25. september 2021
De første prøver i giftgrøften ved brandskolen blev taget den 12. februar, hvorefter PFOS-lavinen begyndte at rulle for alvor. I grøftens vand, som kogræsser-kalvene havde drukket af, var 9000 nanogram pr. liter. Nu er grænsen sat ned til to nanogram per liter drikkevand, hvis mennesker skal drikke det. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

De første prøver i giftgrøften ved brandskolen blev taget den 12. februar, hvorefter PFOS-lavinen begyndte at rulle for alvor. I grøftens vand, som kogræsser-kalvene havde drukket af, var 9000 nanogram pr. liter. Nu er grænsen sat ned til to nanogram per liter drikkevand, hvis mennesker skal drikke det. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS i drikkevand - hvad sker der så?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

PFOS i drikkevand - hvad sker der så?

SK Forsynings vandchef Jan Jørgensen er klar til at handle, hvis prøver viser PFOS i en drikkevandsboring. Grundvand kan vandre 40-50 kilometer.

Slagelse - 11. juni 2021 kl. 06:46
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Vandværker skal forbedre drikkevand efter fund af giftstoffer

Indtil i denne uge, hvor miljøministeren sænkede grænseværdien for PFOS til to nanogram per liter, så har SK Forsyning haft seks nanogram som det maksimale tilladte indhold i drikkevand.

- Vi har ingen problemer med en grænse på to nanogram, for vi har ingen målinger, der viser noget som helst indhold af PFOS, siger Jan Jørgensen.

- Hvad sker der, hvis en prøve fra en vandboring viser over to nanogram PFOS per liter?

- Så lukker vi boringen midlertidig. Herefter finder vi ud af, hvor meget vi kan trække fra den, så vandet fra den bliver tilstrækkelig fortyndet med vand fra de andre boringer, så slutvandet til forbrugeren er helt fri for PFOS, siger Jan Jørgensen. Han oplyser, at de cirka 50 drikkevandsboringer i kommunen måles en gang om året, mens der måles langt oftere i det vand, der sendes ud til borgernes vandhaner. Ingen prøver har hidtil vist indhold af PFOS.

Grundvand vandrer

Der er er omkring 15 kilometer til den nærmeste drikkevandsboring fra den stærkt PFOS-forurenede brandskole, men grundvand kan »vandre« op til 40-50 kilometer.

- Der er rigtigt, at grundvand kan bevæge sig 40-50 kilometer, hvorunder det dog også fortyndes, hvis det indeholder uønskede stoffer. Boringen tættest på brandskolen er Erdrup, og i det område er jeg næsten sikker på, at grundvandet »vandre« væk fra Erdrup og op mod Korsør og brandskolen, siger Jan Jørgensen.

Måles hver kvartal

Korsørs drikkevand er lagret i Stubagerhuse-beholderen støbt i beton beliggende på arealet ved brandskolen lige ovenfor kolonihaverne.

- Vi måler fast for PFOS i beholderen hvert kvartal, men indtil nu har der ikke været noget, siger Jan Jørgensen.

arrow Godt nyt om fisk uden PFOS
25. juni 2021 kl. 15:08 Opdateret: kl. 15:37
arrow PFOS: Forbrugerrådet ønsker forbud mod giftige fluorstoffer
23. juni 2021 kl. 16:49 Opdateret: kl. 15:44
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk