25. september 2021
Højgravide Cecilie Roland modtager formentlig i dag tirsdag efter 46 dages venten endelig henvisning til at blive testet for indhold af PFOS. Svaret gives først om flere uger og meget tæt på hendes fødsel. Hun er oprettet som hastesag, og bliver som den første testet af de mange, der har spist det PFOS-forgiftede kalvekød gennem de seneste 15 år. Privatfoto.
gallery icon

Se billedserie

Højgravide Cecilie Roland modtager formentlig i dag tirsdag efter 46 dages venten endelig henvisning til at blive testet for indhold af PFOS. Svaret gives først om flere uger og meget tæt på hendes fødsel. Hun er oprettet som hastesag, og bliver som den første testet af de mange, der har spist det PFOS-forgiftede kalvekød gennem de seneste 15 år. Privatfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-forgiftet gravid er hastesag men venter stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

PFOS-forgiftet gravid er hastesag men venter stadig

28-årige højgravide Cecilie Roland får som den første taget blodprøve for PFOS på Slagelse Sygehus. Hun forstår ikke den lange ventetid. Plukveer og fødsel truer før hun får svar. Byrådet vedtager en række initiativer som konsekvens af PFOS-forureningen.

Slagelse - 04. maj 2021 kl. 05:57
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Højgravid og PFOS-forgiftet mor har truffet beslutning: Dropper at amme nyfødt

- Hvis de centrale myndigheder som Styrelsen for Patientsikkerhed havde tage ansvar i stedet for at henvise os til egen læge, der ikke kan hjælpe, så havde jeg i dag kendt indholdet af PFOS i min krop, og om jeg kan amme mit barn, som jeg føder om få uger, siger 28-årige Cecilie Roland til Sjællandske.

Han er datter af formand for Korsør kogræsser -og naturplejeforening Kenneth Nielsen. Begge har de spist masser af det PFOS-forgiftede kalvekød. En forgiftning kendt siden 19. marts, hvor myndighederne advarede om at spise kalvekødet.

Men først i dag den 4. maj - 46 dage efter modtager Cecilie Roland forhåbentlig en henvisning til at få taget en blodprøve på Slagelse Sygehus.

- Jeg talte med en læge på Holbæk Sygehus tirsdag den 27. april. Han sagde, at jeg var en hastesag, og han lovede, at jeg ville have en henvisning til blodprøve på Slagelse Sygehus senest en uge efter. Herefter ville jeg få taget prøven i løbet af to uger. Den skal analyseres i Odense, hvor der skal bruges ti hverdage, før der er svar, så der er jeg meget tæt på min fødsel, siger Cecilie Roland.

Stresset og presset

- Hvis mit PFOS-tal er for højt, må jeg ikke amme mit barn. Når jeg kender tallet, er der kun to uger til fødslen, hvis jeg føder til min termin. Så der er heller ikke lang tid til at gøre noget, hvis der er metoder til at bringe tallet ned. Jeg føler mig både presset og stresset over den lange ventetid, siger Cecilie Roland.

Ekstremt lave tal

Hun er ikke i tvivl om, at hendes krop er påvirket af PFOS-giften. Det viser hendes lever- og nyretal, der har været normale, når hun ikke har spist kødet, men ekstremt lave når hun har fået og spist kalvekød fra den forurenede eng, hvor kalvene har drukket vand fra giftgrøften.

Normale levertal ligger mellem 105 og 205. Normale nyretal mellem 45 og 90. Cecilies Rolands tal var 65 for lever og 33 for nyrerne.

Hun er blot en af omkring 200, der gennem de seneste 15 år har spist kød fra kalve, der har opholdt sig på den forgiftede eng og drukket det forgiftede vand. Omkring 100 har meldt til arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus med ønske om at bliver undersøgt.

I slutningen af maj holdes der informationsmøde for dem. Indtil da er det kun Cecilie Roland, der som den første bliver undersøgt for indholdet af PFOS-giften i hendes krop.

Byråds-beslutning

Giftsagen fra brandskolen har efterhånden bredt sig ud til de fleste medier, der har og fortsat omtaler den. Politisk er ministre på stribe spurgt om PFOS-sagen, der senest også har været drøftet i byrådet. Her endte det med en vedtagelse af en stribe forslag fremsat af Anne Bjergvang på vegne af Socialdemokratiet. Forslag som ellers den 6. april blev afvist af miljø-, plan- og landdistriktsudvalget, hvilket fik Anne Bjergvang til at løfte sagen ind i byrådssalen - den digitale vel og mærke. Her endte følgende forslag med at blive vedtaget:

3. at Slagelse kommune aktivt iværksætter undersøgelser for miljøfarlige stoffer i grøfter o.lign., som ligger i umiddelbart tilknytning til industrier med henblik på at kortlægge mulige forureninger, som ikke tidligere er registrerede og samtidig stoppe evt. uregistrerede udledninger af miljøfarlige stoffer.

5. at borgmesteren anmodes om at rette henvendelse til Region Sjælland med henblik på at afdække muligheden for at iværksætte en forøget overvågning og prøvetagning på allerede kortlagte grunde, hvor der på baggrund af den nyeste viden skønnes risiko for nedsivning til grundvandet eller udsivning til havmiljøet.

6. at borgmesteren anmodes om at kontakte Miljøstyrelsen med henblik på af afdække muligheden for inddragelse af statens to nye miljøskibe i undersøgelser efter miljøfarlige stoffer i vores nære havmiljø.

7. at borgmesteren anmoder Miljøstyrelsen om, at der i lighed med grundvandsundersøgelser, udarbejdes en liste over miljøfarlige stoffer, som der stilles krav om jævnlige undersøgelse for i udledninger fra både industriel udledning og kommunale rensningsanlæg.

8. at forvaltningen til udvalgsmødet i maj udarbejder et estimat for nødvendige personaleressourcer med henblik på ovenstående.

Svar i maj

Så allerede i indeværende måned kommer der svar på, hvor mange ekstra ressourcer kommunens miljøafdeling skal tilføres for at føre byrådets beslutninger ud i livet med yderligere undersøgelser af mulige forureninger, hvor forhåbentlig ingen kommer til at overgå giftgrøften nedenfor brandskolen!

arrow Nye kødprøver viser PFOS-forgiftning - gravid har fået svar
18. maj 2021 kl. 18:42 Opdateret: kl. 14:15
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk