26. september 2021
Kommunens information om afpærringen af Norstien er meget neutral og fortæller intet om, at arbejdet på stien handler om at fjerne store mægder af den kræftfremkaldende gift PFOS fra en grøft med udløb til Korsør Nor.
gallery icon

Se billedserie

Kommunens information om afpærringen af Norstien er meget neutral og fortæller intet om, at arbejdet på stien handler om at fjerne store mægder af den kræftfremkaldende gift PFOS fra en grøft med udløb til Korsør Nor.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-gift suges væk fra grøft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

PFOS-gift suges væk fra grøft

Del af Norstien er spærret af den næste uges tid, hvor oprensning af giftigt mudder fra grøft og spuling af rør til brandskolen foregår. Kogræsserforening tør ikke sætte køer ud ved grøften i år, selv om de ikke har andre steder.

Slagelse - 19. marts 2021 kl. 06:18
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

»Adgang forbudt grundet arbejde på stien.«

Kommunens kommunikation er bevidst eller ikke holdt særdeles neutral, når det gælder årsagen til, at Norstien fra hundetræningsbanen frem til kolonihaveforeningen Rundingen er spærret af for offentligheden.

I denne uge er forberedelserne til at fjerne mudder i en grøft med gigantiske 6.100.000 nanogram per liter af det forbudte giftige og kræftfremkaldende stof PFOS gået i gang. Arbejdet skal udføres af en slamsuger.

- Vi suger mudder og vand op fra grøften, hvor der ikke graves af siderne i første omgang, siger Jette Jungsberg, afdelingsleder i kommunens miljøafdeling. Fra grøften og op til brandskolen bliver kloakrøret spulet rent og efterfølgende tv-inspiceret.

- Vores forventning er, at der ligesom på brandskolen også sidder PFOS-aflejringer i røret ned til grøften, hvor de store mængde PFOS er fundet, siger Jette Jungsberg.

I drikkevand må højest være 2,2 nanogram PFOS. I grøftens vand med udløb til Korsør Nor er målt 9000 nanogram per liter.

PFOS blev frem til 2011 brugt i brandskum.

Nye målinger

Afdelingslederen regner med, at oprensningen nok vil tage mindst en uges tid, hvorefter nye prøver skal afgøre, om de store mængder PFOS er fjernet tilstrækkeligt effektivt. Det oprensede mudder med giften bliver ifølge afdelingslederen kørt til Randers, hvor det placeres i et kontrolleret deponi. Denne løsning er valgt som den billigste af flere muligheder. PFOS nedbrydes ikke i naturen, hvor det i stedet ophobes i fødekæden.

Kvier sættes ikke ud

Formand for Korsør kogræsser og naturplejeforening Kenneth Nielsen oplyser til Sjællandske, at foreningen har besluttet i år ikke at sætte kvier ud på engen ved den forurenede grøft samt på marken lidt der fra oven på den tidligere losseplads.

- Vi mener ikke, at det er forsvarligt med fundet af det kræftfremkaldende giftstof i området. Jeg har også min tvivl om, hvorvidt oprensningen er færdig til maj, hvor vi plejer at sætte vores kvier ud, siger Kenneth Nielsen.

Kommunen har ikke andre afgræsningsområder at tilbyde. Kenneth Nielsen frygter derfor, at foreningen går i opløsning, men han hører gerne, hvis andre har omkring fire hektar, hvor fire kvier kan græsse.

Prøvesvar vurderes

Ifølge Jette Jungsberg er de første prøvesvar udtaget fra nedfrosset kalvekød fra de dyr, der græssede ved grøften i sommeren 2020, og svar fra friskfangede rejer og fisk fra Korsør Nor sendt til nærmere vurdering på Danmarks Tekniske Universitet, før resultaterne og eventuel farlighed for mennesker offentliggøres. Jordprøver fra kolonihaver og vandprøver fra grøft ved den tidligere losseplads er der endnu ikke svar på.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk