeldt sig Det Økologiske Spisemærke, så skal man føre regnskab over forbruget af økologiske varer for at bevise, hvor stor en del, der er økologisk, forklarer han og uddyber:

- Hvis en virksomhed ikke fører regnskab eller ikke kan vise et økologiregnskab, så har de ikke lov til at markedsføre sig med spisemærket, for så kan vi som forbrugere ikke have tillid til, at det rent faktisk er økologi, der serveres.

Kendte ikke til regnskab

Under Fødevarestyrelsens kontrolbesøg forklarede ansatte på Plejecenter Smedegade imidlertid, at det nødvendige regnskab »ikke var blevet lavet«, og at man ikke vidste, »hvem der har ansvaret for det«. Det fremgår af den seneste kontrolrapport fra den 12. august.

Men allerede ved et tidligere kontrolbesøg den 15. oktober sidste år, modtog plejecenteret en indskærpelse for samme forseelse.

Det er af den grund, at virksomheden nu er blevet politianmeldt, oplyser sektionsleder Henrik Hviid.

- Men det er yderst sjældent, at vi støder på et tilfælde som det her. Langt de fleste virksomheder har styr på at føre regnskab og kan vise os det, når vi kommer på kontrolbesøg, fortæller han til Sjællandske og understreger, at det normalt hverken er svært eller ressourcekrævende for virksomheder at føre regnskab over økologisk forbrug.

Det mener man heller ikke, at det er, på Plejecenter Smedegade. Og af den grund bygger den verserende sag alene på misforståelser og fejlinformation blandt plejecenterets ansatte. Sådan lyder det fra virksomhedsleder, Bettina Berg.

Virksomhedsledelse: - Vi lever op til krav

På Plejecenter Smedegade, som er et kommunalt plejecenter, fører man nemlig økologiregnskab, siger hun. Men i stedet for selv at stå for regnskabet, bliver alle indkøb af fødevarer registreret på kommunens Rådhus »i en samlet pulje«:

- Så da de (Fødevarestyrelsen, red.) dukker op, kommer de midt i en ferieperiode, hvor de ansatte ikke har kunne finde frem til regnskabet. Men det er der, og vi lever op til alle krav, understreger Bettina Berg overfor Sjællandske og oplyser, at plejecenteret i maj, juni og juli måned i år serverede mad bestående af 47,9 procent økologiske fødevarer.

Virksomhedslederen peger desuden på, at hun først tiltrådte sin nuværende stilling den 1. august. Derfor var Bettina Berg ikke ansat, da plejecenteret første gang modtog en indskærpelse for et ifølge Fødevarestyrelsen manglende økologiregnskab.

Men selvom plejecenteret ifølge virksomhedsledelsen altså lever op til kravene for at have Det Økologiske Spisemærke, har Plejecenter Smedegade i dag afmeldt sig ordningen, oplyser Bettina Berg.

Frygter ny anmeldelse

Afmeldingen fra ordningen skete allerede dagen efter kontrolbesøget. Men det er ikke fordi, at plejecenteret ikke vil satse økologisk i fremtiden, forsikrer virksomhedslederen.

- Det er der en politisk beslutning om i kommunen, at vi skal. Jeg er bare superbange for, at der en dag igen er et kontrolbesøg, hvor en ansat ikke lige kan finde regnskabet, og at vi så ender med en ny politianmeldelse. Det har jeg ikke lyst til, forklarer Bettina Berg, som også nu har sendt økologiregnskabet ind til Fødevarestyrelsen.

- Så jeg håber selvfølgelig, at deres jurister vurderer sagen igen til vores fordel og dermed frafalder anmeldelsen, siger hun til Sjællandske.

Virksomhedsledelsen garanterer desuden, at Plejecenteret Smedegade fortsat vil servere lige så mange økologiske fødevarer som førhen, selvom plejecenteret ikke længere er en del af Det Økologiske Spisemærke.

Hvis politianmeldelsen ikke frafalder, risikerer plejecenteret imidlertid en bøde på op til 10.000 kroner, oplyser Fødevarestyrelsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk