24. september 2021
Her ses engen efter at være forsøgt tømt for det PFOS-forurenede vand, der er løbet ud fra grøften, fordi dens udløb til Korsør Nor er sandet til. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Her ses engen efter at være forsøgt tømt for det PFOS-forurenede vand, der er løbet ud fra grøften, fordi dens udløb til Korsør Nor er sandet til. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-forureningen omfatter større område

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PFOS-forureningen omfatter større område

Udløbet til Korsør Nor fra den nu oprensede grøft med de gigantiske mængder PFOS er spærret. Uvist hvor længe. Grøftens forurenede vand er derfor løbet ud over engen. Ved kolonihaverne må en grøft også være fyldt med giften, som foreløbig er fundet i en have.

Slagelse - 30. marts 2021 kl. 06:37
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Fakta om de hidtidige måleresultater.

Grøftens mudder: 6.100.000 nanogram pr. liter

Grøftens vand: 9000 nanogram pr. liter

Drikkevand må højest indeholde 2,2 nanogram pr. liter

Kalvekød: 180 nanogram pr. gram

Hundestejler: 9,0 nanogram pr. gram

Ålekvabber: 6,0 nanogram pr. gram

Kvabber: 3,1 nanogram pr. gram
Rejer: 0,7 nanogram pr. gram

Jord i kolonihave: 47.000 nanogram pr. kilo = 47 nanogram pr. gram

PFOS nedbrydes ikke i naturen men ophobes i fødekæden

Nye oprensninger

Første del af oprensningen efter det årelange udslip af den forbudte og svært nedbrydelige PFOS-gift fra brandskolen er slut. Men nye oprensninger vil følge, fordi de store PFOS-koncentrationer ikke kun kan være lokaliseret til grøftens mudder og vand, der nu er suget op. Omkring 180 kubikmeter vand og mudder er fjernet med slamsuger. Mudderet køres i containere til Nordic Waste i Randers, hvor det efter behandling deponeres syd for Randers i Ølst. Vandet er kørt til RGS Nordic Stigsnæs, hvor det opbevares i lukkede tanke. Efter analyser besluttes, hvordan det skal renses.

Forurening spredt

Det viser sig, at udløbet fra den PFOS-oprensede grøft til Korsør Nor er spærret. Umiddelbart en spærring skabt af naturen selv via opskyllet sand fra noret.

Spærringen af udløbet har som resultat, at det PFOS-forurenede vand fra grøften er steget op og har spredt sig ud over engen, hvor mange små søer og vandhuller er tydelige. Mandskab fra slamsugerne fortæller, at de også har søgt at suge vandet fra engen væk.

Logisk må det dog være - afhængig af varigheden af udløbets spærring - at PFOS-giften via oversvømmelserne fra grøften også er trængt ned i jorden på engen i foreløbig ukendte mængder.

Forgiftet kød

På engen har foreningen Korsør kogræsser og naturplejeforening et par måneder hver sommer i op mod 15 år haft kalve gående i håb om at få ekstra godt oksekød ud af anstrengelserne. I stedet har kødet vist sig forgiftet med et indhold af PFOS 63 gange højere end, hvad et voksent menneske må få. Sundhedsmyndighederne råder derfor til, at kødet smides ud. Kalvenes ophold på blot et par sommermåneder viser, hvor hurtigt giften finder vej til deres kød via græs og vand fra engen. En yderligere oprensning af jorden på engen undgås derfor næppe.

Spærret sti og tv-inspektion

Selv om den forgiftede grøft er oprenset, så vil norstien mellem hundetræningsbanen og kolonihaverne fortsat være spærret hen over påsken.

Rørledningen fra grøften og op til brandskolen er spulet ren med kulsort vand som resultat. Efter påske bliver den gået igennem med tv-inspektion for at se efter utætheder, der kan have ledt det PFOS-forgiftede vand andre steder hen.

Ny grøft forurenet

Resultaterne fra jordprøve i en kolonihave i Haveforeningen Rundingen viser 47 nanogram PFOS pr gram, hvilket er 57 procent højere end den gældende grænseværdi.

Prøverne er taget bagerst i haven, der vender direkte op mod brandskolen. Mellem haverne og brandskolen løber en lille grøft, hvorfra vand skyller ned i haverne, når der er kraftige regnskyl. Logisk må grøften og sikkert også flere kolonihaver være PFOS-forgiftet. I fredags anbefalede myndighederne at bruge handsker i haverne, indtil der foreligger måleresultater fra grøntsager og frugt fra haverne. Prøverne skal vise, om giften som i kalvekødet er lykkes med at vandre videre til fødevarer, dyrket i haverne.

Nye prøver

Ingeniør og konsulentvirksomheden Niras er i fuld gang med at kortlægge PFOS-forureningen fra brandskolen. Herunder hvor meget den er spredt ud over nærområdet. Til denne kortlægning udpeger Niras også nye prøvesteder.

Med de allerede kendte måleresultater synes dog ingen tvivl om, at oprensningen af grøften blot er første del af flere indsatser for at bekæmpe udslippet af det farlige stof fra brandskolen, hvor det frem til 2011 var tilladt at bruge i brandskum. Brandskolen var dog stoppet med brugen flere år før.

Korsør bliver formentlig den første mørkerøde PFOS- plet af mange, der vil sprede sig ikke kun i Danmark men over hele verden de kommende år.

Følg forureningssagen

Udviklingen i den omfattende forureningssag kan følges på kommunens hjemmeside Slagelse.dk. Ønsket er ifølge afdelingsleder i kommunens miljøafdeling Jette Jungsberg, at alle analyse-resultater offentliggøres, så debatten om forureningssagen kan ske på baggrund af fakta. PFOS-sagen findes via dette link:

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk