22. oktober 2021
Det store drikkevandslager til Korsørs borgere ved brandskolen fotograferet i snedækket tilstand tilbage i februar, hvor PFOS-skandalen for alvor begyndte at rulle. Foto: HJelge Wedel
Det store drikkevandslager til Korsørs borgere ved brandskolen fotograferet i snedækket tilstand tilbage i februar, hvor PFOS-skandalen for alvor begyndte at rulle. Foto: HJelge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-sag giver bekymring om drikkevandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PFOS-sag giver bekymring om drikkevandet

Borgere har kontaktet SK Forsyning med bekymring for drikkevandet i Korsør på grund af PFOS-sagen på og omkring Korsør Brandskole, hvor også et store drikkevandslager bygget i beton er placeret.

Slagelse - 16. september 2021 kl. 13:27
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Kun få PFOS-forgiftede har søgt psykologhjælp

- Der er flere, som har henvendt sig, fordi de er bekymrede for, om der skulle være PFOS/PFAS i drikkevandet. Det kan vi med ro i sjælen sige, at der ikke er, fastslår vandchef i SK Forsyning, Søren Højmark Nielsen.

Flere boringer

Drikkevandet til borgerne i Korsør kommer ikke fra én boring, men fra flere boringer placeret på flere såkaldte kildepladser, der er en samling af boringer.

Korsør får den største del af vandet fra Erdrup Vandværk, Baunehøjvej 7, Boeslunde og en mindre del fra Valbygård Vandværk med adreesen Stillingevej 1, Slagelse. Erdrup Vandværk behandler vand fra Forlev kildeplads og Erdrup kildeplads - mens Valbygård behandler vand fra Jernbjerg kildeplads, Hovedværkets kildeplads og Valbygård kildeplads.

- I SK Forsyning har vi et stramt kontrolprogram. Siden 2018 har vi kontrolleret alle drikkevandsboringer hvert tredje år for en række miljøfremmede stoffer - herunder PFAS og PFOS. Hertil analyserer vi hvert år for de samme stoffer på afgangsvandet fra vandværker. Ingen af disse prøver - hverken i boringerne eller på vandværkerne - har vist tegn på, at vandet er forurenet med PFOS, PFAS eller andre af de miljøfremmede stoffer, siger Søren Højmark Nielsen

Beholder testet

Som tidligere beskrevet i Sjællandske, så valgte SK Forsyning af forsigtighedshensyn tilbage i marts at teste drikkevandet fra en vandbeholder i beton på Korsør Brandskole, hvor de store mængder PFOS er fundet i jorden efter brug af brandskum med giftstoffet.

I familie med PFOS

- De tre analyser herfra viste ikke tegn på PFOS. I en enkelt analyse er der dog fundet spor af PFOA (perfluoroctansyre) og PFNA (perfluornonansyre), som er i familie med PFOS-stoffer. Begge fund lå under grænseværdierne for drikkevand, siger Søren Højmark Nielsen.

Han tilføjer, at alle prøveresultater er offentlig tilgængeligt via geus.dk.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk