25. september 2021
John Dyrby Paulsen (S), borgmester og partikollega, kalder Steen Olsen "illoyal". Det er blandt andet et forslag om tiltag for unge i Skælskør, som falder partifæller for brystet. Her står Steen Olsen (tv.) sammen med Troels Brandt (R) samt Knud Vincents og Anders Koefoed fra Venstre.
gallery icon

Se billedserie

John Dyrby Paulsen (S), borgmester og partikollega, kalder Steen Olsen "illoyal". Det er blandt andet et forslag om tiltag for unge i Skælskør, som falder partifæller for brystet. Her står Steen Olsen (tv.) sammen med Troels Brandt (R) samt Knud Vincents og Anders Koefoed fra Venstre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Partifæller rotter sig sammen: Klar til at smide mangeårigt byrådsmedlem ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Partifæller rotter sig sammen: Klar til at smide mangeårigt byrådsmedlem ud

Socialdemokraten Steen Olsen, der har været medlem af partiet i 45 år, står til en eksklusion. Partikolleger og særligt borgmester John Dyrby Paulsen kalder ham »illoyal« og har forsøgt ad mæglingens vej. Hovedpersonen lægger ikke skjul på sin skuffelse og mener, at processen er orkestreret.

Slagelse - 11. maj 2021 kl. 06:00
Af Carsten Lysdal

Landets måske mest betændte byråd lever ifølge socialdemokraten Steen Olsen op til sit navn. Det er ikke bare partier og fløje, der krydser klinger i Slagelse Kommune, men også internt i eksempelvis Socialdemokratiet stormer det.

arrow Læs også: Fæller blev fjender: Flertal i borgmesterparti smider mangeårigt medlem på porten

Nu lader det til, at politikeren fra Eggeslevmagle ved Skælskør må gå planken ud.

Det mangeårige parti- og byrådsmedlem, der efter 45 års medlemskab betragter sig selv som »barn af Socialdemokratiet«, har gjort sig ud til bens i en grad, så borgmester John Dyrby Paulsen (S) og flere øvrige partikolleger ikke længere har tillid til ham.

Således går et flertal nu efter et mistillidsvotum til Steen Olsen, og på en generalforsamling i kredsbestyrelsen i morgen onsdag skulle hans skæbne være blevet beseglet.

Det møde er dog grundet teknikaliteter og det faktum, at flere medlemmer ikke var varskoet tidsnok, nu udsat.

- Det er trist. Det er meget problematisk for Socialdemokratiet i Slagelse, at man ikke er mere rummelig. Det handler også om, hvordan vi behandler hinanden, siger Steen Olsen, som egentlig har været klar til endnu en byrådsperiode - også selv om han ikke fik meldt sit kandidatur inden deadline i efteråret.

Borgmester siger nej

John Dyrby Paulsen kan nemlig ikke anbefale hans opstilling, hvilket blev meldt ud tidligere i år.

Det gjorde han, da Steen Olsen i januar meddelte, at han - som han har gjort siden 1982 - gerne tager del i det lokalpolitiske arbejde i fire år mere fra 2022 og frem.

- Men det mener John Dyrby Paulsen ikke, at jeg skal, siger en skuffet Steen Olsen.

Borgmesteren står ved, hvad han har sagt, om end det nu står klart, at partiforeningerne i Korsør og Slagelse egentlig ikke havde hjemmel til at afvise Steen Olsens kandidatur i første omgang. Derfor kom han på listen alligevel - men blot for en stund.

- Vi har nogle faste retningslinjer for, hvad der er inden for skiven, og hvordan man agerer som en del af en gruppe. Og nej, det her handler ikke om, at man hælder nogen ud, men min opgave som leder er også bare at sikre en disciplin. Det er i øvrigt ikke mig, der bestemmer det her alene, siger John Dyrby Paulsen, der længe har forsøgt sig ad forhandlingen og mæglingens sti, men heller ikke finder sig i »knive i ryggen«, som han siger.

»Steen trak tæppet væk«

Baggrunden for, at en eksklusion af Steen Olsen nu er på dagsordenen - som det reelt eneste punkt ved den kommende generalforsamling - er, at han ifølge et flertal har optrådt illoyalt.

Blandt andet har han klaget til Ankestyrelsen over en ulovlig byrådsbeslutning og dermed borgmesteren. Uden dog at orientere sidstnævnte, lyder beskyldningen.

Det er dog forkert.
På byrådsmødet den 27. januar 2020 fremgår det af referatet, at Steen Olsen i punkt om »politik for vandløbsområdet« netop ønsker en juridisk vurdering af sagen og vejledning i, »hvordan den løftes til Ankestyrelsen,« som det lyder.

Han har samtidig rejst kritik af manglende inddragelse af menige byrådsmedlemmer under budgetforhandlingerne i efteråret, ligesom han i sommer udarbejdede forslag til en række tiltag for unge i Skælskør med Radikale Venstre og Venstre, herunder borgmesterkandidat Knud Vincents.

Her lægges der i kritikken af ham vægt på, at det skete lige inden budgetforhandlingerne, og at han angiveligt ej heller her skulle have orienteret partiet.

- Jeg sad på en ferie og tænkte over, hvad vi kan gøre. Det er den by, jeg lever og brænder for, så selvfølgelig gør jeg mig nogle tanker, som jeg også vender med flere i min egen gruppe og partiforeningen. Så det er ikke rigtigt, at jeg ikke talte med nogen om det, siger Steen Olsen, der dog primært får hug for at »trække tæppet væk« under borgmesteren i forhold til budgetforhandlingerne, underminere hans autoritet og i det hele taget agere på en måde, der ikke er til gavn for partiet.

Det fremgår også af et referat fra et mæglingsmøde den 20. april i år, som Sjællandske er i besiddelse af, at udvalget indstiller, at der skal ske en udelukkelse af Steen Olsen fra byrådsgruppen.

- Og fordi jeg agter at blive i byrådet, som jeg og også mine vælgere ønsker, vil det betyde, at jeg ryger ud af Socialdemokratiet, siger han.

John Dyrby Paulsen har ingen kommentarer til den del, men slår fast, at han ikke vil tolerere den adfærd, Steen Olsen har udvist.

Socialdemokrat for altid

Steen Olsen, der efter eget udsagn har rakt hånden frem for at finde en løsning, fik 758 stemmer ved valget i 2017 og var dermed den socialdemokrat, der fik tredjeflest stemmer. Således efter Lis Tribler og nuværende borgmester John Dyrby Paulsen.

Han beskriver, hvordan han igennem 2020 har døjet med helbredet og i sommeren sidste år blev akut hjerteundersøgt.

- Det har ændret tilværelsen. Vi går og dyrker motion som aldrig før, siger han og tilføjer, at han har det godt.

Det har han egentlig også i Socialdemokratiet, erkender han situationen taget i betragtning, selv om det seneste år da har været hårdt. Det skyldes ikke mindst sagen om et klap i gruppeformand Sofie Jannings numse, hvor han stillede sig frem i efteråret og vedkendte sig, at »pilen peger på« ham. Indrømme vil han dog ikke.

Hvis Steen Olsen ekskluderes, står han til en ny taburet i byrådssalen frem mod valget, ligesom han formentlig ikke får lov at sidde som formand i udvalget for specialiserede borgerindsatser. Her ventes netop Sofie Janning at rykke op i formandsstolen.

Uanset hvad der vil ske på generalforsamlingen, der ventes i kalenderen inden længe, nagler han dog fast, at han ikke melder sig ind i et andet parti.

- Socialdemokratiet var en del af min barndom, og både min kone igennem mange år og jeg er socialdemokrater helt ind til benet. Det ændrer vi ikke på, og skulle det ske, at jeg ekskluderes af partiet, fordi jeg vil fortsætte i byrådet, så søger jeg om at blive optaget som medlem igen. Jeg har meget - specielt i Skælskør - at kæmpe for, og det vil jeg fortsat gøre, hvor jeg kan, siger han.

Skuffet over kolleger

Han mener desuden, at det er ærgerligt og skuffende, at det skal ende med en omgang som nu.

- Vi har arbejdet 3,5 år i denne byrådsgruppe, og det er da bekymrende, at ingen siger noget undervejs. Der er endda ros, men nu vil flere - i hvert fald otte ud af tolv i byrådet - så have mig ud, konstaterer Steen Olsen, der også ærgrer sig over de forskellige fortolkninger af hans udsagn de seneste år.

- I januar 2020 sagde jeg rigtig nok på et møde i partiforeningen i Skælskør, at jeg overvejede mit videre arbejde i byrådet. Det er dog senere på et møde i kommunekredsens bestyrelse blevet udlagt som om, jeg ikke længere vil være i min byrådsgruppe. Det er simpelthen forkert, siger han og glæder sig i den forbindelse over, at nogle kolleger trods alt ikke ønsker ham ud.

- Jeg ved, at en som Anne Bjergvang ser sagen anderledes, end mange andre gør, siger Steen Olsen, der i øvrigt er blevet spurgt til et eventuelt kandidatur ved regionsrådsvalget.

- Men hvorfor vil et parti have mig ud det ene sted, men satse på mig et andet? Det er jo utroværdigt, mener han.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk